Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/10/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΟΥ XTZ ROOM ANALYZER...

SITE MAP


REVIEW

ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΟΥ

XTZ Room Analyzer

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το Room Analyzer απευθύνεται και στον χρήστη που έχει μικρή ή και καθόλου εμπειρία από παρόμοια συστήματα και για το λόγο αυτό στο κουτί θα βρείτε όλα τα απαραίτητα. Μη νομίζετε, βεβαίως, ότι αυτά είναι και πολλά: Ένα μικρόφωνο τοποθετημένο σε ένα εύκαμπτο στήριγμα ώστε να μπορεί να πάρει σχεδόν οποιαδήποτε θέση, μια βάση με μεγάλο βάρος που εξασφαλίζει σταθερότητα, ένα καλώδιο με αρκετά μεγάλο μήκος ώστε να υπάρχει δυνατότητα κίνησης του μικροφώνου στο χώρο και δύο προσαρμογείς για τις απαραίτητες συνδέσεις είναι όλα κι όλα αυτά που θα χρειαστείτε. Ακόμη, υπάρχει και ένα αρκετά καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης. Το αναφέρω αυτό, επειδή μπορεί η XTZ να έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να κρατήσει το σύστημα απλό, αλλά μη φανταστείτε ότι δεν θα χρειαστεί να διαβάσετε έστω και λίγο για να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Το ίδιο το λογισμικό μπορεί να το κατεβάσει ο χρήστης από τον δικτυακό τόπο της εταιρίας, χρησιμοποιώντας τον αριθμό σειράς του συστήματός του. Αν επιμείνετε, μπορούν να σας στείλουν ένα CD, αλλά δεν βλέπω το λόγο.
Η XTZ προσφέρει ένα πλήρες πακέτο με ό,τι χρειάζεται για να αξιολογήσει κανείς έναν χώρο από την άποψη της ακουστικής συμπεριφοράς.
Η κατασκευή του όλου πράγματος είναι αρκετά ποιοτική και δείχνει μια πρόθεση για μακροζωία και σχετική αντοχή στην σκληρή ή στην -χμμμ...- απρόσεκτη χρήση. Τα μέρη εφαρμόζουν καλά και το μικρόφωνο παραμένει σταθερό στη θέση του σε ικανοποιητικό βαθμό, όσο τουλάχιστον επιτρέπει το βύσμα USB που χρησιμοποιήται για τον σκοπό αυτό. Αν και η επιτραπέζια βάση είναι καλή ιδέα, πάντως, προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει και η δυνατότητα να τοποθετηθεί το μικρόφωνο σε ένα κανονικό boom. Πολλές φορές δεν υπάρχει η κατάλληλη επιφάνεια και, όπως συμβαίνει και στην δική μου περίπτωση, υποψιάζομαι ότι δεν έχουν όλοι οι υποψήφιοι χρήστες τραπεζάκι μεταξύ θέσης ακρόασης και ηχείων!
Τι ακριβώς κάνει το Room Analyzer στην πράξη; Στην πραγματικότητα περιλαμβάνει δύο συστήματα μέτρησης της απόκρισης συχνότητας σε ένα κοινό περιβάλλον χρήσης. Το πρώτο σύστημα χρησιμοποιεί ένα σήμα chirp (μια λογαριθμική σάρωση σε συχνότητα, ενός ημιτονοειδούς σήματος) και το δεύτερο είναι ένας αναλυτής πραγματικού χρόνου (RTA – Real Time Analyzer) ο οποίος χρησιμοποιεί λευκό θόρυβο. Ένα ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι το γιατί χρειαζόμαστε δύο διαφορετικές τεχνικές για να μετρήσουμε το ίδιο πράγμα. Η διαφορά βρίσκεται, κατά βάση, στους περιορισμούς της κάθε τεχνικής. Η ανάλυση με chirp είναι πολύ ακριβής (και μάλιστα η XTZ έχει τον τρόπο να την κάνει ακόμη ακριβέστερη περιορίζοντας κατά περίπτωση το φάσμα, όπως θα δούμε) αλλά βασίζεται σε έναν κύκλο διέγερσης-υπολογισμών-απεικόνισης ο οποίος απαιτεί αρκετό χρόνο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαγνωστικούς σκοπούς αλλά όχι για άμεσες ρυθμίσεις. Από την άλλη ένα σύστημα RTA είναι κάπως χονδροειδές στην ανάλυσή του (χωρίζει την ακουστική περιοχή σε τρίτα οκτάβας) αλλά είναι πολύ γρήγορο. Μπορείς να κάνεις ρυθμίσεις και να βλέπεις, σχεδόν άμεσα, το αποτέλεσμα στην οθόνη. Το Room Analyzer χρησιμοποιεί την ανάλυση chirp για τον υπολογισμό της πραγματικής απόκρισης του χώρου καθώς και του RT60 (του χρόνου αντήχησης) και με βάση τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να προσδιορίσει την ύπαρξη και τα χαρακτηριστικά των ρυθμών του αλλά και να προτείνει λύσεις, υπό την μορφή ρυθμίσεων ενός παραμετρικού ισοσταθμιστή και προσφέρει το RTA για να επιτρέψει στον χρήστη να κάνει μικρορυθμίσεις, εκ των υστέρων, ώστε να βελτιστοποιήσει το σύστημά του. Η προσέγγιση είναι έξυπνη και εύκολη στην εφαρμογή.
Το hardware είναι ένας έξυπνος συνδυασμός εξωτερικής κάρτας ήχου και ενός καλιμπραρισμένου μικροφώνου το οποίο είναι τοποθετημένο σε ένα εύκαμπτο στήριγμα.
Το μικρόφωνο τοποθετείται στην μεγάλου βάρους βάση μέσω μιας θύρας USB. Δεν θα ήταν καλή ιδέα να “κλειδώνει” καλύτερα και να έχει δυνατότητα στήριξης και σε κλασικό boom.
Το λογισμικό τρέχει σε υπολογιστές PC (και σε Mac, μέσω Fusion ή Boot Camp, που προσφέρουν την δυνατότητα χρήσης λογισμικού για PC σε συστήματα της Apple) και απαιτεί μάλλον περιορισμένους πόρους συστήματος. Θα χρειαστείτε έναν Pentium 3, κατ΄ελάχιστον 1GHz με μνήμη 512M και υποσύστημα γραφικών 1024x768, σε περιβάλλον WinXP. Το περιβάλλον χρήσης είναι καλοσχεδιασμένο και ιδιαίτερα σαφές. Υπάρχουν τρία tabs ένα για το RTA και δύο για την ανάλυση chirp, καθώς και μια σειρά από επιλογές απεικόνισης. Στην ανάλυση chirp (full range) μπορείτε να δείτε την απόκριση του χώρου, τους χρόνους αντήχησης RT60 όπως προβλέπεται από την προδιαγραφή ISO 3382, διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων (CSD) και μπορείτε να επιλέξετε το είδος των δεδομένων που απεικονίζονται και το ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνονται. Μπορείτε, ακόμη, να ρυθμίσετε το μέγεθος των διαγραμμάτων και να δημιουργήσετε overlays (να κρατήσετε δηλαδή παλιές μετρήσεις και να τις απεικονίζετε ταυτόχρονα, ώστε να αξιολογήσετε διάφορες επεμβάσεις στον χώρο). Το tab για την ανάλυση της συμπεριφοράς του χώρου στις χαμηλές συχνότητες περιορίζει το εύρος στις τέσσερις πρώτες οκτάβες (από 16Hz μέχρι 250Ηz) προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια. Εδώ, το σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει τα κρίσιμα στάσιμα κύματα (ρυθμούς) του χώρου και να τα αναλύσει, δίνοντας εκτός από την συχνότητα, το Q και την απολαβή του φίλτρου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελαχιστοποιηθεί ο κάθε ρυθμός, αν υπάρχει παραμετρικός ισοσταθμιστής.
To μικρόφωνο είναι κομψό και φαίνεται αρκετά ανθεκτικό σε απρόσεκτη χρήση. Είναι, σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, κάπως κατευθυντικό και θέλει προσοχή για μετρήσεις άνω των 5kHz.
Ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει προεπισκόπηση του αποτελέσματος προβάλλοντας μια καμπύλη, την διορθωμένη απόκριση, στο ίδιο διάγραμμα. Το διάγραμμα CSD δείχνει το πώς εξελίσσεται το στάσιμο κύμα στον χρόνο και με μια ματιά δίνει μια ποιοτική εκτίμηση για το ηχητικό πεδίο που επικρατεί τα πρώτα mS, ώστε να αποκτήσει ο χρήστης μια ιδέα  για την μεταβατική συμπεριφορά του συστήματός του στην συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων. To tab για το RTA εκτός από την απεικόνιση του αναλυτή περιλαμβάνει ανάλυση της στάθμης ανά περιοχή συχνότητας (σε dB), δυνατότητα επιλογής παθητικής μέτρησης (Listen, χωρίς σήμα διέγερσης) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσετε, εκτός των άλλων και τον θόρυβο στον χώρο σας καθώς και δυνατότητα overlays.
Όποτε χρειάζεται σήμα για μια μέτρηση, η στάθμη του ρυθμίζεται από ένα εικονικό fader και απεικονίζεται από ένα ενδεικτικό στάθμης.
Ο χρήστης, τέλος, μπορεί να εκτυπώσει τις μετρήσεις, να εξάγει τα αποτελέσματα σε αρχείο ή να δημιουργήσει αρχεία γραφικών με ολόκληρο το γραφικό περιβάλλον του προγράμματος. Αν διαθέτει το κατάλληλο υπογούφερ της XTZ, μπορεί να επιλέξει άμεση εξαγωγή των δεδομένων προς τον ενσωματωμένο παραμετρικό ισοσταθμιστή.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr