Εταιρική παρουσίαση | 2023/07/11
Οι ενισχυτές της hARt Lab στην Element Audio.
Κείμενο: Δημήτρης Σταματάκος
Φωτογραφία: Δημήτρης Σταματάκος
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση, η Element Audio ανακοίνωσε την συνεργασία της με την hARt Lab, μια ελληνική εταιρία η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή ενισχυτικών υψηλού επιπέδου. Η ανακοίνωση συνδυάστηκε με μια επίδειξη των κορυφαίων προϊόντων της hARt, του προενισχυτή Tune Four (με ενσωματωμένο phono και streamer καθώς και ενισχυτή ακουστικών) και των μονομπλόκ τελικών Tune 5.
Το hARt σημαίνει harmonic Audio Reference tunes και η εταιρία βασίζεται σε μια ομάδα μηχανικών που συνδυάζουν την γνώση του θέματος και την αγάπη για τον καλό ήχο, στοιχεία που υπόσχονται ενδιαφέροντα πράγματα. Όλα τα προϊόντα της εταιρίας είναι “Tunes”, με το Tune One να είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής (ο οποίος βρίσκεται στην φάση της ανάπτυξης), τα Tune Two και Tune Four προενισχυτές και τα Tune Three και Τυne Five τελικοί ενισχυτές. Δοκιμή για τον Tune Three μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το ζευγάρι Tune Four και Τune Five, αποτελεί το κορυφαίο σύστημα της εταιρίας (προενισχυτής/streamer/DAC/Ενισχυτής ακουστικών και μονομπλόκ τελικοί) ενώ ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όλες οι συσκευές βασίζονται σε δύο κυκλώματα (ένα λαμπάτο και ένα ημιαγωγικό) τα οποία η hARt εξελίσσει επί δεκαπέντε χρόνια.

Το σύστημα που ακούσαμε στην Element Audio: Τα μεγάλα ενισχυτικά της hARt Lab, το DAC Absolute της Ideon Audio, τα YB MkII της Estelon και το πλατό Initial Max Line του J.Sikora. Τα καλώδια ήταν της ZenSati.
Στην περίπτωση των τελικών ένα στάδιο βασισμένο σε λυχνίες, οδηγεί ένα ημιαγωγικό στάδιο ισχύος. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι ασυνήθιστη φυσικά, αλλά οι ομοιότητες του Tune Five με τον τυπικό υβριδικό τελικό τελειώνουν εδώ. H hARt έχει επιλέξει να “περάσει” στην έξοδο τον χαρακτήρα της λυχνίας, έτσι ώστε να δημιουργήσει έναν ενισχυτή με τον αντίστοιχο ήχο αλλά μεγάλες επιδόσεις σε θέματα ισχύος. Στον ρόλο του σταδίου ενίσχυσης της τάσης χρησιμοποιούνται κορυφαίας ποιότητας διπλοτρίοδοι CV181, μια λυχνία που όχι μόνο διατίθεται σε ταιριασμένα ζεύγη αλλά και με ταιριασμένες τις εσωτερικές τριόδους. Η λυχνία λειτουργεί σε τάξη Α, χωρίς ανάδραση και οδηγεί απευθείας το ημιαγωγικό στάδιο, ένα buffer ισχύος, με συμμετρική τοπολογία και λειτουργία σε τάξη ΑB.
Η ίδια λυχνία χρησιμοποιείται και στον προενισχυτή Tune Four και το κύκλωμα χωρίς ανάδραση συμπληρώνεται από ένα ημιαγωγικό buffer για καλύτερη οδήγηση, με δυνατότητα παράκαμψης. Ο εξασθενητής είναι βηματικός με ρελέ και προσφέρει 64 βήματα του 1dB. Ο Tune Four διαθέτει προενισχυτή phono για κεφαλές MM/MC καθώς επίσης και ένα ψηφιακό άρθρωμα το οποίο υποστηρίζει συνδέσεις με το τοπικό δίκτυο και το διαδίκτυο, ενώ υπάρχουν και τρεις θύρες USB.

O Tune Five είναι ο μονομπλόκ τελικός της hARt Lab. Υβριδική σχεδίαση με λαμπάτο στάδιο κέρδους και ημιαγωγικό στάδιο ισχύος, σε ένα πολύ καλοσχεδιασμένο σασί, τόσο από μηχανικής όσο και από αισθητικής άποψης.
Οι ενισχυτές πλαισιώθηκαν με μερικά από τα καλύτερα “κομμάτια” της Element Audio, στα οποία περιελήφθησαν το DAC Absolute της Ideon Audio και τα ηχεία ΥΒ ΜκΙΙ της Estelon, με καλώδια της ZenSati καθώς και το πλατό Initial Max Line με τον βραχίονα KV12 του J.Sikora.
Ο Absolute είναι ο κορυφαίος DAC της Ideon Audio, μια αρθρωτή κατασκευή, βασισμένη στον ES9038PRO, σε τετρακάναλη balanced τοπολογία, με custom software, πολλαπλά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά και την γνωστή, ιδιαιτέρως επιμελημένη, προσέγγιση της ελληνικής εταιρίας στα θέματα του clocking και του conditioning των ψηφιακών σημάτων.
Τα ηχεία του συστήματος που ακούσαμε ήταν τα Estelon YB MkII, το δεύτερο μικρότερο μοντέλο της εταιρίας, μια τρίδρομη σχεδίαση δαπέδου, με καμπίνα κλειστού τύπου από συνθετικό υλικό. Τα ΥΒ βασίζονται σε ένα τουίτερ ίντσας, το Illuminator της Scan-Speak, με θόλο από βηρύλλιο, οι μεσαίες συχνότητες αποδίδονται από μια μονάδα 5,8 ιντσών, Revelator, επίσης της Scan-Speak, με κώνο από επεξεργασμένο χαρτί, ενώ το γούφερ είναι οκτάιντσο, με κώνο από αλουμίνιο και ανήκει στην Seas. Τα τρία μεγάφωνα οδηγούνται από ένα φίλτρο με χαρακτηριστικά αποκοπής τρίτης τάξης μεταξύ γούφερ και μιντ και δεύτερης τάξης μεταξύ μιντ και τουίτερ. Τα υλικά του φίλτρου είναι πολύ υψηλής ποιότητας, hardwired, με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η εταιρία και η εσωτερική καλωδίωση γίνεται με αγωγούς Kubala-Sosna. Δοκιμή για το YB Mk II μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο Tune Four είναι ο κορυφαίος προενισχυτής της hARt Lab. Περιλαμβάνει λαμπάτο στάδιο χωρίς ανάδρασης, ημιαγωγικό buffer που μπορεί να παρακαμφθεί, βηματικό εξασθενητή με ρελέ, προενισχυτή phono MM/MC καθώς και ψηφιακό module με δυνατότητα Ethernet και θύρες USB. Ακριβώς από κάτω, διακρίνεται το Absolute Time της Ideon, το reclocker της εταιρίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με σήματα S/PDIF όσο και με ροές USB.
Η αναλογική πλευρά του συστήματος, από την άποψη των πηγών, περιελάμβανε το Initial Max Line του J.Sikora. Πρόκειται για μια κατασκευή με πλατό από το συνθετικό υλικό Delrin, μετάδοση μέσω ιμάντα και δύο κινητήρες συνεχούς, ηλεκτρονικά ελεγχόμενους. Το έδρανο είναι ανεστραμμένο με κεραμικό σφαιρίδιο. Ο βραχίονας είναι μονοσημειακής έδρασης με στέλεχος από Kevlar και χρησιμοποιεί λάδι για την απόσβεση.
Οι Tune Five οδήγησαν τα YB MkII της Estelon, ένα εντυπωσιακό ηχείο δαπέδου βασισμένο στις ιδέες του Alfred Vassilkov.
Παρών ήταν και ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής μάρκετινγκ και πωλήσεων της Estelon, Ηλίας Κουτρομάνος, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε, μεταξύ άλλων, για το νέο μοντέλο της εταιρίας, το Aura. O Ηλίας (ο οποίος έχει σπουδάσει το θέμα του audio τόσο από την πλευρά του engineering όσο και από την πλευρά του marketing) μας ανέφερε ότι το νέο ηχείο είναι λίγο μεγαλύτερο σε όγκο από το YB MkII, αλλά κινείται σε χαμηλότερη κατηγορία τιμής και απευθύνεται σε όσους θέλουν υψηλές στάθμες και διαθέτουν χώρο μεγαλύτερο από αυτό που είναι ιδανικό για το YB Mk II. Η σχεδίαση του ηχείου παραμένει κοντά σε αυτή του YB, με την καμπίνα κλειστού τύπου από συνθετικό υλικό και καμπυλωμένα πλευρικά τοιχώματα, αλλά έχει σημαντικές διαφορές, καθώς βασίζεται σε υφασμάτινο τουίτερ της σειράς Illuminator της Scanspeak, δύο μιντ πέντε ιντσών της Satori, με κώνο από πάπυρο και ένα δεκάιντσο γούφερ με κώνο από χαρτί το οποίο είναι τοποθετημένο στην βάση του ηχείου και ακτινοβολεί προς το δάπεδο. Όλα αυτά σημαίνουν, επί της αρχής, ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο με σημαντικά δυναμικά περιθώρια, που διατηρεί την υψηλή αισθητική της Estelon, για την οποία ο Κουτρομάνος μας ανέφερε ότι προκύπτει περισσότερο από την εμμονή του αρχισχεδιαστή Alfred Vassilkov στις λεπτομέρειες που έχουν πραγματική αξία για το τελικό αποτέλεσμα και λιγότερο από την ανάγκη για κάτι απλώς “όμορφο”.

Το Initial Max Line με τον βραχίονα KV12 του J.Sikora. Πλατό Delrin, δύο κινητήρες και unipivot έδραση (για τον βραχίονα).
Η παρουσίαση περιέλαβε, φυσικά, μακρόχρονες ακροάσεις (με.... συνεχή μετακίνηση των παριστάμενων από τον φιλόξενο καναπέ του Γιάννη Τσιμόγιαννη της Element, στο αυτοσχέδιο, αλλά υπόπτως προσεγμένο, μπαρ της εκδήλωσης). Μιλάμε, φυσικά, για ένα σύστημα αξιώσεων, όπου τα ηχεία της Estelon ανέδειξαν τις σοβαρές δυνατότητες οδήγησης των Tune Five και κέρδισαν αμέσως τις εντυπώσεις με την εξαιρετική στερεοφωνική τους εικόνα και την κορυφαία απόδοση της μεσαίας περιοχής (κάτι που είχαμε δει και στην δοκιμή μας, αλλά με έναν λιγότερο refined τελικό). Το ψηφιακό κομμάτι, επίσης, φάνηκε εξαιρετικό στις λεπτομέρειες και συνέβαλε στην δημιουργία ενός ιδιαίτερα ελκυστικού τελικού αποτελέσματος. Αν έχετε χρόνο, η προτροπή μας είναι να ακούσετε το συγκεκριμένο σύστημα με τους ενισχυτές της hARt, γιατί αξίζει τον κόπο!

Οι άνθρωποι πίσω από τις μηχανές. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ηλίας Κουτρομάνος (Estelon), Κώστας Τρόβας και Νίκος Φανάκης (hARt Lab), Γιάννης Τσιμόγιαννης (Element Audio), Επαμεινώνδας Γκαβέρας (hARt Lab), Γιώργος Λιγεράκης (Ideon Audio).