Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/04/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: BEL CANTO DAC3/S300...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

DAC/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Bel Canto Dac3/S300

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο site της ICEpower, ο Bel Canto S300 βασίζεται σε δύο αρθρώματα ICEpower200ASC τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα για την λειτουργία του κάθε καναλιού, μαζί με το διακοπτικό τροφοδοτικό και το στάδιο ισχύος.  Οπως ήδη αναφέρθηκε, ο ενισχυτής είναι διακοπτικός και βασίζεται στις γνωστές αρχές λειτουργίας των σταδίων ισχύος τάξης D (για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εκτενώς εδώ), δηλαδή μετατρέπει το σήμα σε μια παλμοσειρά της οποίας οι παλμοί είναι διαμορφωμένοι κατά εύρος (PWM: Pulse Width Modulation), την ενισχύει και στην συνέχεια την χρησιμοποιεί για την οδήγηση μιας τετράδας ημιαγωγών ισχύος οι οποίοι ωστόσο περιορίζονται σε ρόλο διακόπτη (στην περίπτωση του S300 αυτά είναι τα mosfet 2Ν0640) που ελέγχει την ροή του σήματος προς ένα φίλτρο, όπου το σήμα αποκτά πλέον την κλασική "αναλογική", συνεχή του μορφή. Σε αντίθεση όμως με την κλασική τάξη D, η τεχνολογία ICEpower προβλέπει έναν εξαιρετικά αυστηρό έλεγχο των παραπάνω διαδικασιών όχι με έναν αλλά με δύο βρόχους ανάδρασης, με τον πρώτο να ελέγχει την ορθή μετατροπή PWM ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα χρονισμού και τον δεύτερο να ελέγχει το ίδιο το σήμα εξόδου εξασφαλίζοντας ότι ο συνδυασμός της εμπέδησης του ηχείου με το φίλτρο στην έξοδο του ενισχυτή δεν δημιουργεί προβλήματα. Το τροφοδοτικό του κάθε καναλιού είναι, βεβαίως, ανεξάρτητο και σταθεροποιημένο μέχρι και το στάδιο εξόδου. Το φίλτρο που χρησιμοποιήται είναι δεύτερης τάξης και το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι η έξοδος του ενισχυτή είναι floating, με άλλα λόγια ο αρνητικός ακροδέκτης δεν είναι συνδεδεμένος με την γείωση. Αυτό ίσως δημιουργήσει δυσκολίες σύνδεσης με ορισμένα υπογούφερ, μέσω της εισόδου high level, αν οι αρνητικοί ακροδέκτες της εισόδου αυτής είναι γειωμένοι. Το εγχειρίδιο χρήσης του ενισχυτή είναι, πάντως εξαιρετικά σαφές στο σημείο αυτό. Ο S300 διαθέτει balanced και single ended εισόδους και τα ηχεία συνδέονται σε τέσσερεις ακροδέκτες της WBT, κορυφαίας ποιότητας.
Η αισθητική της Bel Canto είναι εξαιρετικά λιτή και ως εκ τούτου αναγνωρίσιμη. Ο Dac3 προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης... ... ενώ ο χρήστης του S300 θα πρέπει να αρκεσθεί σε ένα απλό ενδεικτικό λειτουργίας. Ο διακόπτης βρίσκεται στην πίσω πλευρά.
Ο Dac3 χρησιμοποιεί ένα ενδιαφέρον ψηφιακό front-end που απαρτίζεται από το γνωστό ψηφιακό interface 8416 της Cirrus το οποίο ακολουθείται από τον- επίσης γνωστό- ασύγχρονο bit trate converter 8421 της ίδιας εταιρίας ο οποίος πραγματοποιεί upsampling στα 24bit/192kHz και τον κορυφαίο DAC PCM1792A της Burr Brown. Το clocking του ψηφιακού σήματος βασίζεται σε δύο PLL από τα οποία το πρώτο βρίσκεται στο αρχικό interface και το δεύτερο στο 8421. Το αναλογικό στάδιο του Dac3 ξεκινά από την balanced έξοδο του PCM1792A και αφορά την μετατροπή του ρεύματος σε τάση η οποία υλοποιήται από τέσσερεις τελεστικούς ενισχυτές 1468 της Linear Technology, ένα εξάρτημα με μεγάλο εύρος λειτουργίας που εμφανίζεται ιδιαίτερα κατάλληλο για την συγκεκριμένη αποστολή. Ο Dac3 διαθέτει single ended και balanced εξόδους υλοποιημένες με βύσματα πολύ καλής ποιότητας, με δυνατότητα, μάλιστα, ρύθμισης της στάθμης η οποία γίνεται όσο το σήμα βρίσκεται στο ψηφιακό πεδίο. Οσοι προβληματισθούν σχετικώς με την επιλογή αυτή θα έχουν δίκιο: Πράγματι μια τέτοια διαδικασία μειώνει την θεωρητική δυναμική περιοχή του μετατροπέα αλλά, κατά την ίδια την Bel Canto, οι επιδόσεις του συστήματος είναι ούτως ή άλλως τόσο υψηλές ώστε υπάρχει το περιθώριο για μια τέτοια επιλογή.
H Bel Canto έχει χρησιμοποιήσει ένα άρθρωμα ICEpower ανα κανάλι. H ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτά είναι τα τέσσερα mosfet ισχύος ενός ενισχυτή ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί 300W ανά κανάλι!
Ενδιαφέρουσα, είναι και η προσέγγιση της συσκευής όσον αφορά στις εισόδους: Κατ΄αρχήν μιλάμε για ένα πλήρες πακέτο δυνατοτήτων, στο οποίο περιλαμβάνονται δύο ομοαξονικές (RCA και BNC), οπτική, ΑES/EBU και USB στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και η ύπαρξη μετασχηματιστών απομόνωσης για κάθε είσοδο, κατά τα επαγγελματικά πρότυπα, επιλογή που δεν μπορεί παρά να κριθεί ως θετική. Η τροφοδοσία βασίζεται σε διαφορετικούς μετασχηματιστές, ανορθώσεις και πυκνωτικά φίλτρα για το ψηφιακό και το αναλογικό στάδιο και οι σταθεροποιήσεις γίνονται με τα γνωστά ολοκληρωμένα 317/337. Η συσκευή, τέλος, συνοδεύεται από ένα κομψό τηλεχειριστήριο το οποίο επιτρέπει την επιλογή της εισόδου, την ρύθμιση της στάθμης και την ενεργοποίηση του mute.
Η τεχνολογία ICEpower προβλέπει δύο διαφορετικούς βρόχους ανάδρασης για τον πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο του κυκλώματος. (επάνω αριστερά)
Το ψηφιακό πακέτο του μετατροπέα περιλαμβάνει το interface 8416 και το sample rate converter 8421 της Cirrus, καθώς επίσης και τον DAC PCM1792A της Burr Brown (επάνω δεξιά)
Τέσσερεις τελεστικοί 1468 της Linear Technology έχουν αναλάβει την μετατροπή i/v στην έξοδο του μετατροπέα. (δίπλα αριστερά)
Ολες οι ψηφιακές είσοδοι του Dac3 απομονώνονται μέσω μετασχηματιστών, μια επιλογή που εξασφαλίζει χαμηλότερο θόρυβο. (κάτω αριστερά)
Ο Dac3 χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά τροφοδοτικά, ένα για το αναλογικό και ένα για το ψηφιακό μέρος. (κάτω δεξιά)

 

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr