Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ LAMM LL2.1 / ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO LAMM LP2...

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ LINE / ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Lamm LL2.1 DL / LP2

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Οι μετρήσεις το LL2.1 δείχνουν έναν ενισχυτή με κέρδος 18 περίπου dB, ο οποίος έχει τεράστια περιθώρια υπερφόρτωσης αφού απαιτεί κάτι παραπάνω από 7Vrms στην είσοδο για να φτάσει στο όριο παραμόρφωσης του 0.3%, συνθήκες που αντιστοιχούν σε έξοδο πάνω από 50Vrms! Οι επιδόσεις αυτές εξασφαλίζουν ότι το κύκλωμα δεν μπορεί να φτάσει στο όριο του ψαλιδισμού με καμία φυσιολογική πηγή στην είσοδο, όσο υψηλοέξοδη και αν είναι αυτή. Παράλληλα, απαιτώντας μόλις 125mVrms για έξοδο 1Vrms (την τυπική ευαισθησία που αναμένει κανείς από έναν τελικό ενισχυτή) δεν θα έχει καμία δυσκολία οδήγησης ακόμη και αν οι πηγές που θα συνδεθούν σε αυτόν έχουν χαμηλές μέγιστες στάθμες εξόδου. Η απόκριση συχνότητας είναι πρακτικώς ευθεία (παρατηρήστε ότι στο διάγραμμα ο κατακόρυφος άξονας φτάνει μέχρι τα +/-0.5dB!) και εκτείνεται πρακτικά πάνω από τα 60kHz από όπου αρχίζει μια απότομη πτώση. Η ομοιότητα των δύο καναλιών κρίνεται ως εξαιρετική.

Απόκριση συχνότητας (0dBr: 1kHz, 1Vrms). Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με τη συχνότητα. Στάθμη αναφοράς 1Vrms.

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 1Vrms. Φάσμα θορύβου (στάθμη αναφοράς: 1kHz, 1Vrms)
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και η αρμονική παραμόρφωση, στο 0.015% με σήμα εξόδου 1Vrms (στατική μέτρηση), όπως και η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (0.0007%). Σε συνάρτηση με την συχνότητα πήραμε καλύτερες επιδόσεις (οι οποίες σχετίζονται με τον τρόπο που γίνεται η σάρωση κατά τη μέτρηση και είναι κάπως πιο κολακευτικές -κατά τα φαινόμενα) με την καμπύλη να παραμένει μέσα στα όρια 0.002-0.006% για στάθμη εξόδου 1Vrms. Το φάσμα του σήματος εξόδου για σήμα 1kHz/1Vrms εμφανίζει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική και την αναμενόμενη επικράτηση των άρτιων αρμονικών αλλά οι σχετικές στάθμες είναι, ούτως ή άλλως, πολύ χαμηλές.
Ο θόρυβος του κυκλώματος είναι εξαιρετικά χαμηλός (αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τα λαμπάτα κυκλώματα δεν είναι απαραίτητο να “φυσάνε”) και ο LL2.1 πέτυχε ένα... ψηφιακό -96.3dBr (A) με στάθμη αναφοράς το 1Vrms το οποίο παρέμεινε σε πολύ καλά επίπεδα  (-76.3dBr (A)) όταν η μέτρηση έγινε με στάθμη αναφοράς τα 100mVrms. Το φάσμα του θορύβου εξηγεί τις στατικές μετρήσεις: Ο θόρυβος από το τροφοδοτικό (50 και 100Hz) βρίσκεται κάτω από τα -100dB και προοδευτικά το φάσμα “θάβεται” κάτω από τα -120dB.

Απόκριση συχνότητας/Ακρίβεια RIAA (0dBr: 1kHz, 1Vrms). Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, 1Vrms.

Φάσμα θορύβου (στάθμη αναφοράς: 1kHz, 1Vrms)
Οι μετρήσεις του LP2 έδειξαν ένα κύκλωμα με κέρδος 39dB στην είσοδο MM και 58.2dB στην είσοδο MC (αποτελέσματα πολύ κοντά στις τιμές που δίνει ο κατασκευαστής), το οποίο δίνει μεγάλα περιθώρια υπερφόρτωσης αφού χρειάζεται πάνω από 50mV στην είσοδο κινητού μαγνήτη και πάνω από 6mV στην είσοδο κινητού πηνίου για να φτάσει στο όριο των 0.3% thd+N, κάτι που συμβαίνει και στις δύο περιπτώσεις για στάθμη εξόδου λίγο πάνω από τα 5Vrms.
Η απόκριση συχνότητας εμφανίστηκε πρακτικώς επίπεδη με τις (μικρές) αποκλίσεις να βρίσκονται εκεί που θα περίμενε κανείς, δηλαδή πάνω από τα 10kHz και κάτω από τα 100Hz. Η μέτρηση έγινε με το κύκλωμα έμφασης του Hagerman (το οποίο έχει ακρίβεια 0.25dB).
Οι παραμορφώσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα (0.07% thd+N) και το σχετικό διάγραμμα με σήμα 1kHz δείχνει μια σχετικά ισχυρή παρουσία του τροφοδοτικού (στα 50/100Ηz και σε προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης), ισχυρή δεύτερη αρμονική αλλά και πολύ γρήγορη απόσβεση των υπόλοιπων συνιστωσών που βρίσκονται κάτω από τα -100dB για το φάσμα άνω των 4kHz.
O θόρυβος είναι χαμηλός και είδα -77.8dBr (A) για την είσοδο κινητού μαγνήτη και -63.7dBr (A) για την είσοδο κινητού πηνίου, τιμές υψηλότερες αυτών που δίνει ο κατασκευαστής αλλά χωρίς βραχυκυκλωμένες εισόδους. Το διάγραμμα με το φάσμα του θορύβου, από την άλλη, έχει ληφθεί με τις εισόδους βραχυκυκλωμένες και κινείται στο σύνολό του κάτω από τα -80dBr. Κατά τις στατικές μετρήσεις, τέλος, ανακάλυψα ότι οι επιδόσεις βελτιώνονται αν βραχυκυκλώσεις τις εισόδους που δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό είναι μια καλή πρακτική που ίσως θα πρέπει να εφαρμόζεται και στην κανονική χρήση του ενισχυτή.
Lamm LL2.1, Πίνακας Μετρήσεων
Ευαισθησία εισόδου (έξοδος 1Vrms, 1kHz): 125.8Vrms
Υπερφόρτωση (0.3%thd+N, 1kHz): 7.2Vrms
thd+N (1Vrms, 1kHz): 0.015%
imd (1Vrms, SMPTE): 0.0007%
Λόγος S/N (0dBr: 1kHz, 1Vrms/0.1Vrms, A): -96.3dBr/-76.3dBr
Lamm LP2, Πίνακας Μετρήσεων
Ευαισθησία εισόδου ΜΜ (έξοδος 1Vrms, 1kHz): 11.2mVrms
Ευαισθησία εισόδου ΜC (έξοδος 1Vrms, 1kHz): 1.2mVrms
Υπερφόρτωση εισόδου ΜΜ (0.3%thd+N, 1kHz): 59.6mVrms
Υπερφόρτωση εισόδου MC (0.3%thd+N, 1kHz): 6.1mVrms
thd+N (1kHz, 1Vrms): 0.07%
Λόγος S/N (0dBr: 1kHz, 1Vrms, A) MM: -77.8dBr
Λόγος S/N (0dBr: 1kHz, 1Vrms, A) MC: -63.7dBr

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr