Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/12/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: COPLAND DRC-205 DIGITAL ROOM CORRECTION PROCESSOR...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΩΝ

Copland DRC-205

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η Copland έκανε την επίσημη ανακοίνωση για το DRC-205 πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, αλλά όπως αποδείχθηκε υπήρξε περισσότερο αισιόδοξη του δέοντος: Σύμφωνα με δημοσιεύματα εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα με το πακέτο της Dynaton που έφεραν την συσκευή μερικούς μήνες "πίσω" μέχρι να λυθούν. Δεν θα πρέπει να αφήσετε την ύποπτα απλή εμφάνιση του DRC-205 να σας παρασύρει σε βιαστικά συμπεράσματα. Μπορεί να έχει μόνο δύο κουμπιά στην πρόσοψη αλλά η λειτουργία του είναι μία εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση. Τόσο σύνθετη μάλιστα που δεν είναι δυνατόν να την διαχειριστεί ένας κατασκευαστής audiophile συσκευών όσο σοβαρός και αν είναι (και την Copland την γνωρίζουμε -είναι σοβαρή). Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή της εταιρίας έγκειται σε τρία σημεία: Στο σασί που φιλοξενεί τα κυκλώματα, σε μια σειρά από προσαρμογές τις οποίες πρότεινε και περικλείονται στο συγκεκριμένο πακέτο (προσαρμογές που πάντως δεν γίνεται σαφές ποιές ακριβώς είναι) και βεβαίως -το σημαντικότερο κατά την άποψή μου- στην στρατηγική απόφαση του να βάλει στην αγορά ένα τέτοιο προιόν.
Οσον αφορά τον ίδιο το κύκλωμα τώρα, αυτό βασίζεται σε δύο αρθρώματα (ένα ανά κανάλι) τα οποία τρέχουν τους αλγόριθμους διόρθωσης ακουστικής DDRC (Dynaton Digital Room Correction). H Dynaton είναι μια εταιρία από την Δανία η οποία ιδρύθηκε το 2003 προκειμένου να αναπτύξει το DDRC. Από μαθηματικής απόψεως, οι αλγόριθμοι βασίζονται στην δουλειά ενός εκ των κορυφαίων Δανών μαθηματικών (του Phil Jens Peter Reuss Christensen) και έχουν -σύμφωνα με την Dynaton- το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να μειώνουν τον απαιτούμενο αριθμό συντελεστών του κάθε ψηφιακού φίλτρου στους 300, έναντι των 800-2.500 που απαιτούν άλλες εφαρμογές. Η προσέγγιση αυτή μειώνει -προφανώς- το κόστος του hardware.
Το DRC-205 είναι μία εξαιρετικά απλή συσκευή η οποία περιλαμβάνει μόνο δύο διακόπτες. Αν θέλει απλώς να διορθώσει την ακουστική του χώρου του, ο χρήστης έχει να κάνει πολύ λίγα πράγματα... O DRC-205 συνδέεται στο σύστημα ως συμβατικός αναλογικός επεξεργαστής μέσω εισόδων και εξόδων single ended. Στην πίσω πλευρά υπάρχει ακόμη η είσοδος του μικροφώνου και η θύρα USB.
Οι αλγόριθμοι τρέχουν σε ένα σετ a/d, dsp και d/a το οποίο υλοποιήται από ολοκληρωμένα της Analog Devices και της Cirrus/Crystal, τον επεξεργαστή ADSP BF533 και το CS42518 αντίστοιχα, με το πρώτο να αναλαμβάνει τους υπολογισμούς και το δεύτερο να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό και το αντίστροφο. Oι μετατροπείς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο τσιπ της Cirrus είναι 24bit/192kHz αλλά με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά, η Copland τους χρησιμοποιεί στα 24bit/88.2kHz -προφανώς επειδή το σύστημα δεν μπορεί να επεξεργαστή bitrates που αντιστοιχούν σε δειγματισμό 192kHz και -βεβαίως- θα ήταν ανόητο να γίνεται downsampling. Ο επεξεργαστής που χρησιμοποιήται ανήκει στην σειρά Blackfin της Analog Devices. To DRC-205 εμφανίζεται ως ένας συμβατικός επεξεργαστής όσον αφορά την σύνδεσή του με το υπόλοιπο σύστημα: Τον τοποθετείτε μεταξύ πηγής και προενισχυτή ή σε έναν βρόχο εγγραφής όπως και τους παλιούς καλούς ισοσταθμιστές. Εκτός των κλασικών single ended εισόδων και εξόδων, ο χρήστης θα βρει στην πίσω πλευρά μια είσοδο μικροφώνου και μια θύρα USB. Η συσκευή συνοδεύεται από ένα καλιμπραρισμένο μικρόφωνο μέσω του οποίου πραγματοποιεί την μέτρηση του χώρου στην θέση ακρόασης, χρησιμοποιώντας μια ακολουθία θορύβων για κάθε κανάλι ξεχωριστά και απο ένα CD-ROM το οποίο περιλαμβάνει το απαραίτητο λογισμικό για τον έλεγχο της από υπολογιστή, μέσω του USB. Σημειώστε πάντως -και αυτό είναι σημαντικό- ότι για την βασική χρήση, την διόρθωση δηλαδή των χαρακτηριστικών του χώρου, όλα αυτά δεν χρειάζονται: Το μόνο που θα χρειαστεί να πατήσετε είναι δύο κουμπιά και να αφήσετε ήσυχο το μικρόφωνο στην θέση ακρόασης για ένα-δύο λεπτά. Αφού ο χώρος μετρηθεί το DRC-205 είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει τους υπολογισμούς του. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τρείς διαφορετικές αποκρίσεις-στόχους: Την Flat (που είναι, ακριβώς, flat), την ΒΒC (όπως προτείνεται από τον γνωστό ραδιοφωνικό οργανισμό με έναν τονισμό στην περιοχή των 20-150Hz και μια ήπια εξασθένηση στην περιοχή 1kHz-5kHz) και την Cinema (η οποία "πικάρει" τα 40Hz και επιβάλλει μια εξαιρετικά ήπια εξασθένηση μέχρι τα 20kHz και προτείνεται για ηχεία με μικρές δυνατότητες στις χαμηλές συχνότητες και γενικώς "κουραστικά" ακούσματα).
Η ψηφιακή τεχνολογία είναι, βεβαίως, παραπλανητική. Θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε την Copland για το άδειο εσωτερικό του DRC-205, αλλά η μικρή πλακέτα φιλοξενεί δυο αρθρώματα που τρέχουν του αλγορίθμους της Dynaton

Eδώ βρίσκονται όλα τα απαραίτητα. Επειδή η στάθμη του σήματος εισόδου είναι κρίσιμη για την διατήρηση της δυναμικής περιοχής, η συσκευή μπορεί να ρυθμιστεί ως προς την ευαισθησία της με jumpers, πέρα από την συμβατική τιμή των 2.4Vrms.

Αφού γίνουν οι υπολογισμοί και αποθηκευθούν είναι δυνατή η επιλογή οποιασδήποτε από τις τρείς αυτές αποκρίσεις. Ο επεξεργαστής πραγματοποιεί σε πραγματικό χρόνο τις απαραίτητες διορθώσεις. Μία τέταρτη επιλογή θέτει εκτός λειτουργίας την όποια διόρθωση ώστε να έχετε πάντοτε την δυνατότητα της σύγκρισης. Από την περιγραφή αυτή πρέπει να έχει γίνει προφανές ότι η συσκευή είναι εξαιρετικά απλή στην χρήση της και πραγματικά, είναι. Ωστόσο, για όσους θα ήθελαν να ψάξουν το πράγμα περισσότερο, η Copland προσφέρει και ένα δεύτερο επίπεδο χειρισμών. Σε αυτό έχει κανείς πρόσβαση μέσω ενός υπολογιστή (συμβατό με Win98/2k/XP), της θύρας USB και ενός απλού -σχετικά- user interface.  Το εν λόγω πακέτο κάνει κάτι απλό στα λόγια: Επιτρέπει στον χρήστη να αλλάξει μία από τις τρείς προρυθμισμένες αποκρίσεις-στόχους και να κάνει μικρορυθμίσεις όντας -πλέον- στο σχετικά γνωστό πεδίο της συχνότητας. Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινισθεί το εξής: Αυτό που μπορείτε να κάνετε με το λογισμικό δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που έχει κάνει ήδη το DRC-205 "διορθώνοντας" τον χώρο σας στο πεδίο του χρόνου. Εσείς θα "παίξετε" μετά, αλλάζοντας την απόκριση-στόχο με το μάτι (κοιτάζοντας τις καμπύλες στην οθόνη) και με το αυτί (ακούγοντας το τελικό αποτέλεσμα, αφού βεβαίως κάνετε upload κάθε νέα ρύθμιση). Δείτε το σαν ένα παιχνίδι με έναν ψηφιακό παραμετρικό ισοσταθμιστή. Ο οποίος, πάντως, δεν σας προσφέρει και λίγα πράγματα: Εχετε στην διάθεσή σας πέντε φίλτρα για κάθε ένα από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε οικογένεια (ανάμεσα από πέντε διαθέσιμες: Peaking -με μεταβλητή κεντρική συχνότητα, Shelving Low/High- με μεταβλητή συχνότητα αποκοπής και Low/High Pass- επίσης με μεταβλητή συχνότητα αποκοπής), κέρδος (σε ένα σχετικά ήπιο διάστημα +/-6dB) και Q, στην περίπτωση των φίλτρων Peaking και Shelving. Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα της διαδικασίας απεικονίζονται στο σχετικό διάγραμμα το οποίο προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό πληροφοριών: Την μετρημένη απόκριση του χώρου, την απόκριση-στόχο, την διόρθωση που επιβάλει το DRC-205, την απόκριση του κάθε φίλτρου που ρυθμίζετε και τέλος το τελικό αποτέλεσμα. Οταν ικανοποιηθείτε με την δική σας συμμετοχή στο αποτέλεσμα, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε μία από τις δύο θέσεις μνήμης που προσφέρονται για τον σκοπό αυτό (ώστε να μην χρειάζεστε το pc κάθε φορά). Μέσα από την εφαρμογή μπορείτε τέλος να ενεργοποιήσετε την διαδικασία της μέτρησης και να θέτετε τον επεξεργαστή εντός και εκτός λειτουργίας. Η συσκευή που είχαμε στην διάθεσή μας για δοκιμή, τέλος, περιελάμβανε και ένα μυστηριώδες τηλεχειριστήριο... Μυστηριώδες υπό την έννοια ότι, όπως ανακαλύψαμε, δεν προσφέρεται τηλεχειρισμός (μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή βεβαίως...). Αγνοήστε, επομένως την παρουσία του τηλεχειριστηρίου στις σχετικές φωτό.
To άρθρωμα της Dynaton με τον επεξεργαστή ADSP BF533 "Blackfin" της Analog Devices και το πακέτο μετατροπέων d/a, a/d CS 42518 της Cirrus/Crystal. Υπάρχει ένα τέτοιο για κάθε κανάλι.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr