Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/04/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO HOLFI BATT2RIAA...

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Holfi Batt2riaa

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

O Εinstein (αν δεν κάνω λάθος) είχε γράψει κάποτε ότι κάθε τι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό, αλλά ποτέ απλούστερο από όσο πρέπει. Ο Batt2riaa κινείται επιδέξια στο όριο που θέτει το απόφθεγμα, προσφέροντας ελάχιστες δυνατότητες, χωρίς να παραλείπει ό,τι χρειάζεται για να παραμένει ο απαιτητικός φίλος του βινυλίου ικανοποιημένος και ήρεμος. Στην πίσω πλευρά του σασί θα βρείτε δύο ζεύγη βυσμάτων, ένα για την είσοδο και ένα για την έξοδο. Τα βύσματα είναι τα πολύ καλής ποιότητας Next Gen της WBT. Αυτό που δεν θα βρείτε είναι οποιασδήποτε μορφής δυνατότητα ρυθμίσεων. Παρά το γεγονός ότι, όπως πρέπει να συμβαίνει με κάθε προενισχυτή phono που σέβεται τον εαυτό του, ο Batt2riaa επιδέχεται ρυθμίσεων κέρδους και μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να οδηγηθεί είτε από κεφαλή κινητού πηνίου είτε από κεφαλή κινητού μαγνήτη, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει με κάποιους εξωτερικούς διακόπτες και για να είμαι ακριβής δεν μπορεί να γίνει από κανέναν διακόπτη.
H συσκευή της δοκιμής ήταν η “μαύρη” έκδοση. Όσοι θέλουν κάτι το διαφορετικό μπορούν να επιλέξουν την έκδοση με την ξύλινη πρόσοψη χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Οι άνθρωποι της Holfi επέλεξαν να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη επαφή στο δρόμο του σήματος με αποτέλεσμα οι όποιες ρυθμίσεις να γίνονται είτε μέσω γεφυρώσεων επάνω στην πλακέτα είτε με απλή μετακίνηση αγωγών! Με απλά λόγια, αν θέλετε να επιλέξετε είσοδο κινητού μαγνήτη, θα πρέπει να κολλήσετε τα βύσματα εισόδου στο κατάλληλο pad εσείς (ή ο αντιπρόσωπος) και ταυτοχρόνως να απενεργοποιήσετε τον προενισχυτή MC διακόπτοντας την παροχή τροφοδοσίας του, επίσης με το χέρι. Αν θέλετε να αλλάξετε το κέρδος θα πρέπει να κολλήσετε ή να ξεκολλήσετε κάποιες γέφυρες ή να τοποθετήσετε κάποιες αντιστάσεις. Και αν θέλετε να αλλάξετε την αντίσταση εισόδου της κεφαλής κινητού πηνίου (η οποία είναι 10Ω), δεν μπορείτε -τουλάχιστον με απλό τρόπο. Σαφώς δεν πρόκειται για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση από την άποψη της εργονομίας, αλλά το επιχείρημα είναι, εμμέσως, σωστό: Οι καλοί διακόπτες (και γενικώς το routing καλής ποιότητας) είναι ακριβοί και όλα αυτά θα ανέβαζαν το κόστος, χωρίς να ανεβάζουν την ποιότητα του κυκλώματος και η ουσία του Batt2riaa είναι, φυσικά, το κύκλωμά του.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια είσοδο και μια έξοδο. Δεν υπάρχουν δυνατότητες ρύθμισης της ευαισθησίας και του φορτίου με κάποιο διακόπτη.
Τα βύσματα είναι τα πολύ καλά Next Gen της WBT και συγκεκριμένα τα 0210Cu, αν κρίνουμε από την εμφάνιση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Παρά το γεγονός ότι η εταιρία δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες για το κύκλωμα αυτό, μερικά πράγματα δεν μπορούν να κρυφτούν (παρά τις αποσβέσεις με τα καλύμματα από ξύλο): Πρόκειται για μια σχεδίαση η οποία βασίζεται σε διακριτούς, διπολικούς ημιαγωγούς οι οποίοι είναι πολωμένοι σε τάξη A. Το κύκλωμα είναι single ended (η εταιρία δεν πιστεύει στα συμμετρικά κυκλώματα) για τέτοιου είδους εφαρμογές και δεν υπάρχει βρόχος ολικής  αρνητικής ανάδρασης. Το στάδιο εισόδου για τις κεφαλές κινητού πηνίου είναι ένας ενισχυτής ρεύματος, δηλαδή ένα κύκλωμα με πολύ χαμηλή αντίσταση εισόδου και πολύ υψηλή αντίσταση εξόδου το οποίο εξασφαλίζει κέρδος ρεύματος ανεξάρτητο του φορτίου του στην έξοδο και της εσωτερικής αντίστασης της πηγής που συνδέεται σε αυτό. Η επιλογή αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι διπολικοί ημιαγωγοί είναι εγγενώς εξαρτήματα με κέρδος ρεύματος (σε αντίθεση, ας πούμε, με τα FETs) και, ταυτοχρόνως, “βολεύει” υπό την έννοια ότι οι κεφαλές κινητού πηνίου παράγουν υψηλά ρεύματα (σε σχέση με τις τάσεις που αναπτύσσουν στα άκρα τους) επειδή έχουν χαμηλή εσωτερική αντίσταση. Η Holfi αναφέρει ότι, υποκειμενικά, οι ενισχυτές ρεύματος ακούγονται πιο ανοικτοί και με χαμηλότερο θόρυβο. Η ποιότητα του κυκλώματος είναι πολύ καλή με παθητικά εξαρτήματα μεγάλης ακρίβειας στα σημεία όπου υλοποιήται η αποέμφαση RIAA. Η τροφοδοσία του κυκλώματος γίνεται από δύο συσσωρευτές μολύβδου, κλειστού τύπου της Panasonic με ονομαστικές τάσεις 12V (3.4Ah). Κρίνοντας από την συνδεσμολογία τους, το κύκλωμα λειτουργεί με τάσεις +/12V, τιμή απόλυτα ικανοποιητική με βάση τα 4V μέγιστης στάθμης εξόδου που αναφέρει ο κατασκευαστής για παραμόρφωση 1% (υποθέτω, στο όριο του ψαλιδισμού). Το τροφοδοτικό βασίζεται σε έναν μικρό δακτυλιοειδή μετασχηματιστή ο οποίος πατά σε μια έκδοση του γνωστού pad Magician της εταιρίας και τροφοδοτεί μια διάταξη η οποία είναι υπεύθυνη για την αυτόματη φόρτιση των συσσωρευτών. Δύο πυκνωτές των 10.000μF έχουν επιφορτισθεί με το έργο της εξομάλυνσης της τάσης τροφοδοσίας.
Το εσωτερικό του Batt2riaa καλύπτεται εν μέρει από το κύκλωμα και εν μέρει από τους δύο συσσωρευτές που το τροφοδοτούν.
Δεν είναι σαφής ο ρόλος των συγκεκριμένων καλυμμάτων (υποθέτει κανείς ότι πρόκειται για κάποιο είδος απόσβεσης). Κάτω από αυτά βρίσκονται οι διπολικοί ημιαγωγοί σε τοπολογία τάξης Α. Τα υλικά είναι πολύ καλής ποιότητας.
Οι δύο μπαταρίες της Panasonic είναι συνδεδεμένες παράλληλα και τροφοδοτούν το κύκλωμα με 12V.
To τροφοδοτικό που φορτίζει τις μπαταρίες. Χρησιμοποιεί δύο πυκνωτές των 10.000μF για την εξομάλυνση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr