Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/11/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: MIMETISM MA 20.1 CD PLAYER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

CD PLAYER

Mimetism MA 20.1

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Θα έχετε ακούσει φυσικά ότι τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Ελβετοί δεν είναι αυτό που θα λέγαμε -πώς να το θέσει κανείς ευγενικά- ανοιχτοχέρηδες. Το πρώτο πράγμα που σκέπτεσαι, λοιπόν, όταν δεις από κοντά το 20.1 είναι ότι στην περίπτωση αυτή έχει γίνει κάποιο είδος διεστραμμένης οικονομίας όσον αφορά το lettering... Η συσκευή δεν διαθέτει κανενός είδους σύμβολο, λέξη ή έστω κάποιον λογότυπο και, αν δεν το γνωρίζεις εκ των προτέρων, μόνο υποθέσεις μπορείς να κάνεις για το τι ακριβώς είναι αυτό που έχεις απέναντί σου, βασισμένος στην υποδοχή του δίσκου που βρίσκεται στο μέσον της πρόσοψης. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω πως τα προϊόντα της Mimetism είναι ο εφιάλτης του φωτογράφου σε μια έκθεση. Αν δεν γράψεις σε χαρτί τι ήταν αυτό που φωτογράφησες, είναι αδύνατον να το αναγνωρίσεις, μετά! Σε κάθε περίπτωση, γίνεται γρήγορα προφανές ότι η απουσία σημείων αναγνώρισης είναι αισθητική επιλογή και όχι οικονομία, λόγω της γενικής ποιότητας της συσκευής. Το βαρύ σασί, η πρόσοψη μεγάλου πάχους και η εξαιρετική αίσθηση στα δύο περιστροφικά χειριστήρια, τα οποία δίνουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες σε συνδυασμό με το ταχύτατο (αλλά καθόλου “φτηνό”) τρανσπόρτ καθορίζουν το αρχικό στίγμα. Οι Andrea και Coderey είχαν ως στόχο να παρουσιάσουν ένα βαρύ cd player και, όσον αφορά τις πρώτες εντυπώσεις, πετυχαίνουν τον στόχο τους πλήρως!
Το 20.1 ξεχωρίζει με την εμφάνισή του. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι η απουσία οποιασδήποτε τυπωμένης ένδειξης, ακόμη και λογότυπου.
Οι βασικοί χειρισμοί γίνονται από δύο περιστροφικούς διακόπτες. Η χρήση τους δεν είναι δύσκολη και η αίσθηση πολύ καλή.
Το εσωτερικό του 20.1 μπορεί να μην εντυπωσιάζει με τον σύνθετο χαρακτήρα του, σε κερδίζει όμως με την “by the book” δομή και υλοποίησή του. Μια καλής ποιότητας μονάδα ανάγνωσης CD, CD-R/RW (οπτικά και με το αυτί κρίνοντας γιατί ο τύπος της δεν είναι εμφανής), στηριγμένη σε ελαστικά υλικά μέσω ενός μεταλλικού ελάσματος, προσφέρει όλα τα απαραίτητα για την εξαγωγή του ψηφιακού σήματος από τους δίσκους (υποθέτει κανείς με την γνωστή λογική του DAE που χρησιμοποιήται και στους υπολογιστές), ελεγχόμενη από έναν αναβαθμιζόμενο -κατά τα λεγόμενα της εταιρίας- μικροεπεξεργαστή. Το σήμα, στην συνέχεια οδηγείται σε ένα ψηφιακό interface της Cirrus Logic (CS8416) στο οποίο έχει ανατεθεί η αποστολή του clock recovery (με πολύ χαμηλό jitter, το οποίο σύμφωνα με την Mimetism δεν ξεπερνά τα 200pS) και της οδήγησης ενός ασύγχρονου sample rate convereter. Για την θέση αυτή έχει επιλεγεί το SRC4190 της Burr Brown, ρυθμισμένο να πραγματοποιεί upsampling στα 24bit/192kHz, το μέγιστο δηλαδή που μπορεί να υποστηρίξει ο μετατροπέας που ακολουθεί, ένας Wolfson WM8740. Ο συγκεκριμένος μετατροπέας προσφέρει την δυνατότητα παράκαμψης των εσωτερικών ψηφιακών φίλτρων (ώστε να χρησιμοποιούνται αυτά του SRC4190) και παράλληλα διαθέτει balanced εξόδους. Το τελευταίο στοιχείο επιτρέπει στην Mimetism να χρησιμοποιεί μόνο ένα τσιπ (και για τα δύο κανάλια) και παράλληλα να έχει την δυνατότητα balanced εξόδου. To αναλογικό στάδιο είναι σχεδιασμένο γύρω από ένα OPA2134 της BB για κάθε κανάλι και χρησιμοποιεί φίλτρο πρώτης τάξης, ενώ η ψηφιακή έξοδος AES/EBU οδηγείται μέσω μετασχηματιστή απομόνωσης.
Η συσκευή περιλαμβάνει και ένα απλό τηλεχειριστήριο. Προαιρετικώς, μπορεί κανείς να αποκτήσει και το MA ZAP ένα τηλεχειριστήριο κατάλληλο για όλες τις συσκευές της εταιρίας.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του single ended και balanced εξόδους, καθώς επίσης και ψηφιακές εξόδους S/PDIF και AES/EBU. Το RS232 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναβάθμιση του λογισμικού ελέγχου.

Το τροφοδοτικό της συσκευής είναι φροντισμένο, χρησιμοποιώντας 6 διαφορετικά κυκλώματα σταθεροποίησης (με αξιοσημείωτη ποικιλία σταθεροποιητών: χρησιμοποιούνται τόσο 317/337 όσο και 78/79 καθώς και ένα LD1085, προφανώς ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε κυκλώματος) τα οποία έχουν την δική τους ανόρθωση και πυκνωτή εξομάλυνσης (2200μF). Ένας ακόμη πυκνωτής με ίδια χωρητικότητα χρησιμοποιήται σε κάθε έξοδο. Ενδεικτικό της σημασίας στην λεπτομέρεια που έχει δοθεί είναι η ύπαρξη ενός διπλού αποπνικτικού πηνίου (τσοκ) της Schaffner καθώς επίσης και μιας “γέφυρας” η οποία επιτρέπει -αν αυτό απαιτείται-  τον διαχωρισμό της γείωσης του δικτύου τροφοδοσίας από την τάση αναφοράς 0V του κυκλώματος ώστε να μην δημιουργούνται βρόχοι γείωσης και θόρυβος.
Η κατασκευή του 20.1 δεν είναι σύνθετη, είναι όμως φροντισμένη. Ο οδηγός του δίσκου είναι τοποθετημένος σε ελαστικά υλικά.
Το τροφοδοτικό αποτελείται από έξι διαφορετικά σταθεροποιημένα τμήματα, το κάθε ένα με δική του ανόρθωση. Στο κάτω μέρος της φωτό, στο κέντρο, βρίσκεται η γεφύρωση της γείωσης.
Τα πρώτα στάδια του ψηφιακού τμήματος περιλαμβάνουν το interface της Cirrus Logic (κάτω αριστερά) και το ασύγχρονο upsampler της Texas (επάνω αριστερά). Το τσιπ στο δεξί μέρος είναι ο μικροεπεξεργαστής ελέγχου.
Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του single ended και balanced αναλογικές εξόδους, καθώς επίσης και ψηφιακές εξόδους (S/PDIF ομοαξονική και AES/EBU). Η συσκευή συνοδεύεται από ένα απλό τηλεχειριστήριο, ενώ ο χρήστης μπορεί να προμηθευτεί ξεχωριστά το “ZAP”, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για όλες τις συσκευές της Mimetism και φαίνεται να είναι πολύ καλής ποιότητας. Αν κάποιος θέλει να ψάξει το θέμα της στήριξης, τέλος, θα χαρεί να μάθει ότι τα σημεία επαφής του 20.1 με το ρακ μπορούν να δεχτούν απευθείας ελαστικά παρεμβύσματα της Soundcare.
Ο μετατροπέας της Wolfson μαζί με τον κρύσταλλο του ταλαντωτή του “κρύβονται” κάτω από μια μεταλλική πλάκα η οποία, εδώ, έχει αφαιρεθεί. Στο δεξί τμήμα της φωτογραφίας βρίσκεται το αναλογικό στάδιο.
Η κατασκευή ενός από τους περιστροφικούς διακόπτες.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr