Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/12/2011

flag
english
abstract

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Devialet D-Premier

Thumbnail_φωτο

Είναι προφανές ότι στην περίπτωση του D-Premier έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την δημιουργία ενός ξεχωριστού προϊόντος. Ο ενισχυτής φιλοξενείται σε ένα σασί με πολύ μικρό ύψος (μόλις 40 χιλιοστά) το οποίο είναι κατασκευασμένο από ένα κομμάτι χυτού αλουμινίου και έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να είναι εξαιρετικά ανακλαστικό. Χάρις στην ανακλαστικότητα αυτή ο ενισχυτής “χάνεται” πολύ εύκολα και ενσωματώνεται στον περιβάλλον του. Οι παρατηρητικοί θα έχουν ήδη διαπιστώσει ότι ο ενισχυτής δεν έχει διακόπτες και ρυθμιστικά (μόνο έναν διακόπτη στο κέντρο της πρόσοψης) και αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι απαραίτητες λειτουργίες εκτελούνται από ένα ανάλογης αισθητικής τηλεχειριστήριο το οποίο λειτουργεί με ραδιοσυχνότητα, δεν χρειάζεται δηλαδή να έχει οπτική επαφή με τον ενισχυτή (αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει ένα “έξυπνο” τηλεχειριστήριο υπερύθρων υπάρχει, πάντως, αυτή η δυνατότητα)

Φωτογραφία

Η έντονη ανακλαστικότητα της επιφάνειας του, κάνει το σασί του D-Premier να εξαφανίζεται στον χώρο. Το ύψος της συσκευής είναι μικρό (μόλις 40 χιλιοστά) και η συνολική της αισθητική πολύ φροντισμένη και με ιδιαίτερη άποψη.

Αν ο μινιμαλισμός αυτός σας κάνει να ανησυχείτε για τις δυνατότητες σύνδεσης, πέφτετε έξω. Ο D-Premier προσφέρει μια άκρως ενδιαφέρουσα ποικιλία από τέτοιες δυνατότητες. Ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει τις δυνατότητες αυτές όπως επιθυμεί και έχει να επιλέξει μεταξύ δύο εισόδων phono (πλήρως ρυθμιζόμενων ως προς την ευαισθησία, την φόρτιση και τις καμπύλες αποέμφασης), δύο εισόδων line, επτά ψηφιακών εισόδων (δύο οπτικών, τεσσάρων ομοαξονικών και μιας AES/EBU) καθώς επίσης και μιας ψηφιακής εξόδου, μιας εξόδου προενισχυτή και μιας εξόδου για υπογούφερ. Υπάρχει, επίσης, μια είσοδος HDMI για την διαχείριση ήχου από Blu-ray αλλά προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη προς χρήση. Η ιδιαιτερότητα σε όλα αυτά βρίσκεται στην ίδια την διαδικασία της διαμόρφωσης των εισόδων και τον εξόδων η οποία γίνεται με ένα αρχείο που βρίσκεται αποθηκευμένο σε μια μνήμη SD. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να μπει στον δικτυακό τόπο της Devialet, να τρέξει την εφαρμογή “Configurator”, να κάνει κλικ σε ότι θέλει να ενεργοποιήσει (και να μεταβάλει, αν το επιθυμεί, τις παραμέτρους) και να αποθηκεύσει τα αποτελέσματα στη μνήμη. Όταν ο ενισχυτής εκκινήσει θα διαμορφωθεί αυτόματα με τον τρόπο που έχει επιλέξει ο χρήστης. Μια μικρή μελέτη του αρχείου φέρνει στην επιφάνεια το γεγονός ότι οι δυνατότητες επέμβασης στη συσκευή είναι -ίσως- περισσότερες από αυτές που είναι άμεσα ορατές μέσω του Configurator. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα περάσουν ώρες ψάχνοντας το θέμα! Στις δυνατότητες του D-Premier περιλαμβάνεται και η σύνδεση ενός δεύτερου ενισχυτή μέσω ψηφιακής σύνδεσης. Οι δύο D-Premier μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για διενίσχυση, είτε ως dual mono είτε σε κάποιο σύστημα multi room. Από την περιγραφή, μέχρι στιγμής, απουσιάζουν η θύρα USB και η θύρα Ethernet, ακριβώς επειδή ο ενισχυτής δεν τις διαθέτει. Η εταιρία έχει ανακοινώσει ένα άρθρωμα WiFi, το οποίο θα μπορεί να πραγματοποιεί streaming αρχείων υψηλής ανάλυσης (24/192) μέσω ενός πρωτοκόλλου που έχει σχεδιάσει ή ίδια η Devialet. Την στιγμή που γράφονταν οι γραμμές αυτές ήταν διαθέσιμο το hardware αλλά όχι το software. Πάντως οι πληροφορίες που συνοδεύουν το streaming είναι κάπως ανησυχητικές: Θα υποστηρίζει μόνο iTunes (για την διαχείριση και το playback των αρχείων), γεγονός που σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να κάνει transcoding των αρχείων FLAC και να προσδεθεί για πάντα στο άρμα της Apple. Αν αυτά ισχύουν, πολύ κακώς ισχύουν. Ίδια είναι και η άποψή μου για την υπόθεση των απόντων USB και Ethernet. Μια συσκευή του βεληνεκούς του D-Premier δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να συνδεθεί ενσύρματα με το οικιακό δίκτυο και με υπολογιστή.

Φωτογραφία

Τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας και ο αριθμός τους δεν αντιστοιχεί στο σύνολο των δυνατοτήτων του ενισχυτή, αφού η κάθε φυσική σύνδεση μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη μέσω μιας εφαρμογής που τρέχει σε web browser.

Αν η εξωτερική εμφάνιση του D-Premier εντυπωσιάζει, ο εσωτερικός του κόσμος κερδίζει αμέσως τον σεβασμό. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια κορυφαία σε σύνθεση και υλοποίηση βιομηχανική κατασκευή, η οποία κατά τη γνώμη μου ορίζει μια νέα προσέγγιση στην δομή της συσκευής που ονομάζουμε ολοκληρωμένο ενισχυτή. Η Devialet έχει επιλέξει η ρύθμιση της στάθμης και η όποια επεξεργασία (συμπεριλαμβανόμενης και της αποέμφασης RIAA) να γίνεται στο ψηφιακό πεδίο. Για την μετατροπή a/d χρησιμοποιήται το PCM4220 της Texas Instruments και στην συνέχεια το σήμα οδηγείται σε έναν επεξεργαστή της σειράς SHARC της Analog Devices ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση της στάθμης, την αποέμφαση RIAA καθώς και για την εφαρμογή φίλτρων στην περίπτωση που ο χρήστης έχει επιλέξει να ενεργοποιήσει την έξοδο του υπογούφερ. Η συχνότητα δειγματοληψίας μπορεί να καθοριστεί από τον χρήστη (96kHz/192kHz) Μια γραμμή δεδομένων οδεύει προς έναν DAC της Wolfson (WM8740) ο οποίος υποστηρίζει την αναλογική έξοδο line. Ο βασικός μετατροπέας D/A της συσκευής είναι ο PCM1792 της Texas Instruments η έξοδος του οποίου οδηγεί απευθείας το στάδιο ισχύος.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι... πλήρες. Στο κέντρο φαίνεται το διακοπτικό στάδιο εξόδου ενώ κάτω δεξιά βρίσκεται το τροφοδοτικό. Επάνω αριστερά βρίσκεται το κύκλωμα της εισόδου HDMI.

Εδώ η Devialet φαίνεται να έχει κάνει ενδιαφέρουσα δουλειά. Ο D-Premier είναι ένας υβριδικός ενισχυτής, του οποίου το στάδιο εξόδου αποτελεί έναν παράλληλο συνδυασμό ενός σταδίου τάσης το οποίο λειτουργεί σε τάξη Α και ενός σταδίου ρεύματος το οποίο είναι διακοπτικό, λειτουργεί, δηλαδή, σε τάξη D. Την τοπολογία αυτή οι Γάλλοι την ονομάζουν ADH και την αναπτύσσουν εδώ και χρόνια, είναι δε σαφές (από τα λεγόμενά τους) ότι βασικός τους στόχος είναι η προώθηση της και σε τρίτους κατασκευαστές. Τα υβριδικά στάδια εξόδου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Φαίνεται ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες σε θεωρητικό επίπεδο οι οποίες περιγράφουν έναν γραμμικό ενισχυτή με πολύ χαμηλές παραμορφώσεις για τις χαμηλές στάθμες και ένα διακοπτικό στάδιο για την παροχή υψηλών ρευμάτων, ωστόσο ο D-Premier είναι η πρώτη συσκευή audio που εφαρμόζει στην πράξη αυτή την προσέγγιση και επιπροσθέτως δεν ακολουθεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική. Το στάδιο του διακοπτικού ενισχυτή είναι κατασκευασμένο από 4 ζεύγη mosfet της International Rectifier (υποθέτει κανείς σε συνδεσμολογία γέφυρας) τα οποία οδηγούνται, ανά δύο, από ειδικά drivers της ίδιας εταιρίας. Κάθε mosfet μπορεί να διαχειριστεί 17A. Τα πηνία εξόδου του σταδίου είναι της Coiltronics. H αρχή λειτουργίας του σταδίου ADH είναι αρκετά απλή: Ο γραμμικός ενισχυτής προσφέρει την τάση εξόδου (με χαμηλή παραμόρφωση) και ο διακοπτικός το ρεύμα που η τάση αυτή επιβάλλει, με βάση το φορτίο. Φυσικά, υπάρχει μια σχέση ελέγχου μεταξύ των δύο σταδίων και εκεί ακριβώς παίζεται το παιχνίδι. Η Devialet (πολύ λογικά) δεν δίνει λεπτομέρειες για τον βρόχο ελέγχου του ADH αλλά το σχετικό κείμενο αναφέρει ότι η συνδεσμολογία των δύο σταδίων και ενός ωμικού φορτίου 8Ω, καταλήγει σε ένα φορτίο 800Ω, όπως το “βλέπει” ο γραμμικός ενισχυτής, γεγονός που διευκολύνει τη λειτουργία του και κρατά τις παραμορφώσεις σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η τροφοδοσία γίνεται από ένα διακοπτικό τροφοδοτικό που έχει σχεδιάσει η ίδια η Devialet (με ενσωματωμένη διόρθωση συνημιτόνου) και ένα αρκετά σύνθετο φίλτρο στην είσοδο. Η ειδική αυτή κατασκευή επιτρέπει στην εταιρία να χρησιμοποιήσει ένα μικρό πυκνωτικό φίλτρο (6 πυκνωτές των 2.200μF) σε σχέση με την ισχύ του ενισχυτή. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, η υλοποίηση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ποιοτική. Υπάρχουν μετασχηματιστές απομόνωσης σε όλες τις ψηφιακές εισόδους και τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το διακοπτικό στάδιο εξόδου. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίες φαίνονται τα drivers και τα mosfets ισχύος, ενώ πιο πάνω διακρίνονται τα πηνία της Coiltronics.

Φωτογραφία

O ψηφιακός επεξεργαστής σήματος της Analog Devices (αριστερά) και το στάδιο εξόδου του προενισχυτή (με τον DAC της Wolfson) στο μέσον της φωτογραφίας. Κάτω δεξιά διακρίνονται οι μετασχηματιστές απομόνωσης των ψηφιακών εισόδων.

Φωτογραφία

Το διακοπτικό τροφοδοτικό της συσκευής είναι, επίσης, σχεδιασμένο από την Devialet. Περιλαμβάνει φίλτρο γραμμής καθώς επίσης και κύκλωμα διόρθωσης του συνημιτόνου, για χαμηλότερο θόρυβο.