Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/10/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΔΕΚΤΗΣ FM MAGNUM DYNALAB MD 109 TRIODE....

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΔΕΚΤΗΣ FM

Magnum Dynalab MD 109 Triode

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η αλήθεια είναι ότι ο MD 109 Triode είναι μια μεγάλη και επιβλητική συσκευή. Το μέγεθος της καθορίζεται εν μέρει από το λαμπάτο στάδιο εξόδου της (οι λυχνίες δεν φημίζονταν ποτέ για τις μικρές διαστάσεις των κυκλωμάτων τους) και εν μέρει από την μεγάλη οθόνη LCD η οποία βρίσκεται στην πρόσοψη. Γνωρίζω πολλούς φίλους της Magnum Dynalab (και ανάμεσά τους τον ίδιο τον αντιπρόσωπο...) που δυσαρεστήθηκαν εντόνως από την προφανή αλλαγή στην αισθητική και το user interface του δέκτη. Η κλασική άντυγα δεν υπήρξε ποτέ σήμα κατατεθέν της εταιρίας και η ψηφιακή ένδειξη της συχνότητας εδώ και αρκετά συνοδεύει τους κορυφαίους δέκτες της, αλλά η κατάργηση των διακοπτών και η “μεταφορά” τους σε μια οθόνη αφής όπου εμφανίζονται ως virtual πλήκτρα ενθουσίασε ελάχιστα τους παραδοσιακούς φίλους της εταιρίας, υποθέτω και στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, το user interface είναι πολύ καλό, απλό και προφανές στην χρήση του και ιδιαίτερα ευανάγνωστο (όσον αφορά την συχνότητα) από μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, κατά την γνώμη μου, τα δύο αναλογικά όργανα (στάθμης σήματος και ακρίβειας του συντονισμού) τα οποία διατηρήθηκαν είναι πολύ πιο όμορφα τώρα, από ότι στο παρελθόν.  Από αισθητικής άποψης, η εντύπωση που αποκομίζεις είναι θετική και αγγίζει τον ενθουσιασμό όταν έλθει η ώρα του χειρισμού του ρυθμιστικού συντονισμού το οποίο είναι εξαιρετικό σε ακρίβεια. Ο δέκτης  έχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται επιλογέας mono/stereo, διακόπτης ενεργοποίησης του mute για την ελαχιστοποίηση του θορύβου καθώς κινείσαι μεταξύ σταθμών, έλεγχο της φωτεινότητας της οθόνης (της οποίας η διάρκεια ζωής φτάνει τις 10.000 ώρες και επεκτείνεται πολύ περισσότερο αν επιλέξεις την λειτουργία DIM), διακόπτη Blend για την μείωση του θορύβου στις στερεοφωνικές λήψεις καθώς και τον επιλογέα “Band” ο οποίος αναφέρεται στο εύρος λειτουργίας των ενισχυτών ενδιάμεσης συχνότητας (IF) και όχι στην περιοχή λειτουργίας του δέκτη, ο οποίος -θυμίζω- είναι μόνον FM. Ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 40 σταθμούς σε μνήμες και να σαρώνει τις μνήμες αυτές με πλήκτρα up-down (στην οθόνη πάντα) ή να συντονίζεται απευθείας με το αντίστοιχο ρυθμιστικό. Όπως θα περίμενε κανείς από έναν πλήρως αναλογικό δέκτη δεν υπάρχει δυνατότητα αυτόματης αναζήτησης σταθμών...
Όσον αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης της συσκευής ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τόσο single ended όσο και balanced εξόδους (με βύσματα της WBT και της Neutrik αντιστοίχως), καθώς επίσης και ένα βύσμα για την εξωτερική κεραία τύπου F.
Ο MD 109 είναι μια μεγάλη συσκευή, με διαστάσεις που επιβάλλονται από το λαμπάτο στάδιο εξόδου του και την μεγάλη σε διαστάσεις LCD αφής που υπάρχει στην πρόσοψη. Το εσωτερικό του δέκτη απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί “απλό”! Στο εμπρός τμήμα είναι τοπθετημένο το κύκλωμα συντονισμού και το κύκλωμα ελέγχου, πίσω το τροφοδοτικό και το στάδιο εξόδου.
O εσωτερικός κόσμος του MD 109 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων: Το σημαντικότερο, κατά πάσα πιθανότητα, κομμάτι του βρίσκεται βεβαίως κρυμμένο πίσω από θωράκιση και πρόκειται για ένα αναλογικό ετερόδυνο κύκλωμα συντονισμού και αποδιαμόρφωσης οκτώ σταδίων, τρία από τα οποία είναι ενισχυτές ενδιάμεσης συχνότητας. Η χρήση τριών ενισχυτών IF αποτελεί ένα εξελικτικό βήμα για την Magnum Dynalab η οποία χρησιμοποιούσε δύο τέτοια στάδια στους προηγούμενους μεγάλους δέκτες της και εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στην επιλεκτικότητα, η οποία τώρα έχει τρεις θέσεις, Narrow, Ultra Narrow (για εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες λήψης) και Wide.  O συντονισμός των πρώτων σταδίων (δηλαδή του αρχικού ενισχυτή RF και του τοπικού ταλαντωτή γίνεται μέσω varactors (ημιαγωγών των οποίων η χωρητικότητα ελέγχεται από τάση) και βεβαίως δεν γίνεται ούτε λόγος για ψηφιακή σύνθεση συχνότητας και PLL... Το ξαναγράφω, διότι σε μια εποχή όπου τα πάντα είναι ψηφιακά, εδώ έχουμε να κάνουμε έναν εντελώς αναλογικό δέκτη. Μην μπερδεύεστε από την ψηφιακή απεικόνιση της συχνότητας στο LCD, αυτή δημιουργείται από ένα ειδικό ολοκληρωμένο της Sanyo και δεν έχει σχέση με τον τρόπο συντονισμού. Ο δέκτης οδηγεί ένα λαμπάτο στάδιο εξόδου, το οποίο πάντως ξεκινά με ένα solid state buffer υλοποιημένο με το OPA2134 της Burr Brown (πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους τελεστικούς ενισχυτές της συγκεκριμένης εταιρίας για εφαρμογές audio). To κύκλωμα έχει σχεδιαστεί από τον Zdenko Zivkovic ο οποίος έχει εργαστεί και στην Sonic Frontiers και περιλαμβάνει 2 τριόδους (ίδιου τύπου αλλά διαφορετικών κατασκευαστών: η πρώτη είναι μια 6922 Amperex Bugle Boys και η δεύτερη μια JAN Philips). Αυτό που είναι αξιοσημείωτο όσον αφορά το στάδιο εξόδου είναι η απουσία πυκνωτών σύζευξης. Η Magnum Dynalab δεν εξηγεί πώς ακριβώς γίνεται αυτό, αλλά υποθέτει κανείς ότι “τη δουλειά” την κάνει το άρθρωμα TRACC (Tube Reference Audio Control Center) ένα κύκλωμα σε ρητίνη (για το οποίο δεν δίνονται πληροφορίες) το οποίο αναπτύχθηκε καταρχήν για τον MD 109 αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλους κορυφαίους δέκτες της εταιρίας. Το αποτέλεσμα είναι μια αντίσταση εισόδου, αρκετά χαμηλή, στα 200Ω, επίδοση που προσφέρει σημαντική ελευθερία όσον αφορά στην χρήση καλωδίων σύνδεσης με τον προενισχυτή και μια απόκριση συχνότητας από 2Hz μέχρι 200kHz η οποία μπορεί να είναι πρακτικώς άχρηστη για εφαρμογές λήψης αναλογικών εκπομπών FM, αλλά, είναι προφανές ότι απαιτείται για την επέκταση του δέκτη, όπως την έχει σχεδιάσει η Magnum.
Οι δυνατότητες σύνδεσης περιλαμβάνουν single ended και balanced εξόδους. Διακρίνεται, επίσης, η είσοδος RF (τύπου F) καθώς επίσης και η θέση του αρθρώματος επέκτασης. Πίσω από την θωράκιση κρύβεται το “μυστικό” της Magnum Dynalab: Ένας αναλογικός δέκτης οκτώ σταδίων με τρεις ενισχυτές IF. Ο συντονισμός γίνεται με Varactors.
Η τροφοδοσία του MD 109 είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Δύο δακτυλιοειδείς μετασχηματιστές και ένας μεγάλος αριθμός σταθεροποιητών έχουν αναλάβει να τροφοδοτήσουν τα διάφορα στάδια της συσκευής και είναι αυτονόητο ότι το κύκλωμα RF έχει, επίσης, την δική του ξεχωριστή τροφοδοσία ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα των τάσεων αναφοράς. Η Magnum δεν έχει κάνει οικονομίες στα υλικά και είδαμε στο εσωτερικό της συσκευής πυκνωτές Mundorf “πριν το στάδιο των λυχνιών” όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η εταιρία.
Το στάδιο εξόδου χρησιμοποιεί λυχνίες καθώς επίσης και ένα module το οποίο η εταιρία ονομάζει TRACC (αγνώστων λοιπών στοιχείων)... Δύο μετασχηματιστές αποτελούν την βάση ενός πολύ προσεγμένου τροφοδοτικού...
...το οποίο περιλαμβάνει πολλές ξεχωριστές σταθεροποιήσεις. Εννοείται ότι το στάδιο του δέκτη έχει, επίσης την δική του, ξεχωριστή τροφοδοσία.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr