Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/11/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Πλατό/Βραχίονας/Κεφαλή & Προενισχυτής Phono

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Κείμενο: Δημήτρης Σταματάκος

Φωτό: Mobile Fidelity

Ασυνήθιστη όσο και ενδιαφέρουσα, η είσοδος της Mobile Fidelity στον χώρο των αναλογικών συστημάτων, δεν μπορεί παρά να αναγνωσθεί ως ένα ακόμη σημείο των καιρών: Το βινύλιο, για διάφορους λόγους, επιστρέφει και δημιουργεί μια ιδιόμορφη ώσμωση: Αν οι κατασκευαστές πλατό μπαίνουν στον χώρο της παραγωγής δίσκων, γιατί οι παραγωγοί δίσκων να μην κατασκευάζουν πλατό;
Καλή αυτή η ερώτηση, μπορείτε να προχωρήσετε στην επόμενη, όπως έλεγε και ο γνωστός κωμικός. Δεν είναι του παρόντος η ψυχανάλυση της αγοράς. Αντιθέτως, μας ενδιαφέρει πολύ να μάθουμε αν η κίνηση της MoFi (όπως είναι το νέο της logo) έχει νόημα. Από την μια, δεν φαίνεται να έχει. Οι κορυφαίες χαράξεις δίσκων δεν συνεπάγονται απαραίτητα την τεχνογνωσία για την δημιουργία ενός καλού πλατό. Από την άλλη, έχει. Η Mobile Fidelity έχει μακρά παράδοση στον χώρο αναλογικού ήχου υψηλών απαιτήσεων χαράζοντας, εδώ και δεκαετίες, κορυφαίους δίσκους. Γνωρίζει τους κώδικες, τις απαιτήσεις, τους συμβολισμούς (και έχει και κάνα δύο γνωστούς που η γνώμη τους βαραίνει, όπως θα δείτε παρακάτω).

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Το StudioDeck είναι ένα κλασικό σε εμφάνιση και αρχιτεκτονική πλατό το οποίο δεν θα δυσκολέψει καθόλου τον νέο χρήστη σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις ή την χρήση.

Το πακέτο...

Οι συσκευές που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν στην πραγματικότητα, τρεις. Το σύστημα πλατό/βραχίονας StudioDeck, η κεφαλή StudioTracker και ο προενισχυτής StudioPhono. Μπορεί κάποιος να αγοράσει το StudioDeck πλήρως συναρμολογημένο, με την κεφαλή τοποθετημένη και ρυθμισμένη ως προς την γεωμετρία της, επομένως η ανάγκη για “στήσιμο” είναι ελαχιστοποιημένη.
Ο πλίνθος του StudioDeck είναι κατασκευασμένος από MDF το οποίο είναι ενισχυμένο με μια πλάκα αλουμινίου. Δεν διαθέτει ανάρτηση, αλλά τα σημεία στήριξής του είναι ελαστικά και σχεδιασμένα από την διάσημη για τα αντικραδασμικά της HRC (Harmonic Resolution Systems).
Το πλατό διαθέτει αντεστραμμένο έδρανο με χαλύβδινο άξονα, σε ορειχάλκινο πηγάδι και επιφάνειες επαφής από τεφλόν και είναι κατασκευασμένο από Delrin. Η οδήγηση γίνεται μέσω κυλινδρικού ιμάντα και ενός σύγχρονου κινητήρα ο οποίος είναι ελαστικά αναρτημένος. Η αλλαγή των στροφών (33/45) γίνεται με το χέρι, μετατοπίζοντας τον ιμάντα σε μια διπλή τροχαλία, επίσης, από Delrin.

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Ο κινητήρας είναι σύγχρονος (στις 300σαλ) και η μετάδοση γίνεται μέσω ιμάντα, στην περιφέρεια του πλατό. Η αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής γίνεται με μετακίνηση του ιμάντα με το χέρι και η τροχαλία είναι κατασκευασμένη από Delrin.

Ο βραχίονας είναι ευθύγραμμος 10 ιντσών, με καρντανική ανάρτηση, στέλεχος από αλουμίνιο και πλήρως ρυθμιζόμενος (γωνία εκτροπής, αζιμούθιο και VTA). Το αντίβαρο δεν είναι βαθμονομημένο, αλλά όσοι επιλέξουν κεφαλή της MoFi αρκεί να το περιστρέψουν μέχρι το κατάλληλο σημάδι. Η ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης για άλλες κεφαλές θα πρέπει να γίνει με την βοήθεια ενός ζυγού. Η ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης γίνεται με αναρτημένο αντίβαρο, ενώ τα καλώδια της κεφαλής καταλήγουν σε θηλυκά βύσματα RCA στην πίσω πλευρά της συσκευής. Το πλατό συνοδεύεται από ένα καλώδιο που φαίνεται καλής ποιότητας, αλλά, εννοείται, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο, της προτίμησής του ή και να πειραματιστεί σχετικώς.
Η StudioTracker είναι μια κεφαλή κινητού μαγνήτη με διπλό οπλισμό σε σχήμα “V”, μια αρχιτεκτονική η οποία είναι εμπνευσμένη από την κατασκευή των κεφαλών χάραξης. Η ακίδα της είναι ελλειπτική και το περίβλημά της από συνθετικό υλικό.

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Ο βραχίονας έχει στέλεχος από αλουμίνιο και προσφέρει δυνατότητες ρύθμισης του VTA και του αζιμουθίου.

Το StudioPhono είναι μια μικρή σε όγκο κατασκευή, το κύκλωμα της οποίας έχει σχεδιαστεί με την βοήθεια του Tim De Paravicini, ο οποίος εμπλέκεται με την Mobile Fidelity μέσω της συμμετοχής του στην κατασκευή ενός custom συστήματος χάραξης. Διαθέτει μια single ended είσοδο και μια single ended έξοδο. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενος ως προς το κέρδος και ως προς την αντίσταση εισόδου μέσω διακοπτών mini-DIP, οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι στο κάτω μέρος του σασί. Η συσκευή προσφέρει δυνατότητα επιλογής 40, 46 και 60dB καθώς επίσης και 100Ω, 500Ω 1kΩ και 47kΩ (η τελευταία τιμή για κεφαλές κινητού μαγνήτη και κινητού πηνίου, υψηλής εξόδου, προφανώς). Επιπροσθέτως, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την ενεργοποίηση υποηχητικού φίλτρου ή μονοφωνική λειτουργία, μέσω δύο διακοπτών στο επάνω μέρος του προενισχυτή.
Το εσωτερικό του StudioPhono κρύβει μια λιτή αλλά προσεγμένη κατασκευή βασισμένη σε εξαρτήματα επιφανειακής στήριξης και στους κορυφαίους τελεστικούς ενισχυτές OPA2134 της Bur Brown, ειδικούς για εφαρμογές ήχου.

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Γρήγορο, Ρυθμικό, Απολαυστικό.

Όπως παραδίδεται, με την κεφαλή τοποθετημένη και την σωστή θέση του αντίβαρου για την δύναμη ανάγνωσης σημειωμένη στον βραχίονα, η εγκατάσταση του StudioDeck δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Απλώς θα πρέπει να τηρηθούν οι γνωστοί κανόνες που ισχύουν για όλα τα πλατό και να χρησιμοποιηθούν τα τέσσερα σημεία στήριξης της HRS για να επιτευχθεί η σωστή οριζοντίωσή του

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Ο προενισχυτής StudioPhono είναι μικρός σε διαστάσεις και μπορεί να τοποθετηθεί παντού, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Διαθέτει διακόπτη μονοφωνικής λειτουργίας (για αντίστοιχους δίσκους) καθώς επίσης και υποηχητικό φίλτρο.

Μπαίνω στον πειρασμό να υποθέσω (επειδή δεν μπορώ, φυσικά, να το αποδείξω) ότι οι άνθρωποι της MoFi, αυτοί που είχαν επιφορτισθεί με το voicing του StudioDeck, είχαν μια αίσθηση για το πώς αρέσει στους audiophiles να ακούγονται τα βινύλιά τους. Να προέρχεται αυτή η εμπειρία από τις παραγωγές της Mobile Fidelity Sound Lab; Πολύ πιθανόν. Το βέβαιο είναι ότι αυτό που ακούς από το σύστημα είναι πολύ ευχάριστο, ισορροπημένο, με πολύ καλή αίσθηση του ρυθμού. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, δεν αναφέρομαι στην ακρίβεια της ταχύτητας, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αποδίδονται τα ρυθμικά μέρη. Όσο πρέπει γεμάτα, χωρίς περιττή έμφαση, με καλό παλμό, χωρίς να “λερώνουν” το υπόλοιπο φάσμα, ρέουν με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο ξεσηκώνοντας εύκολα τον ακροατή.

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Τα απολύτως απαραίτητα: Single ended είσοδος και έξοδος, γείωση και βύσμα για την τοποθέτηση του εξωτερικού πακ τροφοδοσίας.

Είναι προφανές ότι τα μέρη του πακέτου της MoFi είναι πολύ καλά ταιριασμένα, με αποτέλεσμα ο ήχος να μην είναι απλώς ακριβής αλλά ελκυστικός, να γεμίζει τον χώρο και να σου δημιουργεί μια αίσθηση που πολλοί ονομάζουν “αναλογική”. Εγώ την προσλαμβάνω ως την ισορροπία ανάμεσα στην χειρουργική ακρίβεια της ψηφιακής πηγής και στην ευχάριστη ασάφεια που αναπόφευκτα επιβάλλει το βινύλιο (ως μέσον αποθήκευσης).
Το σύστημα της MoFi έκανε τους περισσότερους δίσκους να ακούγονται “σωστά”, στρογγύλεψε επιδέξια την γνωστή ομάδα των αποτυχημένων χαράξεων (που όλοι έχουμε στη δισκοθήκη μας) και πέρασε με χαρακτηριστική άνεση τις λεπτομέρειες και την επιβλητική αίσθηση των καλών χαράξεων.

Mobile Fidelity StudioDeck/StudioPhono

Αν και απλό, το StudioDeck έχει προσεγμένη αισθητική. Το λιτό μαύρο φινίρισμα του πλίνθου δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με τον έντονο χρωματισμό του ιμάντα και τον διακόπτη λειτουργίας.

Το πλατό δεν περνά στο σύστημα μηχανικούς θορύβους και ο βραχίονας φαίνεται ικανός να αναδείξει όλες τις δυνατότητες της κεφαλής. Ο προενισχυτής phono, επίσης, ακούστηκε σωστός και αθόρυβος αν και η δουλειά του ήταν, σχετικώς, εύκολη, καθώς η StudioTracker είναι μια τυπική υψηλοέξοδη MM που δεν του βάζει δύσκολα.

Εν Κατακλείδι...

...με συνολικό κόστος €1.800,- το σύστημα “Studio” της Mobile Fidelity περιλαμβάνει όλα όσα θα χρειαστείτε για να ακούσετε τα βινύλιά σας. Έχει καλή ποιότητα κατασκευής, είναι όμορφο και τιμά αυτό που χαρακτηρίζουμε ως “αναλογικό ήχο” με έναν καλοσχεδιασμένο ακουστικό χαρακτήρα. Δεν περιμέναμε τίποτε λιγότερο από την συγκεκριμένη εταιρία. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.



Mobile Fidelity StudioDeck/StudioTrakcer, StudioPhono.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή: Σύστημα Πλατό/Βραχίονα/Κεφαλής, Προενισχυτή.
Πλίνθος: MDF και Αλουμίνιο, αντικραδασμικά στηρίγματα HRC.
Πλατό: Από Delrin, ύψος 19mm, 1.8kg.
Έδρανο: Αντεστραμμένο, χαλύβδινος άξονας, πηγάδι από ορείχαλκο, τεφλόν.
Κινητήρας: Σύγχρονος, τροχαλία Delrin, χειροκίνητη αλλαγή στροφών, μετάδοση με ιμάντα.
Βραχίονας: Ευθύγραμμος, 10 ιντσών, στέλεχος από αλουμίνιο, καρντανική ανάρτηση.
Κεφαλή: StudioTracker, κινητού μαγνήτη, ευαισθησία 3.5mV, ελλειπτική ακίδα.
Προενισχυτής phono: StudioPhono, Είσοδος: 1x RCA, Έξοδος: 1xRCA. Ρυθμίσεις: Kέρδους (MM/MC), Αντίστασης εισόδου (MM/MC).
Άλλες δυνατότητες: StudioDeck: Δυνατότητες ρύθμισης του αζιμουθίου, της εκτροπής και του VTA. StudioPhono: Μονοφωνική λειτουργία, Υποηχητικό φίλτρο.
Διαστάσεις: 500x137x362 (mm, πxυxβ, StudioDeck με το καπάκι).
Βάρος: 8.7kg (StudioDeck).
Τιμή - Πληροφορίες
StudioDeck/StudioTrakcer: €1.450,-
StudioPhono: €350,-
Πληροφορίες: Sonus ΗiFi, τηλ.: 210-866.0057, web: http://www.sonus-hifi.gr/, https://www.mofielectronics.com/