Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ►TA HDD/DVD RECORDERS ΣΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...

AV BLOG 

SITE MAP

Tα HDD/DVD Recorders σε απλά Ελληνικά...
0. Ηome Video Recording: Μία φορά κι έναν καιρό...
1. Ο "Πόλεμος" και η "Δίκη": Ενα περίεργο Deja-Vu...
2. Video, MPEG-2 και σκληροί δίσκοι...
3. Time Shifting, Pause/Replay, Chasing Playback και άλλες δυνατότητες
4. Περί συνδέσεων και απαντήσεις στο βασικό ερώτημα: Πώς να διαλέξετε;
Eνα HDD/DVD Recorder συνδέεται με το υπόλοιπο σύστημα σε τρία σημεία: Στην κάθοδο της κεραίας (για να λαμβάνει τηλεοπτικό σήμα), στις εξόδους άλλων συσκευών εικόνας (για εγγραφή του σήματος) και σε μία είσοδο της τηλεόρασης (ή άλλου συστήματος προβολής).
Οσον αφορά την κεραία, η σύνδεση είναι απολύτως όμοια με αυτήν του παλιού βίντεο: Η κάθοδος της κεραίας τοποθετείται στην αντίστοιχη υποδοχή RF (με το σύνηθες βύσμα PAL-Belling Lee) ενώ υπάρχει και μία αντίστοιχη έξοδος RF για την συνέχιση της γραμμής προς την τηλεόραση.  Το θέμα των εισόδων ενός HDD/DVD Recorder θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία σχετική προσοχή: Στο σύνολό τους, τα μηχανήματα αυτά δεν επιτρέπουν την μεταφορά οποιουδήποτε υλικού από μία πηγή στον σκληρό δίσκο ή στο ενσωματωμένο DVD Recorder, επομένως, αν στους στόχους σας είναι η αντιγραφή ταινιών ή άλλου copyrighted υλικού θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά. Κάθε HDD/DVD Recorder έχει το λιγότερο μία είσοδο composite (με τα αντίστοιχα κανάλια ήχου) και πιθανόν μία είσοδο S-VHS ενώ επίσης συνηθισμένη επιλογή (ειδικά στην ευρωπαική αγορά) είναι η ύπαρξη και ενός ή περισσότερων SCART με παρόμοιες δυνατότητες. Eκεί μπορεί να συνδεθούν εξωτερικοί δέκτες τηλεοπτικού σήματος (συμβατικοί δορυφορικοί ή/και  DVΒ-Τ/S) καθώς και άλλες συσκευές υπό την προυπόθεση ότι το υλικό δεν έχει κάποιου είδους κλείδωμα για την αντιγραφή του.
Το HDD/DVD Recorder, όπως και τα συμβατικά βίντεο διαθέτει τηλεοπτικό δέκτη και την αντίστοιχη είσοδο για την κάθοδο της κεραίας. Οι είσοδοι μπορεί να είναι composite, S-Video και Scart...
Είναι επίσης αυτονόητο ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν υπάρχουν ψηφιακές είσοδοι HDMI για την μεταφορά/εγγραφή ψηφιακού σήματος. Ωστόσο, πολλά recorders έχουν είσοδο IEEE1394 (γνωστή και ως iLink, miniDV και Firewire) για την μεταφορά ψηφιακού σήματος από camcorder. Πολλές φορές μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατή και η ασυμπίεστη εγγραφή του σήματος αυτού στον σκληρό δίσκο.  Την στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές (Μάιος 2006), τέλος, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας HDD/DVD Recorder με δυνατότητα εγγραφής σημάτων που έχουν μορφή συνιστωσών (RGB ή YUV), επομένως και τις αντίστοιχες εισόδους. Οσον αφορά τις εξόδους, τώρα, τα πράγματα είναι πιο απλά αφού ακολουθείται το γνωστό σχήμα των DVD-Video players: Η συσκευή διαθέτει κατ' ελάχιστον εξόδους composite και S-Video, σχεδόν πάντα SCART (που μπορεί να περιλαμβάνει σήματα RGB) και τα μεγαλύτερα μοντέλα έξοδο HDMI η οποία μπορεί να συνοδεύεται από scaler/de-interlacer για χρήση κυρίως με τους συμβατικούς προεγγεγραμμένους δίσκους DVD-Video. Με την ίδια λογική, δεν αποκλείονται βεβαίως και οι έξοδοι χρωματοδιαφορών. H έξοδος του ήχου είναι το λιγότερο δικαναλική (οι εγγραφές του τηλεοπτικού προγράμματος υποστηρίζουν δύο κανάλια) αλλά μπορεί να περιλαμβάνεται επίσης αποκωδικοποιητής Dolby Digital και η αντίστοιχη ομάδα 5.1 εξόδων.  Η μεγάλη πλειοψηφία συσκευών, τέλος, περιλαμβάνει τις συνήθεις ψηφιακές εξόδους ήχου (ομοαξονική και toslink) συχνά συμβατές με stream DTS.
... το ίδιο ισχύει και για τις βασικές εξόδους. Aν το recorder πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και ως DVD-Video player καλό είναι να έχει και εξόδους χρωματοδιαφορών ή/και HDMI
Ποιό Recorder να διαλέξω;
Ο σκληρός δίσκος είναι ίσως η βασικότερη παράμετρος ενός HDD/DVD Recorder.  Οταν αξιολογείτε μία συσκευή με αυτό το κριτήριο, θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος του δίσκου σε GB και όχι οι "ώρες εγγραφής" που αναφέρει ο κάθε κατασκευαστής.  Οπως αναλύεται στο παρόν κείμενο, το πόσες ώρες εγγραφής παρέχει ο κάθε δίσκος είναι συνάρτηση και του βαθμού συμπίεσης, επομένως είναι λογικό να εμφανίζονται τεράστιοι αριθμοί που προέρχονται από αντιστοίχως τεράστιους βαθμούς συμπίεσης (δηλαδή πολύ μικρά bitrates) τα οποία περιορίζουν σημαντικά την ποιότητα. Συγκρίνετε πρώτα τα GBs και εν συνεχεία, αν θέλετε ευελιξία, συγκρίνετε τον αριθμό των διαφορετικών modes εγγραφής (ένας όρος που χρησιμοποιήται για να εκφραστεί το bitrate με πιο φιλικό τρόπο...) σε συσκευές με ίδια χωρητικότητα: Προφανώς θα πρέπει να προτιμήσετε συσκευές με μεγάλους δίσκους και μεγάλη ευελιξία στην ρύθμιση του bitrate.
Το DVD Recorder θα πρέπει να σας ενδιαφέρει αν σκοπεύετε να αρχειοθετείτε συχνά προγράμματα της τηλεόρασης.  Στην περίπτωση αυτή, επιλέξτε μία συσκευή με ευρεία συμβατότητα, μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς και -αν είναι δυνατόν- δυνατότητα re-encoding του σήματος όταν αυτό μεταφέρεται στον δίσκο. Τα καλά recorders προσφέρουν μία δυνατότητα που ονομάζεται "Two-Pass Encoding"  η οποία έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και θα πρέπει να την προτιμάτε.  Για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους, πάντως, το two-pass encoding δεν είναι "μία καλύτερη" μέθοδος κωδικοποίησης αλλά "η σωστή" μέθοδος: Ο αλγόριθμος έχει την ευκαιρία να εξετάσει το σήμα πριν το κωδικοποιήσει (την πρώτη φορά) και στην συνέχεια (την δεύτερη) να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα ψηφία του από ένα συγκεκριμένο bitrate ανάλογα με την κάθε σκηνή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήται και στην κωδικοποίηση των προεγγεγραμμένων DVD.
Η ευκολία χρήσης και η ποιότητα του user interface είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία: Η βιομηχανία βίντεο απέτυχε παταγωδώς στο να σχεδιάσει ένα απλό user interface για το VHS και οι περισσότεροι χρήστες δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ή χρησιμοποιούσαν σπάνια και με δυσκολία τις διαθέσιμες λειτουργίες των συσκευών τους. Αυτό δείχνει να αλλάζει. Βεβαιωθείτε πάντως, καλού-κακού, ότι τα μενού και οι κατάλογοι που εμφανίζονται στην τηλεόραση είναι ευανάγνωστα απο μακρυά και ότι η πλοήγηση είναι λογική.  Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήτε το σύνολο των δυνατοτήτων της συσκευής από το τηλεχειριστήριο που θα πρέπει να είναι επίσης εύχρηστο. Ρίξτε μία ματιά και στο εγχειρίδιο χρήσης (ελληνικό και ξενόγλωσσο), μπορεί -κούφια η ώρα- να χρειαστεί και να το διαβάσετε...
Μην ξεχνάτε ότι επισήμως οι αντιγραφές δεν επιτρέπονται. Αυτό σημαίνει ότι οι είσοδοι του recorder θα σας είναι χρήσιμες κάτω από συγκεκριμένους περιορισμούς.  Πολύ συχνά οι αναλογικές βιντεοκασέτες είναι προστατευμένες με Macrovision και σχεδόν πάντα, τα DVD players δεν λειτουργούν σωστά όταν συνδέονται σε υποδοχές για recording οποιουδήποτε είδους. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τρόπος σύνδεσης του δορυφορικού σας δέκτη, και ψηφιακή είσοδος για το camcorder, αν έχετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε τέτοιο. Επίσης, η ύπαρξη άλλων θυρών (flash, USB κ.λπ) είναι στα υπέρ αλλά μην την θεωρήσετε καθοριστική, εκτός εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή στο μυαλό σας. Στην περίπτωση αυτή, βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό του player υποστηρίζει αυτό που θέλετε να κάνετε (slideshows, αποθήκευση φωτογραφιών ή MP3 στον σκληρό, κ.λπ)
Η είσοδος IEEE1394 χρησιμοποιήται για την σύνδεση ψηφιακού camcorder
Αν η βασική χρήση της συσκευής είναι για εγγραφές τηλεοπτικού προγράμματος, τότε δεν πρέπει να έχετε μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά τις εξόδους. Ενα απλό SCART σας φτάνει για να παρακολουθήσετε ό,τι έχετε γράψει στον σκληρό δίσκο με εξαίρεση την περίπτωση λήψεων από ψηφιακά camcorders οπότε μία έξοδος HDMI θα ήταν η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το HDD/DVD recorder σας και ως συμβατικό player, θα πρέπει να αναζητήσετε HDMI (καλό θα ήταν με scaler και de-interlacer), ή -το λιγότερο- έξοδο συνιστωσών ή/και RGB μέσω του SCART. Από πλευράς ήχου, το λιγότερο που θα πρέπει να αναζητήσετε είναι μία ψηφιακή έξοδος συμβατή με Dolby Digital (καλό θα ήταν και με DTS) ενώ τις περισσότερες φορές θα βρείτε και ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή με 5.1 εξόδους.

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr