Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/07/2003 


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►HOWTO►ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ► Η ΩΡΑ ΤΟΥ "ΚΛΙΚ"...

AV BLOG 

SITE MAP

 
  Η ώρα του "κλικ" (και λίγο πριν)...

H πρώτη ψηφιακή φωτογραφίαΓνωριστείτε με το Auto Mode, Ρυθμίσεις με το χέρι, Η στιγμή του "κλικ" .

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Μετά από τις παραπάνω αποφάσεις σειρά έχει η λήψη της φωτογραφίας, η στιγμή δηλαδή που θα πατήσουμε το πλήκτρο. Για να αποθηκευσουμε τη φωτογραφία στη μνήμη πρέπει να πατήσουμε το πληκτρο σε όλη του τη διαδρομή αποφασιστικά, τη στιγμή ακριβώς που θέλουμε να απαθανατίσουμε. Αποφασιστικά αλλά όχι απότομα! Ο κίνδυνος να βγει η φωτογραφία κουνημένη είναι ορατός και άπειρες φορές έχει γίνει απτός... Οι πιθανότητες να βγει μία φωτογραφία κουνημένη αυξάνουν όσο μεγαλώνει ο χρόνος έκθεσης και γίνονται βεβαιότητα για ταχύτητες μικρότερες του1/15. Τόσο χαμηλές ταχύτητες και ακόμη χαμηλότερες χρησιμοποιούνται στα διάφορα προγράμματα για νυχτερινές λήψεις ή λήψεις πυροτεχνημάτων. Η αποτελεσματικότερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι  η χρήση τριποδιού ή έστω η στήριξη της μηχανής σε ένα σταθερό σημείο. Μία έξυπνη επιλογή για να απαλλαγείτε τελείως από τις πάντοτε υπαρκτές κινήσεις του χεριού είναι η χρήση χρονοδιακόπτη, αφού πρώτα έχουμε καδράρει και σταθεροποιήσει τη μηχανή.    Το πάτημα του πλήκτρου απελευθέρωσης του κλείστρου στη μισή του διαδρομή έχει ως αποτέλεσμα να εστιάσει η μηχανή και να φωτομετρήσει. Κρατώντας το πλήκτρο πατημένο στη μισή του διαδρομή μπορούμε να ξανακαδράρουμε το θέμα μας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τα λάθη που πάντα κάνουν οι μηχανές όταν τις ξεγελά ο περιβάλλων φωτισμός. Για τις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους κατασκευαστές η επιλογή της σημειακής φωτομέτρησης (spot meter). Αυτή αποδεικνύεται σωτήρια στις περιπτώσεις που το θέμα μας έχει διαφοροποιείται έντονα στον φωτισμό του από την υπόλοιπη επιφάνεια του κάδρου.

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το πάτημα του πλήκτρου που ενεργοποιεί τον φωτοφράκτη πρέπει να γίνεται αποφασιστικά, μέν, αλλά χωρίς βια, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες, επειδή μπορεί να κουνηθεί η μηχανή. Το "μισό" πάτημα, ενεργοποιεί την αυτόματη εστίαση και το φωτόμετρο.

Μία συχνή παράλειψη είναι η ενεργοποίηση της λήψης macro όταν το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε είναι κοντά. Κατά τη λήψη macro η μηχανή εστιάζει μόνο στα πολύ κοντινά αντικείμενα, μόνο που για να το κάνει αυτό πρέπει να της το υποδείξουμε εμείς πατώντας το πλήκτρο με το "λουλουδάκι". Όμως δεν πρέπει να παραλείψουμε να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία στη συνέχεια, γιατί η μηχανή δεν θα μπορεί να εστιάσει σε μακρυνά αντικείμενα.Σχετικά με τη ρύθμιση της ισορροπίας του λευκού σας προτείνουμε να επιλέγετε την αυτόματη λειτουργία, καθώς οι μηχανές δουλεύουν αρκετά αποτεσματικά στον τομέα. Εκτός, -...γιατί πάντα υπάρχει και ένα "εκτός"- και αν ο φωτισμός είναι ομοιογενής σε όλο το κάδρο, οπότε διαλέγετε τη σωστή επιλογή (είναι αυτή που δίνει τα σωστά χρώματα στην οθόνη LCD) ή θέλετε να δώσετε εξωπραγματική (ή ελκυστική, κατά μία  άλλη προσέγγιση) χροιά στη φωτογραφία σας. Να σας υπεθυμίσουμε ότι μπορείτε να πειραμαστείτε και να μάθετε πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα με μία ψηφιακή μηχανή  από ό,τι με μία συμβατική καθώς μπορείτε να δείτε επιτόπου το αποτέλεσμα της λήψης.

 

ΚΟΡΥΦΗ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

FREE!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Κάντε Download και εκτυπώστε τον μικρό οδηγό του avmentor.gr για την ψηφιακή φωτογραφία, ΔΩΡΕΑΝ

ΣΕΛΙΔΑ ΟΔΗΓΙΩΝ KAI DOWNLOAD...►

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

Γνωριστείτε με το Auto Mode: Μία σειρά έτοιμων επιλογών που θα σας λύσουν τα χέρια.
Ρυθμίσεις με το χέρι: Η φωτογραφική δημιουργία περνάει μέσα από τις ρυθμίσεις της μηχανής.  Πρέπει να τις γνωρίζετε.
Η στιγμή του "κλικ" : Ενα απλό κουμπί είναι, σύμφωνοι, αλλά θέλει την τέχνη του...


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2003
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr