Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/07/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ LINE-PHONO/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Mytek Brooklyn.

Mytek Brooklyn.

To σασί του Brooklyn είναι σαφώς πιο κοντά, από πλευράς διαστάσεων, με αυτό του Stereo192 παρά με αυτό του Manhattan και με πλάτος που ξεπερνά ελάχιστα τα 200 χιλιοστά είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια κόμπακτ συσκευή. Ωστόσο, οι εξωτερικές ομοιότητες με τον Stereo192 σταματούν εκεί, καθώς το user interface του Brooklyn είναι κατά πολύ ανώτερο, προσφέροντας περισσότερες επιλογές, και σαφέστερο lettering. Μέσω αυτού η ρύθμιση και η καθημερινή χρήση του μετατροπέα είναι μια απλή υπόθεση και ο χρήστης σπανίως θα χρειαστεί να ανατρέξει στο εγχειρίδιο χρήσης για να εντοπίσει κάποια λειτουργία. Επιπροσθέτως, η ρυθμιζόμενης φωτεινότητας οθόνη OLED διαθέτει και μετρητικό στάθμης, με δύο μάλιστα τρόπους απεικόνισης, (peak/RMS).

Mytek Brooklyn.

Ο Brooklyn χρησιμοποιεί ένα σασί με μικρές διαστάσεις παραπέμποντας σαφώς στον Stereo192, αλλά διαθέτει ένα πολύ καλύτερα σχεδιασμένο user interface. Το φινίρισμα της πρόσοψης είναι παρόμοιο με αυτό του Manhattan.

Η περιήγηση στις διάφορες επιλογές γίνεται μέσω τεσσάρων μικρών διακοπτών και του περιστροφικού διακόπτη στην πρόσοψη και ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει -σχεδόν- τα πάντα από τα πλέον σημαντικά (ψηφιακή ή αναλογική εξασθένηση σήματος, ψηφιακά φίλτρα, τρόπο συγχρονισμού των ψηφιακών εισόδων) και τα συνήθη (επιλογή εισόδων και εξόδων), μέχρι τα λιγότερο σημαντικά, όπως το χρώμα του φωτιζόμενου λογότυπου στην πρόσοψη. Για τις τυπικές λειτουργίες, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το γνωστό, κομψό τηλεχειριστήριο της Apple ή οποιοδήποτε universal τηλεχειριστήριο ακολουθεί το πρότυπο Philips/RC5. Από τον Manhattan, ο Brooklyn έχει “κληρονομήσει” το ενδιαφέρον φινίρισμα της πρόσοψης που σίγουρα τραβά την προσοχή και τον κάνει να ξεχωρίζει. Είναι διαθέσιμο σε δύο κλασικά χρώματα, μαύρο και ασημί.

Mytek Brooklyn.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εξόδους για σύνδεση ακουστικών η στάθμη των οποίων ρυθμίζεται ανεξάρτητα από την στάθμη των εξόδων line.

Mytek Brooklyn.

Η οθόνη είναι ευανάγνωστη και πολύ καλοσχεδιασμένη. Η περιήγηση στα διάφορα μενού γίνεται μέσω τεσσάρων μικρών διακοπτών και του περιστρεφόμενου χειριστηρίου.

Με δεδομένο τον περιορισμένο χώρο του σασί, ο Brooklyn προσφέρει ένα πλήρες πακέτο συνδέσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται δύο ομοαξονικές και μια οπτική Toslink S/PDIF, μια είσοδος AES/EBU, θύρα USB (με δυνατότητα rooting των ψηφιακών εισόδων της συσκευής προς τον υπολογιστή) καθώς και μια αναλογική είσοδος η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με σήματα στάθμης line είτε με φωνογραφικές κεφαλές MM/MC, ρυθμιζόμενη μέσα από το μενού. Ο χρήστης έχει επίσης την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις δύο ομοαξονικές εισόδους ως SDIF2/3 (DSD L/R), ένα επαγγελματικό φορμά που επιτρέπει την μεταφορά σημάτων DSD από επαγγελματικές συσκευές. Ο μετατροπέας προσφέρει single ended και balanced εξόδους για το αναλογικό σήμα καθώς επίσης και γραμμή Clock (WCK In/Out) για τον εξωτερικό χρονισμό (Master/Slave) ή την σύνδεση πολλών Brooklyn στην περίπτωση που κάποιος θέλει να στήσει ένα πολυκαναλικό σύστημα.

Ο Brooklyn υποστηρίζει όλα τα συνήθη sample rates φθάνοντας τα 32 bit/384kHz και υποστηρίζοντας DXD (24 bit/352.8kHz) σε streams PCM (μέσω USB) και το DSD256 σε streams DSD, τόσο εγγενώς (μέσω της σύνδεσης SDIF3) όσο και μέσω DoP (μέσω USB). Οι συμβατικές ψηφιακές συνδέσεις θέτουν τους συνήθεις περιορισμούς στα sample rates, ανεβαίνοντας μέχρι τα 24/192 για streams PCM και το DSD64/DoP για streams DSD. Τέλος, η συσκευή προσφέρει δύο εξόδους για σύνδεση ακουστικών οι οποίες οδηγούνται από έναν ενισχυτή μεγάλης ισχύος (500mA/6W), με δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης της στάθμης (σε σχέση με την έξοδο line). Μέσω του μενού, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ της κυρίως εξόδου και της εξόδου των ακουστικών, ή -ακόμη- να ενεργοποιήσει το αυτόματο mute της εξόδου line όταν συνδέονται ακουστικά σε κάποια είσοδο.

Mytek Brooklyn.

Η μικρή επιφάνεια του πίσω πάνελ είναι, κυριολεκτικώς, καλυμμένη από... βύσματα. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα πλήρες πακέτο συμβατικών ψηφιακών εισόδων, θύρα USB, αναλογική είσοδο Line/Phono και single ended/balanced εξόδους.

Mytek Brooklyn.

Τυπικό εσωτερικό της Mytek, από όπου -πάντως- απουσιάζει το γραμμικό τροφοδοτικό. Στην δεξιά πλευρά φαίνεται το ψηφιακό μέρος ενώ αριστερά το αναλογικό.

Το εσωτερικό του Brooklyn είναι αυτό που θα λέγαμε “κλασικό Mytek”. Σε αντίθεση με τα δύο άλλα μοντέλα της εταιρίας, όμως, εδώ χρησιμοποιείται ένα διακοπτικό τροφοδοτικό που εξασφαλίζει οικονομία χώρου (για όσους ανησυχούν -κατά την γνώμη μου άδικα-, θέλουν να πειραματιστούν ή επιθυμούν το “κάτι παραπάνω”, υπάρχει και μια είσοδος DC μέσω της οποίας η συσκευή μπορεί να τροφοδοτηθεί από κάποιο εξωτερικό τροφοδοτικό ή και μπαταρία). H Mytek και στην περίπτωση του Brooklyn βασίζεται σε custom λύσεις για την ψηφιακή επεξεργασία του σήματος (με ολοκληρωμένα της NXP και της Altera), έχει συμπεριλάβει ένα ολοκληρωμένο της XMOS στη διαχείριση των streams μέσω της θύρας USB (το οποίο αφορά τα σήματα MQA, κατά τα λοιπά, η διαχείριση είναι custom από την ίδια την Mytek) και χρησιμοποιεί DAC της ESS για την μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό. Εδώ, βρίσκουμε έναν μετατροπέα d/a ES9018K2M, την δικαναλική έκδοση του 9018 που χρησιμοποιείται στον Manhattan (ο οποίος, διαθέτοντας οκτώ κανάλια, επιτρέπει μια παράλληλη τοπολογία εξόδου με τα γνωστά πλεονεκτήματα, στην περίπτωση του Brooklyn αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει).

Το ψηφιακό κομμάτι του Brooklyn προσφέρει την δυνατότητα επιλογής φίλτρων (τριών για PCM, Slow, Fast και Minimum Phase, και τριών για DSD, Low/47.44kHz, Med/60kHz και Hi/70kHz), καθώς επίσης και την δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης στο ψηφιακό πεδίο (με βήματα 1dB και επεξεργασία στα 32bit) ενώ βασίζεται (όπως και ο Manhattan) στο κύκλωμα χρονισμού που έχει αναπτύξει η Mytek (Femtoclock Generator), το οποίο προσφέρει εξαιρετικά χαμηλό jitter, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που δίνει ή ίδια η εταιρία, στα 0.82pS.
Όπως και στην περίπτωση του Manhattan, η Mytek έχει επιλέξει να “κρύψει” τις επιλογές της σε ό,τι αφορά το αναλογικό τμήμα της συσκευής, τόσο στον προενισχυτή line/phono όσο και στο αναλογικό στάδιο του μετατροπέα, διαγράφοντας τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί. Κατά τα φαινόμενα, χρησιμοποιούνται παντού τελεστικοί ενισχυτές και το rooting του σήματος γίνεται με ηλεκτρονόμους (στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και πλήρης παράκαμψη των εξασθενητών, αλλά τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιος συμβατικός προενισχυτής). Η αναλογική ρύθμιση της στάθμης, τόσο στην έξοδο των ακουστικών όσο και στις κυρίως εξόδους γίνεται μέσω ψηφιακώς ελεγχόμενων ρυθμιστικών σε μορφή ολοκληρωμένου κυκλώματος. Με αυτά ως δεδομένα, η ποιότητα κατασκευής φαίνεται καλή, με περιορισμένη καλωδίωση, μετασχηματιστή απομόνωσης στην είσοδο AES/EBU και ένα ταλαντωτή υψηλών επιδόσεων της Abracon.

Mytek Brooklyn.

Εδώ φαίνονται τα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά και, κατά πάσα πιθανότητα, το αναλογικό ρυθμιστικό στάθμης. Ακριβώς κάτω από τους πυκνωτές τροφοδοσίας, διακρίνεται ο ταλαντωτής ακριβείας της Abracon και αριστερά του, το μικρό σε διαστάσεις ολοκληρωμένο ES9018 Κ2Μ της ESS που χρησιμοποιείται στη θέση του DAC.

Mytek Brooklyn.

Δεξιά, διακρίνεται το ψηφιακό κομμάτι του Brooklyn (με τα ολοκληρωμένα της Altera και της NXP). Το ολοκληρωμένο της XMOS χρησιμοποιείται για τον χειρισμό των σημάτων MQA μέσω της θύρας USB. Αριστερά, διακρίνεται το αναλογικό τμήμα της συσκευής. Ατυχώς, η Mytek έχει επιλέξει να διαγράψει τα χαρακτηριστικά των εξαρτημάτων που έχει επιλέξει. H δρομολόγηση των σημάτων γίνεται με ηλεκτρονόμους.