Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/05/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOW TO►ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΙΣΧΥΤΗ...►ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

AV BLOG 

SITE MAP

 
  Βi-wiring και Bi-amping
  Ο απλούστερος τρόπος σύνδεσης ενός φορτίου στην έξοδο ενός ενισχυτή είναι βεβαίως ένα απλό ζεύγος αγωγών, δηλαδή, συνήθως, ένα διπολικό καλώδιο.  Τηρώντας τους κανόνες της διατομής και της πολικότητας (ώστε να μην υπάρχουν απώλειες και τα ηχεία να είναι σε φάση, αντίστοιχα) δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.  Ωστόσο υπάρχουν δύο εναλλακτικές προσεγγίσεις: Η διπλοκαλωδίωση και η διενίσχυση.
 

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η απλούστερη σύνδεση μεταξύ τελικού ενισχυτή και ηχείων αποτελείται από ένα ζεύγος διπολικών καλωδίων, ένα για κάθε ηχείο. Αν το ηχείο προσφέρει δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης, τότε σε αυτή την απλή σύνδεση χρησιμοποιούνται ειδικοί βραχυκυκλωτήρες.
Στην διπλοκαλωδίωση χρησιμοποιούνται τέσσερα διπολικά καλώδια, δύο για κάθε ηχείο.  Κάθε καλώδιο μεταφέρει το σύνολο του σήματος το οποιο στην συνέχεια περνά μέσα από το αντίστοιχο φίλτρο. Τα καλώδια για κάθε ηχείο συνδέονται παράλληλα στην έξοδο του ενισχυτή.  Κάποιοι ενισχυτές προσφέρουν και μία δεύτερη ομάδα ακροδεκτών για να διευκολύνουν τις συνδέσεις.
  Στην διπλοκαλωδίωση (biwiring) χρησιμοποιούμε μία γραμμή μεταφοράς του σήματος ανά περιοχή συχνοτήτων, τοποθετώντας ένα ζεύγος αγωγών για τις μεσαίες/υψηλές συχνότητες και ένα για τις χαμηλές.  Οι αγωγοί έχουν κοινό σημείο τις εξόδους του ενισχυτή αλλά τροφοδοτούν ξεχωριστά φίλτρα στα ηχεία.  Πέραν της απλής εξήγησης, ότι με τον τρόπο αυτό αυξάνουμε σχεδόν πάντα την συνολική διατομή των αγωγών, υπάρχουν και άλλες αιτιάσεις γύρω από την ανάγκη της διπλοκαλωδίωσης. Είναι σίγουρο ότι πρέπει να αποφασίζει κανείς μετά από δοκιμή.
 

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Στην κάθετη διενίσχυση ένας στερεοφωνικός ενισχυτής οδηγεί ένα ηχείο, με το κάθε κανάλι να τροφοδοτεί έναν κλάδο συχνοτήτων.
Στην οριζόντια διενίσχυση ένας στερεοφωνικός ενισχυτής οδηγεί έναν κλάδο συχνοτήτων με το κάθε κανάλι να οδηγεί το αντίστοιχο ηχείο.
  Η διενίσχυση από την άλλη, είναι σαφώς πιο απλή στην εξήγησή της: Χρησιμοποιώντας περισσότερους του ενός ενισχυτές και εκμεταλλευόμενοι την δυνατότητα ενός ηχείου για διπλοκαλωδίωση, αυξάνουμε την συνολική εγκατεστημένη ισχύ και την διατομή των γραμμών μεταφοράς και παράλληλα απομονώνουμε τα κανάλια ή τις περιοχές συχνοτήτων. Η διενίσχυση μπορεί να συναντηθεί σε δύο παραλλαγές: Την κάθετη, όπου ένας στερεοφωνικός ενισχυτής οδηγεί ένα ηχείο με κάθε κανάλι να τροφοδοτεί έναν κλάδο συχνοτήτων και την οριζόντια όπου ένας στερεοφωνικός ενισχυτής οδηγεί έναν κλάδο συχνοτήτων και για τα δύο ηχεία.  Η πρώτη παραλλαγή χρησιμοποιήται όταν διατείθενται τυπικοί στερεοφωνικοί ενισχυτές με κοινό τροφοδοτικό, ενώ η δεύτερη όταν διατείθενται στερεοφωνικοί dual mono.  Αν διατείθενται μονοφωνικοί τελικοί, προφανώς μπορεί να δοκιμάσει κανείς όλες τις παραλλαγές.  Στην περίπτωση του biamping είναι προφανές ότι ή ευαισθησία των τελικών πρέπει να είναι εντελώς ίδια!
 

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
►Ποιά είναι η χρησιμότητα του τελικού ενισχυτή σε ένα σύστημα
►Ο ενισχυτής ως
πηγή σταθερής τάσης.  Τροφοδοσία, θερμικές απώλειες, clipping.
►To
στάδιο εξόδου και οι τάξεις λειτουργίας του.
Αρχιτεκνονική.  Mono, Dual Mono ενισχυτές.

Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr