Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/02/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD/MEDIA PLAYER, STREAMER/DAC, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Musical Fidelity M6 Encore 225

Musical Fidelity M6 Encore 225

Η Musical Fidelity γεννήθηκε μια εποχή κατά την οποία η υψηλή πιστότητα, ως ιδέα και τρόπος ζωής, βρισκόταν στο ζενίθ. Στις αρχές των '80s το να έχεις ένα “καλό” σύστημα ήταν σχεδόν βασική προϋπόθεση για μια αξιοπρεπή ζωή (ή έτσι φαινόταν, τέλος πάντων) και η τεχνολογία είχε πολλά να πει σε πολλούς ανθρώπους. Αν o “The Preamp” πέρασε απαρατήρητος από κάποιους (όντας ένας ακόμη βρετανικός προενισχυτής για τον οποίο παραληρούσαν τα βρετανικά περιοδικά της εποχής), το 1982, πώς μπορείς να αγνοήσεις τον A1, του 1984, έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή που “κατέβασε” την ιδέα της μίνιμαλ, εξωτικής σχεδίασης, σχεδόν στο επίπεδο της μαζικής αγοράς; Με τέτοια μυαλά, τότε, κανείς φυσικά δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σήμερα θα συζητούσαμε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα της Musical Fidelity. Το ογδοντατόσο η ιδέα και μόνο ενός ολοκληρωμένου συστήματος (που τα κάνει όλα) θα έβαζε στο περιθώριο κάθε δυστυχή που θα τολμούσε να την υπερασπιστεί έστω και στη θεωρία, παραπέμποντας σε κάτι “φτηνό”, κατάλληλο μόνο για τους αμύητους. Φυσικά, στοιχίζοντας κάτι παραπάνω από €5.000 (στην έκδοση της δοκιμής), το M6 Encore 225 απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ένα σύστημα χαμηλού κόστους, αλλά η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν είναι το '80 και οι φίλοι του καλού ήχου, αφού πάλεψαν καμιά εικοσαριά χρόνια με τον εαυτό τους για να συνηθίσουν στην ιδέα του CD, έχουν πλέον προσαρμοστεί σε πραγματικότητες αδιανόητες τότε. Το σύγχρονο ολοκληρωμένο σύστημα είναι στην, ουσία, ένας προσαρμοσμένος υπολογιστής, η βασική αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία και η διαχείριση δεδομένων (σε μορφή αρχείων), η επικοινωνία με τον έξω κόσμο και η παροχή ενός αξιοπρεπούς user interface που θα επιτρέψει στον χρήστη να εκμεταλλευθεί έναν τεράστιο αριθμό δυνατοτήτων και προοπτικών.
Κάτω από το πρίσμα αυτής της αναγκαστικής πολυπλοκότητας, η ιδέα μιας συσκευής που είναι σχεδιασμένη ολιστικά, με πλήρη επίγνωση της αλληλεπίδρασης όλων των επιμέρους μερών και την ανάληψη της ευθύνης από την πλευρά ενός κατασκευαστή για την συνεργασία τους (και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους, μαζί με την επίλυση διαφόρων προβλημάτων) φαντάζει μια καλή ιδέα και σίγουρα αποτελεί την βάση για τα τρία, συνολικά, Encore που διαθέτει αυτή τι στιγμή η Musical Fidelity, το “μεγάλο” M8 Encore 500, και τα δύο μικρότερα M6 Encore, το Connect (χωρίς τελικό ενισχυτή) και το 225 (με τελικό στάδιο).
Η συσκευή της δοκιμής αυτής είναι το M6 Encore 225 και περιλαμβάνει μια πλατφόρμα επεξεργασίας δεδομένων, με την ευρεία έννοια του όρου καθώς, όχι μόνο δημιουργεί και διαχειρίζεται μουσικά αρχεία, αλλά είναι επιφορτισμένη με την δικτύωση και την επικοινωνία, το user interface και τον κεντρικό έλεγχο της συσκευής, έναν αναλογικό προενισχυτή, έναν μετατροπέα d/a και έναν τελικό ενισχυτή. Η δομή του “225” υπαγορεύει και τα ζητούμενα της δοκιμής: Δεν είναι μόνο η ηχητική απόδοση που παίζει τον ρόλο της εδώ (όντας όπως πάντα ένα σημαντικό κριτήριο) αλλά και το πώς η Musical Fidelity κατάφερε να συνθέσει ένα σύνολο τμημάτων με εντελώς διαφορετικές λειτουργίες σε μια ενιαία σχεδίαση η οποία είναι λειτουργική και εύχρηστη. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...