Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/05/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: HYPERION SOUND DESIGN BEC-P25T/HT88...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ / ΤΕΛΙΚΟΙ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

Hyperion Sound Design BEC-P25T/HT88

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο νέος προενισχυτής BEC-P25T διαφέρει από τον ήδη υπάρχοντα κατά το "Τ" της κατάληξης.  Αλλαξαν τα κουμπιά στην πρόσοψη; Οχι δα. Απλώς η Hyperion αποφάσισε να αντικαταστήσει τους τελεστικούς της Burr-Brown το πρώτου μοντέλου με λάμπες, μιλάμε δηλαδή για ένα τελείως διαφορετικό κύκλωμα. Το πακέτο περιλαμβάνει ένα ζευγάρι διπλοτριόδων ανά κανάλι (12AX7/12AU7) με το δεύτερο στάδιο να χρησιμοποιεί την συνδεσμολογία SRPP, μία τοπολογία σε τάξη Α η οποία διαθέτει χαμηλή αντίσταση εξόδου (και την οποία συναντήσαμε επίσης στον Leben CS600 που έχει σχεδιάσει ο Taku Hyondo, στην αντίστοιχη δοκιμή μπορείτε να βρείτε και την σχετική ανάλυση) μία αφθονία σταθεροποιημένων τροφοδοτικών με αντίστοιχα συνοδευτικά στραγγαλιστικά πηνία και ένα ενδιαφέρον σύστημα ρύθμισης της στάθμης: Οι άνθρωποι της Hyperion χρησιμοποιούν ένα μηχανοκίνητο ποτενσιόμετρο στην πρόσοψη (απαραίτητο και για τον τηλεχειρισμό) το οποίο με την σειρά του οδηγεί, ως ελεγκτής, ένα δεύτερο συνδυασμό κινητήρα-ποτενσιομέτρου που βρίσκεται πολύ κοντά στους ακροδέκτες εισόδου/εξόδου.  Η λύση αυτή εξασφαλίζει μηδενική καλωδίωση από και προς το ρυθμιστικό στάθμης έχοντας ως τίμημα μία μικρή καθυστέρηση στην ρύθμιση και έναν -αρχικώς ανεξήγητο- θόρυβο στο εσωτερικό της συσκευής καθώς ο δεύτερος κινητήρας τίθεται σε λειτουργία και η στάθμη αλλάζει.  Η ιδέα είναι καλή και η αλήθεια είναι πώς την συναντούμε για πρώτη φορά.
Στην λιτή πρόσοψη του BEC-P25T υπάρχει το ρυθμιστικό στάθμης, μία σειρά διακοπτών για την επιλογή των εισόδων και ο διακόπτης Mute. Κάθε τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί δύο KT88 παράλληλα συνδεσμολογημένες, δύο διπλοτριόδους για οδήγηση και δύο ανορθώτριες.
Η ποιότητα κατασκευής του προενισχυτή δείχνει της προθέσεις της εταιρίας: Οι μετασχηματιστές είναι τοποθετημένοι πίσω από μεταλλική θωράκιση, η συναρμολόγηση και οι πλακέτες είναι άψογα και, όπου χρειάζεται, τα υλικά είναι προσεγμένα (με πυκνωτές που φέρουν τον λογότυπο της εταιρίας, κ.λπ). Ενδιαφέρον έχει, επίσης, και η εμμονή της Hyperion στην κατοπτρική συμμετρία:  Οι παρατηρητικοί θα δούν ότι τα δύο κανάλια είναι πράγματι συμμετρικά (μία λογική που πιθανόν υπαγορεύεται και από την κεντρική τοποθέτηση του ποτενσιομέτρου) χαρακτηριστικό που μεταφέρεται στην τοποθέτηση των βυσμάτων εισόδου/εξόδου αλλά και (όπως διαπιστώσαμε) στους τελικούς ενισχυτές.  Ο προενισχυτής δεν στερείται δυνατοτήτων: Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του πέντε single ended εισόδους και ένα δύο εξόδους με τον επιλογέα εισόδων να χρησιμοποιεί μικρούς ηλεκτρονόμους επάνω στην πλακέτα και να ενεργοποιήται μέσω αντίστοιχων μικρών διακοπτών στην πρόσοψη, όπου υπάρχει και ένας διακόπτης muting.  Το μόνο που μας έλλειψε ήταν μία έξοδος εγγραφής.
Στο εσωτερικό του ενισχυτή κρύβεται μία τακτική, καλής ποιότητας κατασκευή με μερικά ενδιαφέροντα σημεία: Η Hyperion χρησιμοποιεί έναν μεγάλο αριθμό σταθεροποιημένων τροφοδοτικών με αντίστοιχα custom στραγγαλιστικά πηνία, τα οποία τροφοδοτούν τα επιμέρους στάδια του προενισχυτή.  Η επιλογή των εισόδων γίνεται με ηλεκτρονόμους και το ρυθμιστικό στάθμης είναι υλοποιημένο με δύο ηλεκτροκίνητα ποτενσιόμετρα: Το πρώτο, στην πρόσοψη, οδηγεί το δεύτερο που είναι τοποθετημένο στο μέσον του κυκλώματος ανάμεσα στα δύο κανάλια. Αυτή ηεπιλογή ίσως εξηγεί και την κατοπτρική συμμετρία του ενισχυτή.

O HT88 είναι ένας μονοφωνικός τελικός ενισχυτής, βασισμένος στην πέντοδο KT88. Η συγκεκριμένη σχεδίαση χρησιμοποιεί δύο λυχνίες σε παράλληλη σύνδεση, συνδεσμολογημένες ώς τριόδους.  Η ιδέα ίσως δημιουργήσει σχετικές αντιδράσεις από τους σκληροπυρηνικούς που θεωρούν ως τριοδικούς ενισχυτές μόνο όσους χρησιμοποιούν πραγματικές τριόδους.  Μία μικρή βόλτα στα διάφορα fora, πάντως, καταδεικνύει ότι πολλοί θεωρούν την KT88, όταν χρησιμοποιήται ως τρίοδος, ό,τι πιο κοντά μπορεί να βρεί κανείς σε μία B300.  Αφήνοντας αυτού του είδους τα ερωτήματα "για το σπίτι" (δηλαδή για να έχετε κάτι να καυγαδίζετε με τους φίλους σας)  ας δούμε τί άλλο κρύβει ο HT88: Το πρώτο στάδιο είναι υλοποιημένο με δύο διπλοτριόδους, το κύκλωμα χρησιμοποιεί auto-biasing (επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για ρυθμίσεις και μπορεί να παίξει αλλάζοντας τις λυχνίες σχετικά εύκολα) και η τροφοδοσία χρησιμοποιει δύο ανορθώτριες/σταθεροποιήτριες 5Z4, συνδεσμολογημένες παράλληλα για μεγαλύτερες δυνατότητες σε ρεύμα καθώς και ένα μεγάλο στραγγαλιστικό πηνίο.
Το κύκλωμα του τελικού ενισχυτή είναι αράχνη (point to point) και ιδιαίτερα τακτικό.  Εδώ είναι το τροφοδοτικό με τις δύο ανορθώτριες και τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας...

... ενώ εδώ φαίνεται το κύκλωμα οδήγησης με τις δύο διπλοτριόδους (δεξιά) και τις δύο KT88, στο μέσον. Οι λυχνιολαβές είναι κεραμικές με επαργυρωμένες επαφές.

Η συναρμολόγηση του ενισχυτή είναι η κλασική του είδους του, δηλαδή "αράχνη", ιδιαίτερα όμως προσεγμένη και καθαρή.  Οι κεραμικές λυχνιολαβές έχουν επαργυρωμένους ακροδέκτες και η συνολική ποιότητα του αλουμινένιου σασί είναι πολύ καλή, όπως και το φινίρισμα.  Οπως συμβαίνει και με την περίπτωση του προενισχυτή, η Hyperion διατηρεί και στην περίπτωση του HT88 την κατοπτρική συμμετρία, παράγοντας ουσιαστικά δύο διαφορετικά σασί, ένα "αριστερό" και ένα "δεξί" μία επιλογή που δεν φαίνεται να έχει άλλη εξήγηση, πέραν της αισθητικής αρτιότητας στην εμφάνιση του συστήματος.  Το βύσμα εισόδου βρίσκεται στην πλευρική επιφάνεια του περιβλήματος ενώ στο πίσω μέρος φιλοξενούνται οι καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης με τα ηχεία που αντιστοιχούν στα taps του μετασχηματιστή εξόδου, στα 4,8 και 16Ω.  H ονομαστική ισχύς κάθε μονομπλόκ είναι 18W.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr