Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/12/2011

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Devialet D-Premier

Thumbnail_φωτο

Οι πολλές δυνατότητες που προσφέρει ο D-Premier κάνουν την ζωή του δοκιμαστή δύσκολη: Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως απλό ολοκληρωμένο (από μια είσοδο line), ως DAC/ολοκληρωμένο (από μια ψηφιακή είσοδο), ως “σκέτο” DAC (από την έξοδο line) και ως ADC για να μετατρέψεις μερικά βινύλια σε αρχεία (επιλέγοντας μια είσοδο phono στα 192kHz και οδηγώντας την ψηφιακή έξοδο σε ένα recorder ή έναν υπολογιστή). Για τις ανάγκες της δοκιμής αυτής επέλεξα την πρώτη εφαρμογή. O D-Premier αντικατέστησε τα ενισχυτικά αναφοράς και οδήγησε τα ATC SCM-50PSL με πηγή το Teac Esoteric P70/D70 συνδεδεμένο σε μια αναλογική είσοδο. Έτσι, υπήρχε η δυνατότητα αξιολόγησης ολόκληρου του ενισχυτή, περιλαμβανόμενου και του μετατροπέα a/d.
Με βάση τα όσα έχουν ήδη αναφερθεί το στήσιμο του D-Premier αν και δεν είναι δύσκολο, απαιτεί κάποια “δουλειά” από την πλευρά του χρήστη, στην περίπτωση που αυτός δεν αρκείται στην τυπική, default, σύνθεση εισόδων/εξόδων του ενισχυτή. Αν και η τελευταία ήταν μια χαρά για την περίπτωσή μου, έπαιξα αρκετά με το Configurator και οφείλω να πω πως το βρήκα ιδιαίτερα εύχρηστο, προφανές και με αρκετή βοήθεια όπου χρειαζόταν. Δυσκολία θα συναντήσουν, ίσως, όσοι δεν έχουν ευχέρεια με τους υπολογιστές, αλλά είμαι βέβαιος ότι στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα θα μπορεί να διαμορφώσει τον D-Premier για λογαριασμό τους. Η χρήση του ολοκληρωμένου μέσα από το τηλεχειριστήριο είναι πανεύκολη και ευχάριστη. Το γεγονός ότι η ζεύξη γίνεται με ραδιοσυχνότητα σου επιτρέπει να ελέγχεις την στάθμη πρακτικώς από οπουδήποτε κάτι που βρήκα εξαιρετικά βολικό. Η αισθητική της συσκευής είναι κατά την άποψή μου πολύ καλή και σε αυτό συμφώνησαν όσοι έτυχε να την δουν κατά την διάρκεια της δοκιμής. Η προσοχή στη λεπτομέρεια (με το μετακινούμενο κάλυμμα των καλωδίων στο πίσω μέρος) είναι ευπρόσδεκτη. Κατά την διάρκεια των δοκιμών επέλεξα την απόδοση της μέγιστης ισχύος από το στάδιο εξόδου (240Wrms ανά κανάλι).

Φωτογραφία Φωτογραφία

ο πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στην περίπτωση του D-Premier είναι η εξαιρετικές του δυνατότητες σε θέματα δυναμικής περιοχής. Ο ενισχυτής δείχνει να περνάει από την απόλυτη σιωπή στην κορύφωση χωρίς τον παραμικρό κόπο δημιουργώντας μια αίσθηση ρεαλισμού, διαφάνειας και άνεσης στην ακρόαση η οποία είναι χαρακτηριστική πολύ σοβαρών συσκευών και είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Οι μικρές λεπτομέρειες, θόρυβοι από την ηχογράφηση, η ακουστική του χώρου, πολύ μικρής στάθμης (και διάρκειας) ήχοι από τα όργανα αποδίδονται πεντακάθαρα, με σαφήνεια και πολύ καλό εστιασμό, δημιουργώντας μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι κοντά στο πραγματικό γεγονός. Η αίσθηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο ενισχυτής διατήρησε τον χαρακτήρα των ηχείων αναφοράς και την τάση τους να εστιάζουν την σκηνή κοντά στον ακροατή, προσφέροντας μεγάλη οριζόντια ανάλυση και πολύ καλό βάθος με αποτέλεσμα να παίρνεις ο,τι πραγματικά έχει να σου δώσει η ηχογράφηση.
Η άνεση σε θέματα δυναμικών (η οποία έχει την βάση της, πιθανότατα, στον χαμηλό γενικώς θόρυβο του ενισχυτή) συμπληρώνεται ιδανικά από τις ικανότητες οδήγησης που επέδειξε στην πράξη. Όπως θα δείτε και στο κείμενο των μετρήσεων, είναι προφανές ότι η Devialet έχει ενσωματώσει κάποιο σύστημα προστασίας/περιορισμού (πιθανόν στο ψηφιακό πεδίο) το οποίο κάνει πρακτικώς αδύνατη την μέτρηση της συνεχούς ισχύος σε χαμηλά (ας πούμε τετράωμα) φορτία. Έτσι, αν και δεν είδα ποτέ πόσα βατ ακριβώς μπορεί να αποδώσει ο D-Premier στα όργανα, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι τα καταφέρνει πολύ καλά στην πράξη, δηλαδή στον χώρο ακρόασης. Οδήγησε με πολύ μεγάλη άνεση τα SCM-50, χωρίς το παραμικρό ίχνος κόπωσης ή συμπίεσης και με πολύ καλό έλεγχο στο χαμηλό που πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα. Ο ήχος του παραμένει αναλλοίωτος ακόμη και σε πολύ υψηλές στάθμες και όσοι αρέσκονται στις υπερβολές θα τον ευχαριστηθούν. Καθώς πλησιάζει στα όρια του και πέρα από αυτά γίνεται αισθητή μια προοδευτική, ήπια συμπίεση, όχι ιδιαίτερα δυσάρεστη αλλά επαρκώς ενδεικτική ότι το έχεις ήδη παρακάνει και πρέπει να μειώσεις την στάθμη.
Η ομοιογένεια του ενισχυτή στο φάσμα είναι παραδειγματική (η ευθεία στην απόκριση συχνότητας, ακόμη και με σύνθετο φορτίο είναι μια σαφής ένδειξη, φυσικά). Ο D-Premier κατέβηκε με άνεση χαμηλά, απέδωσε πλήρως το σώμα των μεγάλων εγχόρδων και της συμφωνικής ορχήστρας και περιέγραψε άψογα τα χρονικά χαρακτηριστικά των κρουστών στα ρυθμικά κομμάτια. Όσοι αρέσκονται σε ηλεκτρονικά ακούσματα (όπως ο υποφαινόμενος) θα περάσουν καλά. Ο ενισχυτής γεμίζει με άνεση τον χώρο, εντυπωσιάζει και διατηρεί πλήρως τον έλεγχο μεταφέροντας τα μικροδυναμικά και τις λεπτομέρειες των συνθετικών ήχων. Η μεσαία περιοχή κινήθηκε επίσης σε κορυφαία επίπεδα. Πνευστά και έγχορδα στην περιοχή αποδίδονται με άφθονη λεπτομέρεια και άψογο ηχόχρωμα, η ανθρώπινη φωνή είναι συγκλονιστική και οι μεγάλες χορωδίες έχουν πολύ καλή κίνηση και λεπτομέρεια, όντας -κατά περίπτωση- επιβλητικές. Ψηλά, ο ενισχυτής απέδωσε εξαιρετικά σε θέματα ταχύτητας και σώματος. Ίσως σε μερικές περιπτώσεις να ακούστηκε λίγο πιο ξηρός και ταχύς σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει αλλά αυτό δεν αποτέλεσε στοιχείο ενόχλησης περισσότερο ήταν μια αντιληπτή διαφοροποίηση σε σχέση με το σύστημα αναφοράς. Ο D-Premier φάνηκε να χειρίζεται άνετα το αρμονικό περιεχόμενο ψηλά, αποδίδοντας αέρινα και με πολύ καλή διαφάνεια την ανώτερη οκτάβα του πιάνου, το πίκολο και το βιμπράφωνο, χωρίς ίχνη σκληρότητας και χωρίς να χάνει ποτέ τον φωτεινό του χαρακτήρα.

Τελικώς...

... ο D-Premier είναι χάρμα οφθαλμών και (ευτυχώς για εμάς) η ομορφιά αυτή εισχωρεί και στις λεπτομέρειες. Πρόκειται για μια φιλόδοξη σχεδίαση βασισμένη σε μια ενδιαφέρουσα αρχή, άψογα υλοποιημένη και με ένα πρωτοποριακό user interface. Είναι ίσως νωρίς για αποφθέγματα του τύπου “κάποτε όλοι ενισχυτές έτσι θα κατασκευάζονται” αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Γάλλοι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και τους αξίζουν συγχαρητήρια, όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα αλλά και για τον νέο δρόμο προς το high end audio που προτείνουν. Μπράβο τους!