Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/02/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: SYNTHESIS PRIDE, ONDA, SHINE...

SITE MAP


REVIEW

CD PLAYER, ΔΕΚΤΗΣ AM/FM, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Synthesis Pride, Onda, Shine

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

H Synthesis δεν κρύβει την αγάπη της για τις λυχνίες. Τόσο ο ολοκληρωμένος ενισχυτής όσο και o δέκτης βασίζονται σε λαμπάτα κυκλώματα και το μόνο που ξεφεύγει από τον κανόνα αυτό είναι το cd player, γεγονός περίεργο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα λαμπάτα στάδια εξόδου στις ψηφιακές συσκευής είναι πολύ “hot” τον τελευταίο καιρό.
Ο Shine χρησιμοποιεί λυχνίες σε όλα τα στάδια του και είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής με πέντε εισόδους στάθμης line, μία έξοδο εγγραφής και ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης για ηχεία όλα αυτά υλοποιημένα με βύσματα πολύ καλής ποιότητας.
Το κύκλωμα περιλαμβάνει μια διπλοτρίοδο 12ΒΗ7 της Electro-Harmonix σε ρόλο προενισχυτικού σταδίου, μια διπλοτρίοδο 12ΑΧ7 της Sovtek σε ρόλο ενδιάμεσου σταδίου και phase splitter και ένα ζευγάρι πεντόδων 5881, επίσης της Sovtek στο στάδιο εξόδου το οποίο είναι υλοποιημένο ως push-pull με τους αντίστοιχους μετασχηματιστές και αντίσταση εξόδου 6Ω, αφού η Synthesis έχει επιλέξει να μην προσφέρει taps για ηχεία 8/4Ω αλλά μια ενδιάμεση τιμή η οποία μπορεί να υπηρετήσει και τις δύο ονομαστικές τιμές αντίστασης. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με το κλασικό ηλεκτροκίνητο μπλε Alps. Το κύκλωμα είναι άψογα συναρμολογημένο σε τυπωμένο κύκλωμα με custom πυκνωτές και καλής ποιότητας υλικά. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του έναν κλασικό επιλογέα εισόδων καθώς και ένα βηματικό ρυθμιστικό ισορροπίας. Ο ενισχυτής συνοδεύεται από τον απαραίτητο κλωβό προστασίας των λυχνιών (αν έχετε μικρά παιδιά ή ζώα) αλλά, υποθέτω, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να βλέπουν τις λυχνίες...
Ο Shine συνοδεύεται από ένα κάλυμμα για τις λυχνίες. Αν δεν έχετε σοβαρό λόγο για το αντίθετο, το πιθανότερο είναι να το καταργήσετε...
Ίσως το πιο ενδιαφέρον, αισθητικώς, κομμάτι του συστήματος, ο δέκτης Onda διατηρεί κάτι από την γοητεία των παλιών συσκευών.
Το Pride διαθέτει μια ιδιαίτερα ευανάγνωστη οθόνη.
Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2003 αν δεν κάνω λάθος, ο ραδιοφωνικός δέκτης Onda έκλεψε τις καρδιές των φίλων του ραδιοφώνου. Η Synthesis δεν αρκέστηκε σε μια κλασική σχεδίαση αλλά απευθύνθηκε απευθείας στις φετιχιστικές/συναισθηματικές πλευρές των audiophiles ρίχνοντας στην αγορά μια συσκευή που όχι μόνο βασιζόταν στην παραδοσιακή γραμμική άντυγα για την κίνηση στην μπάντα και την επιλογή των σταθμών αλλά διέθετε και το κλασικό magic eye, για τον συντονισμό!  Φυσικά, οι Ιταλοί δεν πήγαν την βαλίτσα τόσο μακρυά ώστε να σχεδιάσουν ένα εντελώς παλιομοδίτικο σύστημα συντονισμού με μηχανικά κινούμενο μεταβλητό πυκνωτή (μη το παρακάνουμε κιόλας, υπήρχαν και μειονεκτήματα στους δέκτες του τότε) αλλά φαίνεται να έχουν σχεδιάσει τον δέκτη τους γύρω από ένα custom κύκλωμα ελεγχόμενο από τάση το οποίο ελέγχει δύο θωρακισμένα τμήματα RF ένα για κάθε είδος διαμόρφωσης. Η αναζήτηση των σταθμών γίνεται με το χέρι, χωρίς να υπάρχει auto-search ή άλλου είδους “ψηφιακές” διευκολύνσεις, ενώ δεν υπάρχουν ούτε και μνήμες. Η αίσθηση, πάντως, είναι αρκετά καλή χάρις σε ένα μεγάλο αντίβαρο το οποίο προσδίδει την απαραίτητη αδράνεια. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του διακόπτη επιλογή AΜ/FM καθώς και διακόπτη FM Stereο που συνοδεύονται από τις αντίστοιχες ενδείξεις, αλλά αυτό που τραβά αμέσως την προσοχή είναι το Magic Eye, υλοποιημένο με μια λυχνία 6Ε5C. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Magic Eye ήταν ένας τρόπος μέτρησης της ακρίβειας συντονισμού ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιήται την δεκαετία του '30 (στην πραγματικότητα, τα αντίστοιχα κυκλώματα μετρούσαν την στάθμη του σήματος και βασίζονταν στην ιδέα ότι ο συντονισμός είναι καλύτερος όταν και το σήμα είναι ισχυρότερο). Τα Magic Eye ήταν ειδικές λυχνίες οι οποίες εξέπεμπαν μια φωτεινή δέσμη (συνήθως πράσινη) η σκίαση της οποίας μειωνόταν με την αύξηση του σήματος. Δεν είχε κανείς παρά να κινηθεί με μικρές κινήσεις γύρω από την συχνότητα φέροντος του σταθμού προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει ή και να εξαφανίσει την σκοτεινή περιοχή. Σήμερα, βεβαίως, η χρήση του Μagic Eye έχει ενδιαφέρον περισσότερο ως αισθητική άποψη και λιγότερο ως πραγματικό τεχνικό βοήθημα. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της Synthesis προσφέρει στον Onda κάτι το διαφορετικό. Ο ενισχυτής εξόδου του δέκτη χρησιμοποιεί μια διπλοτρίοδο 12AU7 και για τα δύο κανάλια. Ο χρήστης θα βρει στην πίσω πλευρά έξοδο line (με βύσματα πολύ καλής ποιότητας), κεραία για την λήψη AM καθώς και είσοδο εξωτερικής κεραίας FM.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Καλής ποιότητα βύσματα εισόδου και σύνδεσης των ηχείων, στον ολοκληρωμένο ενισχυτή. Δεν υπάρχουν ξεχωριστά taps για διαφορετικές εμπεδήσεις.
Η ποιότητα των βυσμάτων διατηρείται και στον δέκτη
Το cd player διαθέτει μια ομοαξονική ψηφιακή έξοδο.
To CD player, όπως ήδη γράφτηκε, δεν χρησιμοποιεί στάδιο με λυχνίες. Αντί αυτού, οι Ιταλοί έχουν επιλέξει ένα μοδάτο άρθρωμα το οποίο βασίζεται σε ένα ασύγχρονο sample rate converter της Texas (SRC4190) το οποίο παίζει και τον ρόλο του ψηφιακού interface και πραγματοποιεί upsampling στα 24bit/192kHz. Στον ρόλο του DAC έχει επιλεγεί ένα WM8740 της Wolfson σε απλή συνδεσμολογία με έναν μετατροπέα ανά κανάλι. Το συγκεκριμένο τσιπ διαθέτει ενσωματωμένους μετατροπείς ρεύματος σε τάση και έτσι το μόνο που χρειάζεται μέχρι τα βύσματα της αναλογικής εξόδου είναι ένα απλό buffer το οποίο υλοποιήται με διπλό τελεστικό OPA2134 της Burr Brown. Το ψηφιακό σήμα εξάγεται απευθείας από τον οδηγό του οπτικού δίσκου ο οποίος είναι (κατά τα γνωστά) βασισμένος σε κάποιο μοντέλο για χρήση σε υπολογιστές και ελέγχεται από έναν μικροεπεξεργαστή της Microchip. Το Pride είναι προσεγμένο σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία διαθέτοντας πολλαπλά σταθεροποιημένα τροφοδοτικά. Στην πίσω πλευρά, εκτός της αναλογικής εξόδου υπάρχει και μια ψηφιακή ομοαξονική.
Το συγκεκριμένο σύστημα συνοδευόταν από ένα τηλεχειριστήριο το οποίο επέτρεπε την ρύθμιση της στάθμης του ενισχυτή και την ενεργοποίηση του mute καθώς επίσης και τον πλήρη έλεγχο του cd player.
Καλής ποιότητας υλικά και συναρμολόγηση σε τυπωμένο κύκλωμα για τον Shine.
Στην φωτογραφία φαίνεται το μηχανικό σύστημα κίνησης της άντυγας καθώς και η λυχνία συντονισμού (επάνω δεξιά)
Το ψηφιακό/αναλογικό κομμάτι του Pride είναι προσεγμένο. Οι Ιταλοί έχουν χρησιμοποιήσει καλά υλικά και σύγχρονη σχεδίαση χωρίς, όμως, υπερβολές.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr