Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/12/2011

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Devialet D-Premier

Thumbnail

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του D-Premier περιέλαβε μετρήσεις του μετατροπέα d/a και μετρήσεις του ενισχυτή. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε μια από τις ομοαξονικές εισόδους και σήματα 24bit/96kHz, ενώ στην δεύτερη περίπτωση μια από τις εισόδους στάθμης line.
O ενσωματωμένος DAC διαθέτει καλή ανοχή σε σήματα με jitter, με τα σχετικά διαγράμματα να βρίσκονται κάτω από τα -100dB για όλα τα σήματα εισόδου. Επιπροσθέτως, οι καμπύλες είναι πρακτικώς επίπεδες, γεγονός που δείχνει μια σταθερότητα και όχι εξάρτηση από την συχνότητα του jitter. Το διάγραμμα της γραμμικότητας του κέρδους να φτάνει άνετα μέχρι τα -120dB (και λίγο χαμηλότερα) χωρίς εμφανή προβλήματα ακόμη και στις πολύ χαμηλές στάθμες.

Thumbnail Thumbnail

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί)

Διάγραμμα γραμμικότητας κέρδους σε συνάρτηση με την στάθμη του σήματος. Σήμα 96kHz, είσοδος S/PDIF.

Οι παραμορφώσεις του DAC είναι πολύ χαμηλές. Με σήμα στάθμης -20dBFS η έξοδος κινήθηκε λίγο πάνω από το 0.002%, ενώ με στάθμη κοντά στο ψηφιακό όριο (1dBFS) είδαμε ακόμη χαμηλότερες τιμές (λίγο πάνω από το 0.0005%) με σαφείς ανοδικές τάσεις, πάντως, πάνω από το 1kHz περίπου. Η παραμόρφωση του μετατροπέα μειώνεται (όπως αναμένεται) καθώς η στάθμης εξόδου αυξάνεται, επιτυγχάνοντας τις καλύτερες τιμές στην περιοχή πάνω από τα -20dBFS. Ακόμη και σε πολύ χαμηλές στάθμες ωστόσο, η τιμή της είναι πολύ χαμηλή, αφού στα -80dBFS βρίσκεται κάτω από το 2% (εδώ, φυσικά, η κύρια συνιστώσα της μέτρησης είναι ο θόρυβος και όχι η αρμονική παραμόρφωση).

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμες: -1dBFS (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη)

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την στάθμη. Σήμα 96kHz, είσοδος S/PDIF.

Ο θόρυβος του ψηφιακού τμήματος είναι, επίσης πολύ χαμηλός. Ακόμη και στις υψηλές συχνότητες βρίσκεται κάτω από τα -100dBFS ενώ σε ένα μεγάλο μέρος του φάσματος βρίσκεται κάτω από τα -110dBFS.

Thumbnail

Φάσμα θορύβου σε αδρανές κανάλι. Σήμα 96kHz, είσοδος S/PDIF.

Ο ενισχυτής απέδωσε 178Wrms ανά κανάλι με φορτίο 8Ω, τιμή που ανέβηκε στα 228Wrms όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Εν προκειμένω, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων έγινε σαφές ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου της ισχύος σε δράση, όταν αυτή βρίσκεται κοντά στα όρια της υπερφόρτωσης με φορτίο κάτω από τα 8Ω, καθώς για πολύ μικρό χρονικό διάστημα είδαμε και σημαντικά υψηλότερες τιμές. Επομένως, θεωρείστε την τιμή αυτή απλώς ενδεικτική. Οι στατικά μετρημένες τιμές παραμόρφωσης ήταν 0.051% (thd+N) και 0.011% (imd κατά SMPTE) για ισχύ εξόδου 60Wrms/8Ω.
H απόκριση συχνότητας του ενισχυτή είναι παραδειγματική. Σημειώστε, πρώτον, την κατακόρυφη ανάλυση του διαγράμματος (0.5dB/DIV) και δεύτερον το γεγονός ότι δεν υπάρχει άξια λόγου αλλαγή στην συμπεριφορά του τελικού σταδίου μεταξύ του ωμικού και του σύνθετου φορτίου. Ο ενισχυτής έχει ελάχιστες αποκλίσεις και η αποκοπή ξεκινά σε πολύ υψηλή συχνότητα, προφανώς, λόγω του φίλτρου αντιαλίασης στα 48kHz που επιβάλει η συχνότητα δειγματοληψίας του μετατροπέα a/d ο οποίος είχε ρυθμιστεί στα 24bit/96kHz. Το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα δείχνει μια ήρεμη συμπεριφορά με την έξοδο να μην ξεπερνά το 0.06% για ισχύ 60Wrms/8Ω και χωρίς αλλαγές στην συμπεριφορά καθώς η η συχνότητα αυξάνεται.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 60Wrms. Φορτίο 8Ω (κόκκινη και πράσινη καμπύλη) και σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί και ματζέντα).

thd+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 60Wrms/8Ω.

Το διάγραμμα της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ δείχνει ξεκάθαρα το σημείο στο οποίο αρχίζει η υπερφόρτωση του σταδίου ισχύος με φορτίο 8Ω (λίγο πάνω από τα 160Wrms), κάτι που απουσιάζει όταν το φορτίο γίνεται 4Ω. Ο ενισχυτής ξεπέρασε τα 250W αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να “δούμε” την υπερφόρτωση καθώς η ισχύς μειωνόταν σε χαμηλότερα επίπεδα, προφανώς λόγω της λειτουργίας κάποιου συστήματος προστασίας. Το φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα εισόδου 1kHz και ισχύ 60Wrms/8Ω δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό κύκλωμα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ορατές συνιστώσες αρμονικής παραμόρφωσης παρά μόνο κάτι κορυφές θορύβου οι οποίες βρίσκονται κάτω από τα -100dBr, ενώ παράλληλα απουσιάζει πλήρως το hum, ο θόρυβος από την ανόρθωση και τα προϊόντα της ενδοδιαμόρφωσης που συναντάμε συνήθως.

Thumbnail Thumbnail

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 60Wrms/8Ω.

Τα ευρήματα αυτά φαίνονται ακόμη καλύτερα στο φάσμα της εξόδου χωρίς σήμα (και με τις εισόδους βραχυκυκλωμένες). Εδώ, παρά το γεγονός ότι η στάθμη αναφοράς είναι 1Wrms/8Ω, το σύνολο του θορύβου βρίσκεται κάτω από τα -80dBr.Τέλος, η αποέμφαση RIAA η οποία γίνεται στο ψηφιακό πεδίο έχει ακρίβεια μικρότερη του 0.5dB σε όλο το φάσμα. Μετρήσεις κοντά στις τρεις χρονικές σταθερές έδειξαν απόκλιση 0.40dB, 0.47dB και 0.11dB για τα 318μS, τα 3180μS και τα 75μS αντιστοίχως.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω, είσοδος βραχυκυκλωμένη.

Aποέμφαση RIAA. Στάθμη εξόδου 1Vrms.