Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ XTZ CLASS-PA 100...

SITE MAP


REVIEW

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΧΤΖ CLASS-AP 100

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Πριν ξεκινήσω με τις συνήθεις μετρήσεις, αποφάσισα να ρίξω μια ματιά στο τι σημαίνει (στην πράξη) αυτός ο διακόπτης που επιλέγει την τάξη λειτουργίας του ενισχυτή και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο πρώτο από τα διαγράμματα. Εκεί, φαίνεται η κυματομορφή της παραμόρφωσης (δηλαδή το σήμα εξόδου χωρίς την θεμελιώδη) για ισχύ 10W/8Ω και αυτό που παρατηρεί κανείς είναι ότι το πλάτος είναι αισθητά μικρότερο στην περίπτωση της λειτουργίας σε τάξη Α, σε σχέση με αυτό της τάξης ΑΒ.

Παραμόρφωση σε ρυθμό λειτουργίας Α (κόκκινη καμπύλη) και AB (πράσινη καμπύλη) (1kHz, 10Wrms/8Ω) Απόκριση συχνότητας. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/8Ohm, δύο κανάλια

Απόκριση συχνότητας. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.3%thd+N/Σύνθετο φορτίο, δύο κανάλια Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 10Wrms/8Ω. Τάξη Α (κόκκινη καμπύλη), τάξη ΑΒ (γκρι καμπύλη). 
O ενισχυτής απέδωσε 111.1Wrms σε φορτίο 8Ω (1kHz, 0.3%thd+N) τιμή που ανέβηκε στα 143.9Wrms για φορτίο 4Ω κάτω από τις ίδιες συνθήκες προσφέροντας έναν συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.30, o οποίος δεν είναι θεαματικός αλλά νομίζω ότι μπορεί να κριθεί επαρκής για την κατηγορία τιμής.
Σε θέματα παραμορφώσεων ο ενισχυτής παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα με την αρμονική παραμόρφωση να βρίσκεται στο 0.011% και στο 0.007% στην ρύθμιση για τάξη λειτουργίας ΑΒ  και A αντιστοίχως (1kHz, 8Ω, στο 1/3 της μέγιστης ισχύος) και την παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης στο 0.014% και στο 0.011%.
Το φάσμα με σήμα 1kHz και ισχύ 10Wrms/8Ω εμφανίζει μια ομαλά φθίνουσα σειρά αρμονικών με ελάχιστη τάση να τονίζονται οι άρτιες συνιστώσες κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως δείγμα ότι η οι ημιαγωγοί ισχύος είναι MOSFET. Η μέτρηση εμφανίζει αρμονικές με μικρότερο πλάτος στην περίπτωση της λειτουργίας σε τάξη Α γεγονός που επιβεβαιώνει τόσο τις στατικές μετρήσεις όσο και την εντύπωση που δημιουργεί κανείς από το πρώτο διάγραμμα.
Η παραμόρφωση σε συνάρτηση με την ισχύ ακολουθεί την πεπατημένη όσον αφορά την μορφή, παραμένοντας γύρω και κάτω από τα 0.03% για το μεγαλύτερο εύρος της ισχύος. Ο ενισχυτής επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του κατασκευαστή για 180Wrms/4Ω φθάνοντας στην τιμή αυτή με θεμιτή -θα έλεγα-παραμόρφωση, στο 3%.

thd+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη), 4Ω (κόκκινη καμπύλη) Φάσμα θορύβου. Στάθμη αναφοράς: 1kHz, 0.1Wrms/8Ohm, βραχυκυκλωμένη είσοδος.

Τετραγωνικό σήμα 1kHz, μέγιστη ισχύς σε φορτίο 8Ω

Το στάδιο εξόδου εμφανίστηκε αρκετά γρήγορο φθάνοντας το 1.67μS, με ρυθμό ανύψωσης 39.6V/μS σε πλήρη ισχύ και με φορτίο 8Ω. Οι επιδόσεις αυτές είναι αισθητά καλύτερες από αυτές του ολοκληρωμένου (που έχει παρόμοιες επιδόσεις ισχύος και -υποθέτει κανείς- χρησιμοποιεί το ίδιο στάδιο εξόδου), δείχνοντας ότι δεν αποκλείεται να έχει γίνει το “κάτι παραπάνω” σε θέματα ρύθμισης του σημείου λειτουργίας.
Ο θόρυβος του ενισχυτή είναι πολύ χαμηλός καθώς μετρήσαμε -86.6dBr με αναφορά πολύ χαμηλή ισχύ (0.1Wrms) και το αντίστοιχο διάγραμμα δείχνει ότι οι κύριες πηγές του είναι οι κλασικές: Το Hum του μετασχηματιστή και η πυροδότηση των διόδων ανόρθωσης (στα 100Hz).
Η απόκριση συχνότητας σε πλήρη ισχύ είναι πολύ ομαλή μέχρι τα 40kHz και οι ομοιότητα των καναλιών μέσα σε ένα διάστημα 0.3dB. Η σχετική μέτρηση έφερε στην επιφάνεια (όπως και στην περίπτωση του ολοκληρωμένου ενισχυτή) ένα μάλλον ευαίσθητο σύστημα προστασίας από το dc το οποίο εκλαμβάνει ως συνεχή τάση οτιδήποτε κάτω από τα 20Hz.
Με σύνθετο φορτίο στην έξοδο ο ενισχυτής δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζοντας ελάχιστες αποκλίσεις στην περιοχή των 3kHz και των 70Hz, σημεία όπου το φορτίο παρουσιάζει τις αντίστοιχες μεγάλες διακυμάνσεις στο μέτρο της αντίστασης.
Πίνακας Μετρήσεων
Μέγιστη ισχύς (1kHz, 03% thd+N, 8Ω): 111.1Wrms
Μέγιστη ισχύς (1kHz, 03% thd+N, 4Ω): 143.9Wrms
Συντελεστής αύξησης: 1.30
Ευαισθησία (για μέγιστη ισχύ): 0.981Vrms
Συντελεστής απόσβεσης: 1250
thd+N (1kHz, 1/3 Pmax, 8Ω): 0.011% (AB), 0.007% (A)
imd (SMPTE, 1/3Pmax, 8Ω):  0.014% (AB), 0.011% (A)
Λόγος S/N (1kHz, 0.1Wrms, 8Ω): -86.6dBr(A)
Χρόνος ανόδου (1kHz, Pmax, 8Ω):  1.67μS
Ρυθμός ανύψωσης (1kHz, Pmax, 8Ω): 39.6V/μS

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr