Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/06/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΡΑΔΙΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ AV PANASONIC SA-XR700...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΡΑΔΙΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ AV

Panasonic SA-XR700

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο SA-XR700 αποδείχθηκε πολύ εύκολος στο αρχικό στήσιμό του. Με το μικρόφωνο στην θέση ακρόασης, ο προσδιορισμός του είδους και της θέσης των ηχείων γίνεται αυτόματα και το σύστημα ευθυγραμμίζεται χωρίς να ασχοληθείτε περισσότερο από όσο χρειάζεται για να κάνετε λίγο ησυχία, ώστε να γίνουν οι μετρήσεις σωστά. Για όσους θέλουν να παίξουν κάπως παραπάνω, ο ενισχυτής επιτρέπει την -on the fly- ρύθμιση των παραμέτρων των ηχείων ενώ προσφέρει και συμβατική ρύθμιση τονικότητας (bass/treble) για την περίπτωση που "κάτι σας λείπει", ενώ βεβαίως είναι διαθέσιμη και μια σειρά από προσομοιώσεις χώρων. Χρησιμοποιήσαμε τον ενισχυτή τόσο σε περιβάλλον κινηματογραφικού πολυκαναλικού ήχου (ώστε να εκτιμηθεί και η δυνατότητα δρομολόγησης ασυμπίεστου PCM μέσω της HDMI) όσο και σε περιβάλλον πολυκαναλικού ήχου μέσω SACD και της αναλογικής εισόδου 5.1. Στο μεγαλύτερο διάστημα της δοκιμής ο ενισχυτής οδήγησε ένα πολυκαναλικό σύστημα με τέσσερα Audio Spectrum Eros στην θέση των κυρίως και των περιφερειακών ηχείων, το κεντρικό Pan της εταιρίας καθώς και το παθητικό υπογούφερ, οδηγούμενο -για την περίσταση- από έναν Parasound HCA-1000.
Το πρώτο ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί, ήταν βεβαίως το αν ο ενισχυτής είναι επαρκώς διαφανής στα σήματα 1080p, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσο στάδιο σε ένα σύστημα προβολής υψηλής ευκρίνειας. Στο μέτρο που μπορέσαμε να διακρίνουμε, η απάντηση είναι καταφατική: η προσθήκη του SA-XR700 στον δρόμο του σήματος HDMI δεν εισάγει ορατά προβλήματα στην εικόνα, σε σχέση με την απ΄ευθείας σύνδεση. Αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα σύστημα που βασίζεται σε Blu-ray player διότι, στην περίπτωση αυτή, έχετε στην διάθεσή σας ένα επτακάναλο soundtrack σε ασυμπίεστο PCM το οποίο θα πρέπει να εξαχθεί και να οδηγηθεί στα ηχεία. Αν για οποιονδήποτε λόγο επιλέξετε την άμεση σύνδεση του player με το σύστημα προβολής αυτή η δυνατότητα χάνεται... Πόσο σημαντικό είναι αυτό; Κατά την γνώμη μου αρκετά. Η πράξη έχει δείξει, βεβαίως, ότι η μουσική και οι ήχοι των ταινιών σπανίως απαιτούν ποιότητα ανώτερη αυτής που μπορούν να προσφέρουν οι αλγόριθμοι AC-3 και Coherent Acoustics στα Dolby Digital και DTS αντιστοίχως, αλλά μπορούμε πάντοτε να ελπίζουμε ότι έχοντας, πλέον, την τεχνολογία αυτό θα αλλάξει σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του ασυμπίεστου ήχου, ειδικά στις υψηλές κινηματογραφικές στάθμες είναι περισσότερο ξεκούραστο.
Ο ενισχυτής επιλέγει την οδήγηση των κυρίως ηχείων από παραλληλισμένα στάδια ισχύος αυτόματα, ειδοποιώντας παράλληλα τον χρήστη με τη σχετική ένδειξη. Η αισθητική της συσκευής είναι ενδιαφέρουσα και σαφώς ξεχωρίζει από τους συνήθεις ολοκληρωμένους ενισχυτές του είδους.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Σε καθαρά "audio" ρόλο, τώρα, ο SA-XR700 μας ικανοποίησε σε θέματα οδήγησης, καταφέρνοντας να δημιουργήσει υψηλές στάθμες σε έναν μέτριο χώρο, τόσο σε πολυκαναλικό όσο και σε δικαναλικό ρυθμό λειτουργίας. Αποδείχθηκε καλός στον έλεγχο των χαμηλών συχνοτήτων, αποδίδοντας με αρκετή άνεση το σώμα της ορχήστρας, τα μεγάλα έγχορδα και τα ρυθμικά μέρη χωρίς να εμφανίζει σημεία κόπωσης και χωρίς να δείχνει ότι ξεπερνά τα όριά του. Η αίσθηση που δημιουργεί ο ενισχυτής στον χώρο είναι αυτή της ζωντάνιας, με την μεσαία περιοχή να βρίσκεται κάπως κοντά στον ακροατή, χωρίς όμως να γίνεται κουραστική και τις υψηλές συχνότητες να είναι φωτεινές, ευχάριστες και γρήγορες. Ο SA-XR700 χειρίζεται πολύ καλά την στερεοφωνική εικόνα και είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα μεγάλο ηχητικό πεδίο, που σε μερικές περιπτώσεις είναι πραγματικά επιβλητικό, βοηθούντων και των ηχείων βεβαίως: Σε κάποια στιγμή της δοκιμής, μπήκαμε στον πειρασμό να οδηγήσουμε τα Haliaetus ΗΑ325 "Firebird" ένα μόνιτορ με εξαιρετική εικόνα και τιμή πολύ έξω από την κατηγορία του ενισχυτή (θα διαβάσετε γι΄αυτό τις αμέσως επόμενες εβδομάδες...). Πέραν της -πιθανής- ιεροσυλίας που διαπράχθηκε σε επίπεδο audioφιλικής δεοντολογίας, πάντως, είχαμε πράγματι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι ο Panasonic έχει πράγματι πολύ καλή και θεαματική εικόνα. Σε πολυκαναλικά SACD διαπιστώσαμε επίσης ότι έχει την δυνατότητα να βγάλει προς τα έξω με άνεση όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που συχνά μειξάρονται στα περιφερειακά κανάλια. Μιλώντας, πάντως για λεπτομέρειες, κάτι που παρατηρήσαμε είναι ότι το (ψηφιακό) ρυθμιστικό της στάθμης είναι κάπως θορυβώδες με αποτέλεσμα να ακούγεται από τα ηχεία μια σειρά από ανεπαίσθητα αλλά πάντως ακουστά "κλίκς" κατά τις ρυθμίσεις, Κανείς δεν είναι τέλειος, όπως έλεγε κι εκείνος ο τύπος...
Τελικώς...
... με αφορμή το concept Blu-ray Τheater System η Panasonic προσπάθησε να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο AV που να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους και -βεβαίως- να καλύπτει τις ανάγκες ενός συστήματος υψηλής ευκρίνειας/ανάλυσης μέσω HDMI. Κατά την άποψή μου πέτυχε τον στόχο της τόσο σε λειτουργικό επίπεδο (με εξαίρεση την απουσία upconversion την οποία -φοβάμαι- αρκετοί αναζητούν ως βασικό στοιχείο του εξοπλισμού) όσο και σε επίπεδο ποιότητας, με ένα απλό και λιτό μηχάνημα που ωστόσο ακούγεται πολύ καλά για την κατηγορία του. Δείτε τον προσεκτικά ακόμη και αν δεν σκοπεύετε να αγοράσετε άμεσα BD player.

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr