Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/02/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A -USB

Musical Fidelity MX-DAC

Musical Fidelity MX-DAC

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του MX-DAC πραγματοποιήθηκε με σήματα 24bit/96kHz (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε κάποια συγκεκριμένη μέτρηση) μέσω μιας από τις δύο ομοαξονικές εισόδους. Το φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το “Sharp” και όλες οι μετρήσεις έγιναν μέσω των single ended εξόδων.
Το ψηφιακό interface του μετατροπέα αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ότι αφορά την καταστολή του εισερχόμενου jitter. Η σχετική καμπύλη κινήθηκε στην περιοχή των -55dB για όλο το φάσμα της μέτρησης στα 80nS p-p, επίδοση η οποία βρίσκεται μέσα στις καλύτερες που έχουμε μετρήσει τον τελευταίο καιρό.
Επιβεβαίωση της καλής αυτής συμπεριφοράς είναι και οι πολύ καλές τιμές στην μέτρηση της ευαισθησίας του μετατροπέα στο εισερχόμενο jitter, όπου όλες οι καμπύλες βρέθηκαν κοντά στα -100dB, επίδοση επίσης ιδιαίτερα αξιόλογη, με βάση την κατηγορία τιμής της συσκευής. Το συμπέρασμα από τις μετρήσεις αυτές είναι ότι ο μετατροπέας θα συγχωρήσει μια πηγή με μέτριες επιδόσεις στον τομέα αυτό ή/και μια μέτρια γραμμή μεταφοράς του σήματος.

Thumbnail Thumbnail

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί).

Η Musical Fidelity αναφέρει ότι το jitter που οφείλεται στην ίδια την συσκευή είναι ιδιαίτερα χαμηλό, κοντά στα 12pS. Η τιμή αυτή επιβεβαιώνεται καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο υπολογισμένο από τις μετρήσεις jitter το οποίο κυμάνθηκε από τα 15pS (p-p) στις χαμηλές συχνότητες μέχρι τα 6.1pS (p-p) στις μεσαίες, δίνοντας έναν μέσο όρο κοντά στα 10pS.
Η απόκριση συχνότητας αγγίζει τα όρια του παραδειγματικού με σχεδόν μηδενική απόκλιση στο τυπικό φάσμα και μια εξαιρετική ήπια τάση ενίσχυσης κοντά στα 40kHz, μικρότερη από 0.5dBr. Η ομοιότητα των καναλιών είναι, επίσης, από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει, κάτω από το 0.1dBr σε όλο το φάσμα της μέτρησης.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα για τον υπολογισμό του jitter. Σήμα εισόδου: 24kHz/-5dBFS.

Απόκριση συχνότητας (96kHz/24bit).

Η απόκριση του βαθυπερατού φίλτρου του μετατροπέα κινήθηκε με τον αναμενόμενο τρόπο, με προοδευτικά μειούμενη κλίση σε συνάρτηση με sample rate, πολύ καλή απόρριψη του σήματος στη ζώνη αποκοπής και μικρή κυμάτωση. Ενδιαφέρον (και προς διερεύνηση) είναι το γεγονός ότι η επιλογή του εναλλακτικού φίλτρου (“Slow”) δεν φαίνεται να επιφέρει αλλαγές στην απόκριση τόσο στο πεδίο της συχνότητας όσο και στο πεδίο του χρόνου (για τον λόγο αυτό και δεν δημοσιεύεται η σχετική καμπύλη). Επί αυτού, θα επανέλθουμε εάν υπάρξει κάποια διευκρίνηση από την πλευρά της MF.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα φίλτρα του MX-DAC κάνουν καλά τη δουλειά τους, καθώς η καταστολή των υποπροϊόντων του sampling είναι πολύ μεγάλη μέσα στο ακουστικό φάσμα. Οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται πολύ κοντά στα -100dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου (Fast). 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176.4kHz (μπλε).

Καταστολή υποπροϊόντων δειγματοληψίας.

H γραμμικότητα του μετατροπέα κινήθηκε σε καλά επίπεδα. Με sample rate στα 96kHz η σχετική καμπύλη εμφανίζει την πρώτη οπτικώς αισθητή απόκλιση στην περιοχή των -80dBFS, διατηρώντας την κλίση της σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τα -100dBFS περίπου, ενώ στα 192kHz το όριο αυτό είναι αρκετά χαμηλότερα, κάτω από τα -110dBFS.
Οι παραμορφώσεις της συσκευής σε συνάρτηση με την στάθμη του σήματος παρέμειναν χαμηλές ακόμη και σε πολύ χαμηλές στάθμες, με την THD+N να βρίσκεται κάτω από τα -40dB για στάθμη -60dBFS και την THD κάτω από τα -55dB για την ίδια τιμή σήματος εισόδου. Το αναλογικό στάδιο φάνηκε απολύτως ικανό να λειτουργήσει κοντά στο όριο της μέγιστης στάθμης με τις καμπύλες πάνω από τα -10dBFS να παραμένουν σε σταθερές ή -το πολύ- ήπια αυξανόμενες τιμές, πολύ κάτω από τα -90dB.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz (ροζ καμπύλη), 192kHz (μοβ).

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, THD+N (ροζ καμπύλη), THD (μοβ).

Η συσκευή με σήματα χαμηλής στάθμης (-20dBFS στην έξοδο) κινήθηκε στην περιοχή του 0.006% (THD+N) χωρίς αισθητές αποκλίσεις σε συνάρτηση με την συχνότητα ενώ για σήματα υψηλής στάθμης (-1dBFS), οι τιμές ήταν συνολικά χαμηλότερες, ελάχιστα πάνω από το 0.001% στην περιοχή των χαμηλών/μεσαίων συχνοτήτων και με σαφή αυξητική τάση πάνω από το 1kHz περίπου. Στο όριο της μέτρησης (10kHz) η τιμή της παραμόρφωσης για σήμα υψηλής στάθμης έφτασε στο 0.004%.
Ο MX-DAC αποδείχθηκε μια ήσυχη συσκευή με μικρά ποσοστά θορύβου. Το φάσμα στο αδρανές κανάλι κινήθηκε γύρω και κάτω από τα -120dBFS, με εξαίρεση μια αιχμή στην περιοχή των 100Hz (κατά πάσα πιθανότητα προερχόμενη από την τροφοδοσία) η οποία δεν ξεπερνά τα -105dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF. Στάθμη: -1dBFS, (κόκκινη καμπύλη) και -20dBFS (πράσινη).

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Το τροφοδοτικό (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται έξω από την συσκευή, με εξαίρεση τους σταθεροποιητές) γενικώς φαίνεται αμέτοχο στο θόρυβο της συσκευής. Η συνολική συμμετοχή του είναι κοντά στα 9μV και το φάσμα του περιλαμβάνει μια διακριτή σειρά από συνιστώσες οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στα 100Ηz, όλες σε πολύ χαμηλές στάθμες.
Το γεγονός ότι η σταθεροποίηση γίνεται από διακοπτικά regulators θα μπορούσε, ίσως, να εγείρει κάποιες ανησυχίες για υψίσυχνο θόρυβο. Ωστόσο, το σχετικό διάγραμμα δεν περιλαμβάνει κάποιο ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα με τις μοναδικές αιχμές στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων να βρίσκονται κάτω από τα -120dBFS.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος από το τροφοδοτικό.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών (broadband).

Πολύ χαμηλή αποδείχθηκε και η διαμόρφωση του σήματος από τον θόρυβο της συσκευής. Η μέτρηση ευρέως φάσματος περιλαμβάνει κάποια ελάχιστα ίχνη διαμόρφωσης πολύ κοντά στην θεμελιώδη των 24kHz. Αυτά, βρίσκονται σε πολύ χαμηλές στάθμες και είναι ελάχιστα ορατά στη συγκεκριμένη κλίμακα.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην μέτρηση στενής ζώνης όπου οι αντίστοιχες συνιστώσες είναι, επίσης σε πολύ χαμηλές στάθμες (κάτω από τα -120dBu, σχεδόν στο σύνολό τους). Εδώ, το φάσμα περιλαμβάνει κάποια υποπροϊόντα από το τροφοδοτικό αλλά, πιθανώς και κάποια ίχνη jitter.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση σήματος από θόρυβο (broadband). Σήμα αναφοράς: 24kHz.

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Τέλος, η διαφωνία των καναλιών κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα, κάτω και γύρω από τα -100dB χωρίς θεαματικές μεταβολές σε συνάρτηση με την συχνότητα ή μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών, δείγμα, οπωσδήποτε, μιας προσεκτικής και “καθαρής” υλοποίησης.

Thumbnail

Διαφωνία καναλιών.