Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τετάρτη, 9/04/2003


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ►AUDIO & VIDEO PRIMER: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ...

AV BLOG 

SITE MAP

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΙNDEX...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Πηγές Εικόνας
    Βίντεο VHS/SVHS
     DVD-Video
     Laser disc
Γραμμή μεταφοράς του σήματος 
     SCART 
     Composite (σύνθετου σήματος) 
     S-Video 
     RGB (χρωματικών συνιστωσών) 
     Υ/Cb/Cr (χρωματοδιαφορών) 
     Y/Pb/Pr (χρωματοδιαφορών, progr.) 
Σύστημα Προβολής 
     Προβολέας 
          CRT (καθοδικών ακτίνων) 
          LCD (υγρών κρυστάλλων) 
          DLP (Digital Light Processing) 
     TV/monitor 
          CRT 
          Back Screen Projectors 
          LCD 
          Plasma 

ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΙNDEX...

To Yποσύστημα της Eικόνας
ΤΟ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ξεκινά κατ΄αρχήν από μία συσκευή ανάγνωσης του φορέα που χρησιμοποιήται κάθε φορά, την πηγή. Ακολουθώντας την κατηγοριοποιήση του ίδιου του φορέα, η πηγή μπορεί να είναι αναλογική ή ψηφιακή.  Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το VHS και τις δύο εξελίξεις του, το VHS/Stereo (δηλαδή με δυνατότητα ήχου σε δύο κανάλια, και δυνατότητα πολυακανάλικού ήχου με κάποιο matrixed σύστημα όπως το Dolby Pro Logic) και το S-VHS (δηλαδή ένα σύστημα VHS με μεγαλύτερη ανάλυση εικόνας, περίπου την διπλάσια και ήχο σε δύο κανάλια).  Στην περίπτωση της ψηφιακής πηγής αυτό που επικρατεί (και έχει δώσει νέα ώθηση στο χώρο) είναι βεβαίως το DVD-Video. Η πρώτη εκδοχή οπτικού δίσκου πάντως, είναι το Laser Disc, μία θαυμαστή με τα μέτρα της εποχής της τεχνολογία η οποία επιπροσθέτως εξελίχθηκε αρκετά ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει και ψηφιακό, συμπιεσμένο ήχο AC-3 ώστε να υποστηρίξει και συστήματα Dolby Digital. Oι συσκευές DVD Video είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένες και προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες.
EΠΙΣΤΡΟΦΗ►
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο σε κάθε υποσύστημα εικόνας είναι η σύνδεση της πηγής με το προβολικό μέσον που χρησιμοποιήται. Υπάρχει μία πληθώρα συνδέσεων που είναι δυνατόν να γίνουν με διαφορετικό κόστος και διαφορετιές επιπτώσεις στην τελική ποιότητα.  Ο κοινός παρονομαστής για όλες τις συσκευές είναι η γραμμή μεταφοράς σύνθετου σήματος (Composite) η οποία χρησιμοποιεί ένα ομοαξωνικό αγωγό. Η αμέσως καλύτερη ποιοτικά γραμμή μεταφοράς είναι η S-Video με το χαρακτηριστικό βύσμα mini DIN η οποία αρχικώς χρησιμοποιήθηκε στις βιντεοκάμερες και τα βίντεο S-VHS. Πέραν αυτών υπάρχουν και άλλες μέθοδοι σύνδεσης:  Η σύνδεση RGB μεταφέρει τις χρωματικές συνιστώσες του σήματος με ξεχωριστούς αγωγούς οι οποίοι είτε αντιστοιχούν σε ισάριθμο πλήθος βυσμάτων είτε είναι ενσωματωμένοι στο βύσμα SCART, αν υπάρχει.  Η γραμμή μεταφοράς SCART είναι διαδεδομένη στην ευρωπαική αγορά και χρησιμοποιεί πολυεπαφικούς συνδετήρες για την μεταφορά οπτικών και ηχητικών σημάτων καθώς επίσης και σημάτων ελέγχου.  Λάβετε υπ' όψιν σας ότι τα σήματα RGB δεν δρομολογούνται υποχρεωτικά στο SCART άρα η ύπαρξή του δεν εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα σύνδεσης.  Οι γραμμές μεταφοράς των χρωματοδιαφορών (Y/Cb/Cr, Y/Pb/Pr), μαζί με τις RGB είναι οι καλύτερες από πλευράς ποιότητας.  Λάβετε υπ' όψιν σας ότι ο ιθαγενής μορφότυπος (κοινώς το native format) των δίσκων DVD-Video είναι οι χρωματοδιαφορές.  Αρα, σε τέτοιες περιπτώσεις σύνδεσης δεν απαιτείται καμμία εσωτερική επεξεργασία του σήματος.  Οι έξοδοι των χρωματοδιαφορών (όπως και oι RGB) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην περίπτωση που προσφέρεται προοδευτική σάρωση από την συσκευή (Y/Pb/Pr).
ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ
Το ίδιο το σύστημα προβολής μπορεί -εντελώς συμβατικά- να ανήκει σε μία εκ δύο κατηγοριών: Τις τηλεοράσεις και τα προβολικά συστήματα. Αν και ως τηλεόραση γενικά μπορούμε να θεωρήσουμε οποιαδήποτε συσκευή περιλαμβάνει ένα σύστημα προβολής που λειτουργεί σε συνεργασία με έναν δέκτη, ο όρος τηλεόραση μπορεί καταχρηστικά να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδος μόνιτορ για κάθε συσκευή δηλαδή που έχει ενσωματωμένο το σύστημα προβολής και δεν χρησιμοποιεί μία ξεχωριστή, παθητική επιφάνεια.  Στις τηλεοράσεις περιλαμβάνονται πέραν της κλασικής συσκευής με καθοδική λυχνία (CRT) που είναι ίσως το πλέον διαδεδομένο μηχάνημα AV, τα μόνιτορ πλάσματος, τα μόνιτορ με οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) και οι τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής (Back Screen Projectors) που αποτελούν ένα υβριδικό, κατά κάποιο τρόπο, σύστημα.  Οι τρείς τελευταίες τεχνολογίες προσφέρουν γενικά μεγαλύτερες διαγωνίους από αυτές των συμβατικών συσκευών CRT ενώ τα monitor plasma και τα LCD έχουν σημαντικά μειωμένο όγκο σε συνάρτηση με την διαγώνιό τους. Στα προβολικά συστήματα το βασικό κριτήριο διαχωρισμού είναι η τεχνολογία δημιουργίας της εικόνας.  Εδώ έχουμε τους προβολείς CRT με τις τρείς καθοδικές λυχνίες, μία για κάθε βασικό χρώμα, τους προβολείς LCD που χρησιμοποιούν επιφάνειες (panels) υγρών κρυστάλλων και τους προβολείς DLP που χρησιμοποιούν ένα σύστημα μικροκατόπτρων και ενός χρωματικού δίσκου για την δημιουργία της εικόνας όντας οι πρώτοι πλήρως ψηφιακοί μηχανισμοί προβολής. Και οι τρείς αυτές τεχνολογίες προβολής απαιτούν την ύπαρξη μίας επιφάνειας όπου το οπτικό σήμα προβάλεται, δηλαδή μία ξεχωριστή οθόνη.
ΚΟΡΥΦΗ ΣΕΛΙΔΑΣ    EΠΙΣΤΡΟΦΗ►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Audio & Video Primer.  Εναι εισαγωγικό κείμενο για τα οπτικοακουστικά συστήματα.
Η Ιεραρχική Θεώρηση των οπτικοακουστικών συστημάτων.  Τα μέρη ενός συστήματος και η σχέση του κάθε μέρους με τα υπόλοιπα
Τα μέσα αποθήκευσης οπτικών και ηχητικών σημάτων και οι τεχνολογίες τους
►Τα συστήματα αναπαραγωγής ήχου με δύο κανάλια (stereo)
►Tα συστήματα αναπαραγωγής ήχου με περισσότερα από δυο κανάλια (multichannel)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
HowTo: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ηχεία.
e-mailHELP!: Αν έχετε απορίες, μπορούμε να τις απαντήσουμε.

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr