Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Παρασκευή, 29/12/2018
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
Ως είθισται, επιχειρούμε έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε μέσα από γεγονότα, συσκευές και κείμενα που δημοσιεύθηκαν στο avmentor.gr, μαζί με μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά, τα οποία, αν δεν βοηθούν στο να να αποκτήσει κανείς μια κάπως πιο σφαιρική εικόνα για τον χώρο του audio, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο περιεχόμενο του avmentor και επηρέασε τις προτιμήσεις των αναγνωστών του, σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για συζήτηση.
Όπως και την περασμένη χρονιά, εκτός από το -καθιερωμένο πλέον- Top-10 των συσκευών, αξιοποιήσαμε περισσότερα δεδομένα από την κίνηση δικτυακού τόπου με στόχο να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα για τις προτιμήσεις των ίδιων των αναγνωστών.
Με κριτήριο τις εντυπώσεις που αποκομίσαμε κατά την διάρκεια των αντίστοιχων δοκιμών, οι δέκα συσκευές που είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το 2018 ήταν, με βάση την χρονολογική σειρά δημοσίευσης, οι ακόλουθες:
... δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το πακέτο τροφοδοσίας της Synergistic Research, το οποίο περιελάμβανε το power conditioner PowerCell 12 UEF SE, τον ζυγό γείωσης Active Ground Block SE και όλες τις εκδόσεις του καλωδίου τροφοδοσίας Galileo UEF. Ήταν ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου (και κόστους) συνολικό σύστημα τροφοδοσίας με το οποίο ζήσαμε για πολλές εβδομάδες προσπαθώντας να αξιολογήσουμε τις ιδέες του Ted Denney και την εφαρμογή τους στην πράξη. Ως αποτέλεσμα εισπράξαμε μετρήσιμες και ακουστές διαφορές, οι οποίες αν μη τι άλλο, προτρέπουν στο να ακούσει κανείς τα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά, επίσης, να ξεκινήσει μια συζήτηση για το θέμα του θορύβου στα συστήματα ήχου καθώς, όπως γράφεται στο συμπέρασμα, “Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μια τεράστια επιτυχία, καθώς φαίνεται να αναδεικνύει περιοχές του audio με τις οποίες δεν έχουμε ακόμη ασχοληθεί σοβαρά και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί στον Ted Denney.”
Δεν είναι, ασφαλώς, εύκολο να αξιολογήσεις τις σημαντικότερες από τις, κυριολεκτικά χιλιάδες, νέες παρουσιάσεις συσκευών που γίνονται στις μεγαλύτερες εκθέσεις της χρονιάς, επομένως το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αναφέρεις αυτές που σου έκαναν προσωπικά εντύπωση και τις θεωρείς ενδιαφέρουσες. Έχουμε και λέμε:
Στην πρώτη έκθεση της χρονιάς, την CES 2018, είδαμε για πρώτη φορά την νέα σειρά “Demand” της Definitive Technology, την αναβίωση του θρυλικού L100 της JBL, το πολυσυζητημένο phono της Kronos (το οποίο κατασκευάζει για λογαριασμό της η TLA), τον καινούριο 3020 της NAD, ο οποίος ονομάζεται D3020 V2 και τον οικονομικό προενισχυτή TL2.5i της VTL.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, στο ανοιξιάτικο HighEnd σόου του Μονάχου, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την έκδοση των LCD4 της Audeze (LCD4z) για προσωπικά media players, το καινούριο streamer της Ayre (QX-8), την κορυφαία σειρά Edge της Cambridge Audio, τον πολύ ενδιαφέροντα, ελληνικό, ολοκληρωμένο ενισχυτή Little Zoe, το πρώτο R2R του Metaxas (GQT), ένα από τα δύο νέα open reel που είναι διαθέσιμα σήμερα, και το μικρό TuneTot, το πρώτο πραγματικά μικρό ηχείο της Wilson Audio.
Η IFA στο Βερολίνο είναι, παραδοσιακά, μια έκθεση όπου επικρατούν οι μεγάλοι κατασκευαστές, αλλά, πλέον, οι “μεγάλοι” και η ιδέα του Hi-Fi έχουν επανασυνδεθεί. Η Sony έκανε αίσθηση με το media player/DAC/Ενισχυτή ακουστικών DMP-Z1, η Technics επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στην μεγάλη σειρά G700 με την ανακοίνωση του streamer SL-G700 και η Yamaha επέδειξε το εντυπωσιακό ζευγάρι προενισχυτή/τελικού C-5000/M-5000
Επί ελληνικού εδάφους, τέλος, το “Ήχος Εικόνα Show 2018” είχε έντονο ελληνικό χρώμα, με το εντυπωσιακό Pnoe της Arcadian Audio, την νέα έκδοση του Absolute της Ideon Audio, τον ολοκληρωμένο ενισχυτή Suara της LAB12, το νέο ηχείο Tritor της Rois Acoustics και τον νέο ολοκληρωμένο ενισχυτή της Tsakiridis Devices, Hermes. Σε διεθνές επίπεδο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε την νέα σειρά ασύρματων ηχείων Navis της Elac, το καινούριο “μικρό” ενεργό LSX της KEF, το μαγνητικώς αιωρούμενο πλατό M1 της Mag Lev Audio, το επετειακό ζευγάρι “Ruby” της Marantz, το ολοκαίνουριο media server NDX2 της Naim Audio, το εξαιρετικό, μικρό σε διαστάσεις, Compact Reference One της TAD, και, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ηχείο του Wolf Von Langa, το Son
Ο τρόπος με τον οποίο “καταναλώνονται” οι σελίδες και τα θέματα του avmentor έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αν και η δημοφιλία ενός θέματος εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, πέραν της πραγματικής σημασίας του, για παράδειγμα το πώς αυτό θα συζητηθεί και θα διεισδύσει στα κοινωνικά δίκτυα, είναι πάντα χρήσιμο να ψηλαφίσει κανείς τον παλμό των αναγνωστών.
Όπως και το 2017, έτσι και το 2018, το Top-10 των συσκευών έχει κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με την δική μας (ας την πούμε “επίσημη”) άποψη. Για την δημιουργία της λίστας που ακολουθεί, λάβαμε υπόψιν τις επισκέψεις στην πρώτη σελίδα της κάθε δοκιμής και τα ποσοστά που αναφέρονται είναι επί των αντίστοιχων σελίδων δοκιμών που δημοσιεύθηκαν το 2018.
Η δημοφιλία ενός κειμένου εξαρτάται αρκετά και από τον χρόνο που έχει διατηρηθεί online. Οι αναγνώσεις των σελίδων τείνουν να αυξάνουν σε συνάρτηση με τον χρόνο και οι παλαιότερες δοκιμές έχουν, γενικώς, υψηλότερες επιδόσεις, ειδικά αν οι συγκρίσεις γίνονται μέσα σε ένα στενό χρονικό περιθώριο όπως αυτό των δώδεκα μηνών, ένα φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ως “long tail effect”. Για να διορθώσουμε αυτή την “αδικία”, όπως και πέρυσι, φτιάξαμε ένα Top-5 αναγνωστών με βάση τις αναγνώσεις δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2018:
Και για την δημιουργία της λίστας αυτής, λάβαμε υπόψιν τις επισκέψεις στην πρώτη σελίδα της κάθε δοκιμής και τα ποσοστά που αναφέρονται είναι επί του συνόλου των αντίστοιχων σελίδων δοκιμών που διαβάστηκαν το τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς και δημοσιεύθηκαν το 2018 (επομένως τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, δείχνουν τάσεις και δεν είναι αμέσως συγκρίσιμα με αυτά του Top-10).
Αν οι προτιμήσεις των αναγνωστών με βάση τις δοκιμές αποτελούν, ίσως, ένα κριτήριο αξιολόγησης της σημασίας των ίδιων των συσκευών, ο τρόπος με τον οποίο διαβάζονται τα κείμενα για τα νέα προϊόντα είναι, πολύ πιθανόν, ένα κριτήριο για τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών καθώς οι σχετικές δημοσιεύσεις είναι πολλές δεκάδες κάθε χρονιά και οι επιλογές περισσότερο αυθόρμητες. Τα αποτελέσματα κινήθηκαν, όπως και πέρυσι, από το εντελώς λογικό μέχρι το απροσδόκητο. Για παράδειγμα, οι τρεις πρώτες θέσεις δεν αφορούν σε ανακοίνωση νέων προϊόντων αλλά σε γεγονότα.
Η λίστα έχει ως εξής:
Ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες ένα ευτυχισμένο και ενδιαφέρον 2019!
avmentor.gr