Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/01/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: YAMAHA CD-S1000/A-S1000....

SITE MAP


REVIEW

CD PLAYER/ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Yamaha CD-S1000/A-S1000

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Οι προθέσεις της Yamaha γίνονται σαφείς από την αισθητική των συσκευών: Με τα χαρακτηριστικά ξύλινα πλευρικά καλύμματα, το κλασικό ασημί χρώμα της πρόσοψης και ακόμη με το γνωστό σχήμα των ρυθμιστικών του ενισχυτή και των διακοπτών, οι συσκευές ξεχωρίζουν και ταυτόχρονα παραπέμπουν στην παράδοση της εταιρίας έτσι ώστε να δημιουργούνται οι απαραίτητοι συνειρμοί. Η γενική εντύπωση που αποκομίζεις είναι αυτή μιας λιτής πολυτέλειας η οποία επιτείνεται από την αίσθηση των χειρισμών και τον εξαιρετικά αθόρυβο μηχανισμό του player.
Το CD-S1000 είναι ένα SA-CD/CD player το οποίο είναι, επίσης, συμβατό με δίσκους που περιέχουν αρχεία MP3/WMA και βασίζεται σε έναν μηχανισμό που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρία και είναι γνωστός με το όνομα Silent Loader. O μηχανισμός αυτός, για τον οποίο δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες, φαίνεται να περιέχει όλα τα απαραίτητα για την ανάγνωση των οπτικών δίσκων καθώς επίσης και το ψηφιακό interface το οποίο συνήθως προηγείται των DACs. Η εταιρία δεν αναφέρει ρητώς αν η συσκευή χειρίζεται τα streams PCM και DSD με διαφορετικές γραμμές, αλλά με βάση το είδος των μετατροπέων που χρησιμοποιήται (PCM1796 της Burr Brown με δυνατότητα χειρισμού DSD) και της μεταφοράς των σημάτων στο κύκλωμα του DAC, όπου υπάρχει -μάλλον- γραμμή μεταφοράς του σήματος που αλλάζει το mode του μετατροπέα από PCM σε DSD, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει και ότι δεν υπάρχει ενδιάμεση μετατροπή του DSD σε PCM. Το κύκλωμα μετατροπής του σήματος σε αναλογικό βασίζεται σε έναν PCM1796 ανά κανάλι ο οποίος έχει συνδεθεί σε balanced τοπολογία. Οι δύο έξοδοι ρεύματος του μετατροπέα οδηγούνται σε αντίστοιχους μετατροπείς ρεύματος σε τάση η έξοδος των οποίων οδηγείται, με τη σειρά της σε μια τοπολογία διαφορικού ενισχυτή ο οποίος τροφοδοτεί τις single ended εξόδους της συσκευής. Το κύκλωμα ακολουθεί κατά γράμμα την πρόταση της Burr Brown για τον συγκεκριμένο DAC, με την προσθήκη ενός ακόμη σταδίου απομόνωσης. Οι τελεστικοί ενισχυτές που χρησιμοποιούνται είναι οι γνωστοί NE5532 και L49723. Η τροφοδοσία της συσκευής είναι προσεγμένη και χρησιμοποιεί έναν μετασχηματιστή με τέσσερα ξεχωριστά τυλίγματα δευτερεύοντος για τα κυκλώματα ελέγχου, το μηχανικό μέρος, την οθόνη και τα κυκλώματα audio, με τα τελευταία να έχουν την δική τους σταθεροποίηση και συνολική χωρητικότητα 4x5.600μF με πυκνωτές της Nichicon. Προσεγμένο είναι και το σασί της συσκευής το οποίο είναι αρκούντως βαρύ και με εσωτερικές ενισχύσεις. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τα απαραίτητα, δηλαδή μια έξοδο single ended με βύσματα καλής ποιότητας, καθώς και οπτική και ομοαξονική έξοδο η οποία -εννοείται- λειτουργεί μόνο όταν ο δίσκος δεν είναι SA-CD.
Η αισθητική και των δύο συσκευών είναι λιτή αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστική: Τα ξύλινα πλευρικά καλύμματα ο χρωματισμός του σασί και οι διακόπτες/ρυθμιστικά συνδέουν την νέα γενιά συσκευών Νatural Sound με τα προϊόντα που έκαναν την Υamaha ιδιαίτερα αγαπητή στους audiophiles κατά το παρελθόν.
Ο Α-S1000 είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής ο οποίος προσφέρει πέντε εισόδους από τις οποίες η μια είναι για φωνογραφικές κεφαλές κινητού πηνίου ή μαγνήτη καθώς και δυνατότητα χρήσης ως “σχεδόν” τελικού ενισχυτή (μόνο με δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης) μέσω της εισόδου Main Direct. Οι παραδοσιακοί χρήστες που εκτιμούν την ύπαρξη ρυθμιστικών τονικότητας θα χαρούν να μάθουν ότι ο ενισχυτής διαθέτει τα κλασικά αυτά ρυθμιστικά χρησιμοποιώντας, μάλιστα, μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική η οποία μειώνει τις αρνητικές επιδράσεις τους. Σύμφωνα με το σχετικό διάγραμμα βαθμίδων που δημοσιεύει η Yamaha, το συνολικό κέρδος του προενισχυτή εξασφαλίζεται από τρία στάδια τα οποία δεν είναι διαδοχικά αλλά αθροίζονται στο τέλος του κυκλώματος. Η τοπολογία αυτή εξασφαλίζει μικρότερο θόρυβο και παραμορφώσεις καθώς τα προβλήματα του ενός σταδίου δεν ενισχύονται από το επόμενο. Τα δύο από τα τρία στάδια διαθέτουν και τα απαραίτητα φίλτρα για την ρύθμιση της τονικότητας τα οποία μπορούν φυσικά να τεθούν εντελώς εκτός λειτουργίας όταν τα αντίστοιχα ρυθμιστικά βρίσκονται στην κεντρική θέση. Εδώ, η Yamaha δεν αρκείται σε μια κλασική προσέγγιση α λα Baxandall αλλά χρησιμοποιεί κάποιον ηλεκτρονόμο ο οποίος φαίνεται να αποσυνδέει πραγματικά το κύκλωμα (προκαλώντας , μάλιστα, μια μικρή διακοπή στην έξοδο). Ο χειρισμός του σήματος στα τρία αυτά στάδιο έχει ανατεθεί σε ισάριθμους επεξεργαστές/ρυθμιστές στάθμης της Toshiba (TC94A81UG) οι οποίοι οδηγούνται από ένα ηλεκτροκίνητο ποτενσιόμετρο. Οι τελικοί ενισχυτές χρησιμοποιούν διακριτά εξαρτήματα και εσωτερικές ψύκτρες αλλά κι εδώ υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την πεπατημένη: Ο A-S1000 χρησιμοποιεί μια floating τοπολογία push pull η οποία, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, εξασφαλίζει χαμηλότερο θόρυβο από το τροφοδοτικό. Μιλώντας για το τελευταίο, αυτό βασίζεται σε έναν μετασχηματιστή και σε συνολική χωρητικότητα 4x18.000μF.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του μια single ended αναλογική έξοδο και δύο ψηφιακές.
Ο ενισχυτής προσφέρει δύο ομάδες ακροδεκτών σύνδεσης ηχείων, καλής ποιότητας, που δέχονται καλώδια με οποιοδήποτε τερματισμό.
Τα βύσματα εισόδου είναι καλής ποιότητας με αυτά που αντιστοιχούν στην είσοδο του CD player και του phono να είναι πιο “βαριά”.  Ο ενισχυτής διαθέτει έξοδο προενισχυτή καθώς και είσοδο Μain Direct, η οποία παρακάμπτει τα πάντα εκτός του ρυθμιστικού στάθμης.
Ο προενισχυτής phono, τέλος, απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί μια βαριεστημένη διαδικαστική επιλογή (ξέρετε τώρα, απλώς για να υπάρχει). Πρόκειται για ένα κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς, με συμμετρικό στάδιο υψηλού κέρδους για την κεφαλή κινητού πηνίου που χρησιμοποιεί παράλληλα διπολικά τρανζίστορς ώστε να επιτυγχάνονται καλές επιδόσεις σε θέματα θορύβου, το οποίο ακολουθείται από ένα στάδιο ενίσχυσης/αποέμφασης με διαφορικό ενισχυτή FET με πόλωση από ενεργές πηγές ρεύματος και ενσωματωμένο κύκλωμα ισοστάθμισης στον βρόχο ανάδρασης. Η προσοχή στη λεπτομέρεια φαίνεται από το γεγονός ότι οι τροφοδοσίες των δύο σταδίων είναι ξεχωριστές ενώ αυτό που λείπει είναι η δυνατότητα ρύθμισης των παραμέτρων εισόδου, όσον αφορά την αντίσταση (για τις κεφαλές mc) και την χωρητικότητα (για τις κεφαλές mm). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι υπερβολή να ζητήσεις κάτι περισσότερο από έναν ολοκληρωμένο σε αυτή την κατηγορία τιμής!
Η ποιότητα του σασί είναι πολύ καλή, με εσωτερικές ενισχύσεις που εξασφαλίζουν ακαμψία και θωράκιση μεταξύ των τμημάτων.
Όπως και στην περίπτωση του CD-S1000, το σασί του A-S1000 είναι καλοκατασκευασμένο και άκαμπτο. Οι ψύκτρες του ενισχυτή είναι εσωτερικές.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο ζεύγη υποδοχών για σύνδεση ηχείων ανά κανάλι, καλής ποιότητας, όπως καλής ποιότητας είναι και τα βύσματα σύνδεσης των πηγών (με αυτά των εισόδων phono και cd να είναι ενισχυμένα). Ο A-S1000 αποδίδει, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, 90W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω ισχύς που αυξάνεται στα 140W σε φορτία 4Ω.
Και οι δύο συσκευές διαθέτουν τηλεχειριστήριο με αυτό του A-S1000 να επιτρέπει την επιλογή εισόδων και την ρύθμισης της στάθμης.
Το αναλογικό στάδιο ξεκινά από έναν Burr-Brown PMC1796 ανά κανάλι και χρησιμοποιεί τελεστικούς NE5532 και L49723 για την μετατροπή i/v, το φίλτρο και το buffering.
Το transort είναι σχεδιασμένο από την Yamaha και ονομάζεται Silent Loader. Είναι το ίδιο που χρησιμοποιήται και στην ακριβότερη σειρά, S2000.
Τρεις επεξεργαστές/ρυθμιστές στάθμες της Toshiba έχουν αναλάβει το έργο της προενίσχυσης. Η Yamaha έχει επιλέξει μια ιδιόρρυθμη παράλληλη τοπολογία η οποία, κατά την εταιρία, μειώνει τον θόρυβο και την παραμόρφωση.
Ο τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί διακριτά εξαρτήματα. Το τροφοδοτικό βασίζεται σε έναν μετασχηματιστή με πολλαπλά τυλίγματα δευτερεύοντος και τέσσερις πυκνωτές των 18.000μF.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr