Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Line

Φως Audio Line Preamplifier SE

Φως Audio Line Preamplifier SE

O Line Preamplifier SE αντικατέστησε τον προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και ανέλαβε να οδηγήσει το υπόλοιπο σύστημα (Parasound HCA3500 και ATC SCM-50PSL) με πηγή το σύνηθες Teac Esoteric P70/D70. Η ενσωμάτωσή του στο σύστημα δεν παρουσίασε καμία δυσκολία. Έχουμε να κάνουμε με μια συμβατική σε διαστάσεις συσκευή, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις τοποθέτησης. Ένα απλό, σωστό, ράφι σε κάποιο ρακ, φαίνεται να επαρκεί.
Η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ακούγοντας το σύστημα με τον Φως στην θέση του προενισχυτή είναι ότι ο θόρυβος είναι πραγματικά πολύ χαμηλός. Στο σημείο αυτό, το σύστημα βελτιώθηκε σε σχέση με τον Melos και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ καλό. Το υπόβαθρο έγινε πολύ σκοτεινό και οι δυνατότητες του συστήματος στην απόδοση της δυναμικής αντίθεσης βελτιώθηκαν αισθητά. Οι λεπτομέρειες αποδόθηκαν καλύτερα και τα μικροδυναμικά ήλθαν στην επιφάνεια και η παρουσία τους έγινε πιο σαφής. Συνολικά, το σύστημα κέρδισε σε παρουσία, ειδικά σε ηχογραφήσεις με πολλές λεπτομέρειες, μεγάλη δυναμική περιοχή και ανάγκη για καλή απόδοση του αέρα.

Φως Audio Line Preamplifier SE Φως Audio Line Preamplifier SE

Στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων ο προενισχυτής φάνηκε απολύτως ικανός να αποδώσει πληροφορίες, όγκο και αίσθηση κλίμακας και ισορροπίας, αποκλίνοντας, ίσως, ελάχιστα προς το αυστηρό. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν επιβλητικό, όπου το καλούσε η ηχογράφηση και η παραγωγή, δεν έγινε όμως ποτέ αχρείαστα υπερβολικό. Σε παρόμοια λογική κινήθηκαν, γενικώς, οι χαμηλές συχνότητες. Τα ακουστικά όργανα της περιοχής διατήρησαν την σωστή τους κλίμακα, οι λεπτομέρειες ήταν παρούσες και τα ρυθμικά μέρη όσο πρέπει γεμάτα και γρήγορα. Ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση του ρυθμού και το πρόγραμμα ρέει ιδιαίτερα ευχάριστα, προσκαλώντας τον να ακολουθήσει, χωρίς ωστόσο να ρέπει προς τον ευφωνικό ή να έχει κάποιο έντονο χαρακτήρα. Ο προενισχυτής είναι μαλακός και ευχάριστος, δεν θα γίνει ποτέ τραχύς αλλά δεν επιβάλλει κάποια άποψη στο πρόγραμμα.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ιδιαίτερα ευχάριστα, με μικρή δόση εγγύτητας, σωστή φωτεινότητα και καλή απόδοση των λεπτομερειών. Το αποτέλεσμα, εδώ, δημιουργεί μια πολύ ευχάριστη εντύπωση φυσικότητας, όλα βρίσκονται στις σωστές τους διαστάσεις χωρίς να καταπιέζουν και κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει άνετα ακόμη και πολύπλοκες συνθέσεις, με την διαφάνεια στην απόδοση τους να είναι προφανής. Ίσως ο Line της Φως να μην είναι το απόλυτο αναλυτικό εργαλείο, είναι όμως ισορροπημένος και όσο πρέπει λεπτομερής για μην σου λείπει τίποτε. Οι φωνές αποδόθηκαν εξαιρετικά, με τους σολίστ να προβάλλονται στον χώρο με τρόπο, ενίοτε, εντυπωσιακό (εξαρτάται αυτό και από την παραγωγή, εννοείται) και όλες τις λεπτομέρειες τις άρθρωσης παρούσες.
Η εικόνα που πήραμε ήταν πολύ καλή, σαφής ως προς τα όρια και τις θέσεις των μεμονωμένων πηγών, με σωστή περιγραφή του αέρα και του βάθους. Η υποθετική σκηνή εστιάζεται λίγο πίσω από τον άξονα των ηχείων και η κίνηση περιγράφεται σωστά και με μια αίσθηση ρεαλισμού. Πιθανώς το αποτέλεσμα να ήταν ακόμη καλύτερο αν δεν υπήρχε αυτή η μικρή διαφορά κέρδους μεταξύ των δύο καναλιών.
Ψηλά, το αποτέλεσμα είναι αρκούντως ισορροπημένο και άνετα θα χαρακτήριζες τον Line ουδέτερο. Διυλίζοντας τον κώνωπα, θα μπορούσες να πεις ότι τείνει, μάλλον, προς την μαλακή, ευχάριστη πλευρά, με πολύ καλή απόδοση των μετώπων και ελάχιστα ταχύτερη απόσβεση σε σχέση με τον προενισχυτή αναφοράς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ζωηρό, με καλή αίσθηση έκτασης και αέρα και πολύ καλή απόδοση του αρμονικού πλούτου, όπου γίνεται σαφής η ισορροπία μεταξύ της αίσθησης του θερμού και της ταχύτητας, με τον ακροατή να απολαμβάνει μια ιδιαίτερη φυσική απόδοση των οργάνων της περιοχής.

Τελικώς...

... ο Line Preamplifier SE να μην είναι η επιτομή του σύγχρονου προενισχυτή, αλλά αντιθέτως ένας -vintage αποχρώσεων- φόρος τιμής στον κλασικό προενισχυτή των περασμένων δεκαετιών. Αυτό, εννοείται, δεν έχει γίνει κατά λάθος. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με ένα καλοστημένο, λιτό, κύκλωμα, το οποίο έχει πολύ καλές επιδόσεις σε όλες σχεδόν τις μετρήσιμες παραμέτρους και περιορίζεται στην απλή αποστολή της προενίσχυσης, χωρίς τίποτε το περιττό. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι κάτι παραπάνω από απτό, στο επίπεδο της ηχητικής απόδοσης. Δεν απευθύνεται, ίσως, στην μαζική αγορά, αφορά όμως ιδιαίτερα μια ομάδα φίλων της υψηλής πιστότητας που αναζητούν το ξεχωριστό. Αν ανήκετε σε αυτούς, μιλήστε οπωσδήποτε με την Φως. Δεν θα χάσετε!