Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/10/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: HIGH DEFINITION AUDIO MASTER RECORDER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

H I G H   D E F I N I T I O N   M A S T E R   R E C O R D E R

Tascam DV-RA1000

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

To DV-RA1000, δεν είναι δύσκολο στην χρήση αλλά δεν είναι και για "τρυφερά πόδια"... Αν έχετε εθιστεί στην λογική του "one button recording" που αποτελεί σημαία των περισσότερων consumer συσκευών θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας. Το Tascam είναι μία επαγγελματική συσκευή, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθετε το user interface της και τις δυνατότητες που προσφέρει.  Ευτυχώς, αυτό δεν θα σας πάρει πάνω από μισή ώρα: Το σύνολο των ρυθμίσεων και των επιλογών γίνεται από το VFP (Virtual Front Panel) που αποτελείται από μία μεγάλη οθόνη με πέντε πλήκτρα των οποίων η λειτουργία αλλάζει ανάλογα με την "σελίδα" στην οποία βρίσκεστε και το jog dial στην δεξιά πλευρά της συσκευής, μαζί με τα προφανούς χρησιμότητας πλήκτρα enter και menu. Οι βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με ένα απλό recorder είναι ότι ο δίσκος, αφού φορμαριστεί, απαιτεί την δημιουργία ενός απλού οργανωτικού σχήματος (όπου κάθε εγγραφή αποτελεί ένα project με τα δικά του δεδομένα) και ότι απαιτείται προσοχή στο κλείσιμο κάθε project πριν εξαχθεί ο δίσκος. Η Tascam έχει λάβει τα μέτρα της για να αποφεύγονται τα ατυχήματα αλλά αν προσπαθήσετε πολύ, η ζημιά γίνεται.
Το user interface είναι -βεβαίως- επαγγελματικό και θα πρέπει να το συνηθίσει κανείς, αλλά είναι εύκολο στην εκμάθησή και λογικό στην δομή του. Εκτός των διακοπ΄των κάτω από την οθόνη, ο χρήστης έχει πρόσβαση στις διάφορες επιλογές μέσω του Jog Dial και μίας σειράς διακοπτών.
Σε περιβάλλον consumer, οι χρήσεις που μπορεί να επιφυλάξει κανείς για το DV-RA1000 είναι βασικώς η ψηφιακή αντιγραφή ή η αναλογική εγγραφή σε CD-R/RW (η οποία είναι συμβατική, όπως ήδη αναφέρθηκε) και η αναλογική εγγραφή σε DVD+RW.  Ενας τέτοιος δίσκος, επαρκεί για την αποθήκευση 290 λεπτών σήματος 24bit/44.1kHz, τιμή η οποία μειώνεται στα 66 λεπτά όταν η δειγματοληψία γίνει 24bit/192kΗz και στα 109 λεπτά όταν το σήμα που αποθηκεύεται είναι DSD.  Εννοείται, πως είναι δυνατόν να αποθηκευθούν εγγραφές με διαφορετικές δειγματοληψίες στον ίδιο δίσκο (ως διαφορετικά projects) οπότε η διάρκεια ποικίλλει. Ενα κρίσιμο σημείο στην περίπτωση της αναλογικής εγγραφής είναι βεβαίως η ρύθμιση της στάθμης.  Το Tascam επιτρέπει την ρύθμιση της στάθμης του σήματος προς εγγραφή πριν αυτό εισέλθει στον ADC και μετρά την στάθμη στο ψηφιακό πεδίο (ο χρήστης θα επιλέξει το monitor στην θέση input για να κάνει την ρύθμιση αυτή).  Αντίθετα με την παλιά λογική των ταινιών όπου υπήρχαν και θετικές ενδείξεις στην στάθμη, εδώ τα 0dB είναι ένας απόλυτος φραγμός πάνω από τον οποίο ο ADC δεν μπορεί να ανταποκριθεί (αναφερόμαστε στα 0dBFS, και η ένδειξη OVER στο όργανο του DC-RA1000 ενεργοποιήται όταν ανιχνευθούν δύο διαδοχικά δείγματα σε αυτή την στάθμη). Eπιπρόσθετα, κατά την εγγραφή θα πρέπει να εξαντλείται η δυναμική περιοχή του ADC, αν θέλει κανείς να επιτύχει την μέγιστη απόδοση.  Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι η στάθμη θα πρέπει να ρυθμίζεται ευλαβικά αν ο στόχος είναι μία audiophile εγγραφή υψηλής ανάλυσης.
Η συσκευή συνοδεύεται από το παραδοσιακό ενσύρματο τηλεχειριστήριο.
Στην πράξη, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Tascam σε διάφορες συνεργασίες: Mε το transport P70 της Esoteric (με το upsampler ρυθμισμένο στα 176.4kHz και την έξοδο AES-3 και το Tascam ως master) για την εγγραφή CD-R/RW, ως απλό DVD+RW drive μέσω USB για την μεταφορά των αρχείων στον υπολογιστή, και  τέλος -το σημαντικότερο- σε συνδυασμό με το Linn/Rotel RHQ-10 για την μεταφορά βινυλίου σε υψηλή ανάλυση.  Η τελευταία περίπτωση έχει και το περισσότερο ενδιαφέρον: Ακροάσεις εγγραφών 24bit/192kHz και DSD έδειξαν πόσο κοντά μπορεί να φτάσει στο (για ορισμένους) ιδανικό του αναλογικού ήχου του βινυλίου η ψηφιακή τεχνολογία.  Εχοντας στο χέρι μία καλή αναλογική κοπή και την υπομονή να την περάσεις σε ψηφιακή μορφή, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό, με την εικόνα, και την αναλογική αίσθηση να περνούν αυτούσιες στο αντίγραφο.  Οι διαφορές μεταξύ των αναλύσεων (από τα 24/44.1 στα 24/192 και στο DSD) είναι μικρές αλλά σημαντικές, ιδιαίτερα στην στερεοφωνική εικόνα και στην αίσθηση του χώρου. H απόδοση του DV-RA1000 ως player είναι, βεβαίως, πολύ καλή, αλλά είναι βέβαιο ότι εαν χρησιμοποιήσετε έναν εξωτικό DAC (στην περίπτωση μας το Esoteric D70) το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Τελικώς...
...το DV-RA1000 είναι κατ΄αρχην ένα επαγγελματικό εργαλείο, για τους μηχανικούς που θέλουν μία stand-alone συσκευή ικανή να εγγράψει φορμά υψηλής ανάλυσης και με αυτούς τους ανθρώπους στο μυαλό έχει -βεβαίως- σχεδιαστεί.  Ωστόσο, τα περιθώρια για audiophile χρήση είναι αρκετά: Αν αναζητάτε ένα επιτραπέζιο recorder με στόχο (εκτός των άλλων) και το archiving μερικών καλών δίσκων (ή είστε μουσικός και θέλετε ένα καλό recorder για τον εαυτό σας) τότε η εν λόγω συσκευή είναι η ιδανική πύλη για το οικιακό hi-rez audio και η διαφορά του κόστους της από ένα ανάλογης ποιότητας "σκέτο" CD recorder δικαιολογείται απολύτως από τις δυνατότητές της. Πάλι σε έξοδα θα μπούμε...

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr