Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/12/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΗΧΕΙΟ/MEDIA STREAMER

Sonos Play:5 (gen2)

Sonos Play:5 (gen2)

Η τάση της Sonos για μια μινιμαλιστική, τύπου Apple, προσέγγιση των συσκευών της είναι γνωστή και σταθερή από τα πρώτα χρόνια ύπαρξής της. Δεν περιμέναμε, επομένως, τίποτε διαφορετικό από το Play:5 και δεν μείναμε καθόλου απογοητευμένοι. Η καμπίνα του ηχείου (διαθέσιμη σε δύο χρώματα, λευκό και μαύρο, αμφότερα ματ) καθορίζεται από ακμές με πολύ απαλές καμπύλες (και άψογο τελείωμα) και ένα προστατευτικό πλέγμα για τα μεγάφωνα από συνθετικό υλικό το οποίο, κατά την εταιρία, είναι εξαιρετικά διαφανές από ηχητικής άποψης (έχοντας περί τις 60.000 οπές). Ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει τους βασικούς χειρισμούς (ρύθμιση της στάθμης, play/pause και prev/next στα τρακ) από μια ομάδα ευαίσθητων στην αφή επιφανειών στο επάνω μέρος. Η Sonos έχει κάνει πολύ προσεκτική δουλειά εδώ, με προσοχή στις λεπτομέρειες. Ακόμη και αν το ηχείο αλλάξει προσανατολισμό και τοποθετηθεί κάθετα όπως προβλέπεται, με οποιοδήποτε τρόπο, οι διακόπτες αλλάζουν ώστε οι λειτουργίες να παραμένουν σε σταθερές θέσεις.

Sonos Play:5 (gen2)

Το Play:5 είναι μια σπουδή στην απλότητα, καθώς η Sonos έχει ελαχιστοποιήσει τα σημεία επαφής του χρήστη με το προϊόν.

Στην πίσω πλευρά του Play:5 υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα και αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα βρει εκεί την θύρα για τη σύνδεση στο οικιακό δίκτυο μέσω Ethernet (RJ45), την αναλογική είσοδο line (με βύσμα TRS 3.5mm) και την υποδοχή του καλωδίου τροφοδοσίας, μια custom κατασκευή η οποία, σε συνδυασμό με το καλώδιο που παρέχεται, εξασφαλίζει πολύ καλή και ασφαλή εφαρμογή (και συνεισφέρει, μάλλον, στην αντοχή του ηχείου σε περιβάλλον με υγρασία -η Sonos αναφέρει ρητώς ότι το Play:5 αντέχει σε τέτοιο περιβάλλον αλλά δεν είναι αδιάβροχο, οπότε μην το παρακάνετε). Ακόμη και το καλώδιο Ethernet που συνοδεύει το ηχείο, δείχνει ότι η εταιρία δεν έχει αφήσει τίποτε στην τύχη: Είναι λευκό και ασυνήθιστα εύκαμπτο, διευκολύνοντας την τοποθέτηση, όπως αρμόζει σε ένα οικιακό αντικείμενο (και όχι σε hardware προσανατολισμένο στη διαχείριση δεδομένων).

H Sonos αποφεύγει συστηματικά να δώσει λεπτομέρειες για τα κυκλώματα που χρησιμοποιεί στο στο εσωτερικό των συσκευών της και το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι όλες οι λειτουργίες πραγματοποιούνται στο ψηφιακό πεδίο (επομένως το σήμα από την αναλογική είσοδο μετατρέπεται και αυτό σε ψηφιακό). Αυτό που γνωρίζουμε,επίσης, είναι ότι το νέο Play:5 χρησιμοποιεί συνολικά έξι μεγάφωνα, τρία μιντ/γούφερ 100 χιλιοστών για την απόδοση των χαμηλών και των μεσαίων συχνοτήτων και τρία τουίτερ θόλου για την απόδοση των υψηλών. Από τα τουίτερ, αυτά που βρίσκονται κοντά στα άκρα έχουν διάμετρο 20 χιλιοστών ενώ αυτό που βρίσκεται στο κέντρο, έχει διάμετρο 23 χιλιοστών. Η τοποθέτηση των μονάδων αυτών στην μπάφλα του ηχείου έχει γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε το ηχείο να δημιουργεί ένα πλούσιο ηχητικό πεδίο με ισχυρές ανακλάσεις από τα όρια του χώρου. Σε αυτό συνεισφέρει ο προσανατολισμός των ακραίων μιντ/γούφερ και των αντίστοιχων τουίτερ τα οποία είναι τοποθετημένα σε μια ειδικά διαμορφωμένη επιφάνεια που τους δίνει μεγάλη κλίση σε σχέση με τον συμβατικό ακουστικό άξονα. Κάθε μεγάφωνο οδηγείται από τον δικό του ενισχυτή, με στάδιο ισχύος σε τάξη D, μια επιλογή που προσφέρει μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο επενεργεί η ψηφιακή επεξεργασία που ελέγχει, εν τέλει, την συμπεριφορά του ηχείου.

Sonos Play:5 (gen2)

Υπάρχει πρόσβαση στις (πολύ) βασικές λειτουργίες όπως είναι η ρύθμιση της στάθμης και το play/pause μέσα από ευαίσθητες στην αφή επιφάνειες. Το προστατευτικό πλέγμα είναι από συνθετικό υλικό και η εταιρία αναφέρει ότι έχει 60.000 οπές, σε μια προσπάθεια να είναι ακουστικώς διαφανές.

Sonos Play:5 (gen2)

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να τοποθετήσει το καλώδιο τροφοδοσίας (επάνω) το οποίο είναι custom ώστε να εξασφαλίζει σταθερή σύνδεση και αντοχή στην υγρασία. Η ενσύρματη σύνδεση με το δίκτυο είναι προαιρετική.

To Play:5 συμβαδίζει με τις γενικές προδιαγραφές του συστήματος της Sonos σε ό,τι αφορά την δυνατότητα αναπαραγωγής μουσικών αρχείων, όντας συμβατό με όλα τα δημοφιλή φορμά, μεταξύ των οποίων τα κλασικά απωλεστικά MP3, AAC, WMA, AAC+, Ogg Vorbis και τα μη απωλεστικά Apple Lossless, FLAC, WAV και AIFF και ευθυγραμμίζεται, επίσης, με την γενική στρατηγική της εταιρίας που θεωρεί ότι τα bitrates μέχρι τα 1.4Mbps είναι απολύτως επαρκή, αφήνοντας (προς το παρόν) “εκτός” το... κίνημα του audio υψηλής ανάλυσης.
Ο χρήστης δεν θα βρει τηλεχειριστήριο στην συσκευασία του Play:5, κάτι αναμενόμενο από την στιγμή που η σύνδεση του τελευταίου στο οικιακό δίκτυο (και το διαδίκτυο) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία του, επομένως και ο χειρισμός του μπορεί να γίνει από κάποια εφαρμογή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε εφαρμογή, αλλά για μια από τις κορυφαίες που έχουμε χρησιμοποιήσει (μαζί με την Lightning DS της Auralic). To Αpp της Sonos είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις κατάλληλες για iOS και Android (στην εκδοχή του για φορητές συσκευές) και για πλατφόρμες MacOS και Windows (στην εκδοχή του για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές). Μέσα από την εφαρμογή αυτή ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει και να επεκτείνει ένα σύστημα Sonos, να διαχειριστεί τις δυνατότητες multiroom που είναι διαθέσιμες, να έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του Play:5 και, εννοείται, να διαχειριστεί το σύνολο της μουσικής του συλλογής, τόσο στο επίπεδο της τοπικής μουσικής βιβλιοθήκης (δίνοντας πρόσβαση σε μοιρασμένους καταλόγους σε άλλους υπολογιστές ή NAS) όσο και στο επίπεδο του διαδικτύου, δίνοντας πρόσβαση σε ραδιοφωνικούς σταθμούς μέσω του TuneIn αλλά και σε δημοφιλείς υπηρεσίες streaming (Pandora, Spotify, Napster, κλπ). Το σύστημα της Sonos χρησιμοποιεί το Wi-Fi ή το ενσύρματο δίκτυο τόσο για το streaming όσο και για τον έλεγχο, επομένως οι περιορισμοί λόγω απόστασης από το Play:5 είναι -πρακτικώς- αμελητέοι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Sonos Play:5 (gen2)

Από αριστερά προς τα δεξιά, διακρίνονται η θύρα Ethernet 10/100, η είσοδος line και ο διακόπτης που ενεργοποιεί την διαδικασία ασύρματης σύνδεσης με το ρούτερ.

Sonos Play:5 (gen2)

Το Play:5 διαθέτει 6 συνολικά μεγάφωνα, τρία τουίτερ και τρία μιντ/γούφερ, αλλά το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που έχει μορφοποιηθεί η μπάφλα του ηχείου ώστε αυτά να είναι σωστά προσανατολισμένα. Επιπροσθέτως τα δύο πλευρικά τουίτερ υποβοηθούνται από ειδικά διαμορφωμένες εσοχές που τους δίνουν μεγάλες γωνίες ως προς τον ακουστικό άξονα του ηχείου, ο οποίος, προφανώς, καθορίζεται από το κεντρικό ζευγάρι τουίτερ/γούφερ.