Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/02/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ D/A -USB

Musical Fidelity MX-DAC

Musical Fidelity MX-DAC

Για την ακουστική αξιολόγηση, ο MX-DAC αντικατέστησε τον συνήθη μετατροπέα d/a που χρησιμοποιώ ως αναφορά (Teac Esoteric D70) και οδηγήθηκε εναλλακτικά από το transport Teac Esoteric P70 (μέσω μιας ομοαξονικής ψηφιακής εισόδου) και, μέσω της θύρας USB από ένα netbook (Win7/foobar2000). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, με προενισχυτή τον Melos Plus Series Line, τελικό ενισχυτή τον Parasound HCA3500 και ηχεία τα ATC SCM50 PSL.
Για την περίπτωση της χρήσης μέσω της θύρας USB είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ενός driver τον οποίο η εταιρία παρέχει σε CD-ROM αλλά ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει και από τον αντίστοιχο δικτυακό τόπο. Η σχετική τεκμηρίωση από το εγχειρίδιο χρήσης, ωστόσο, είναι μάλλον τυπική χωρίς αναλυτικά βήματα, ενώ για τις απαιτούμενες ρυθμίσεις στην περίπτωση που κάποιος θελήσει αναπαραγωγή αρχείων DSD απλώς παραπέμπει στις οδηγίες χρήσης του media player. Η εγκατάσταση, πάντως, έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα και ο υπολογιστής “είδε” αμέσως τον μετατροπέα μέσω WASAPI, με την αλλαγή του sample rate να γίνεται χωρίς καθυστέρηση και θορύβους. Εκτός από την εγκατάσταση του λογισμικού, ο χρήστης δεν έχει και πολλά άλλα πράγματα να κάνει πριν αρχίσει να χρησιμοποιεί τον MX-DAC. Οι περιορισμένες του διαστάσεις τον κάνουν πολύ εύκολο στην τοποθέτηση και ο χειρισμός του είναι πολύ απλός.
Της διαδικασίας αξιολόγησης προηγήθηκε μια αξιολόγησης της επίδρασης των διαθέσιμων φίλτρων. Ο MX-DAC διαθέτει, εδώ, δύο επιλογές, την “Sharp”, η οποία αντιστοιχεί στο default, μεγάλης κλίσης, φίλτρο και την “Slow”, ένα φίλτρο με ηπιότερη αποκοπή. Όπως αναφέρεται και στο κομμάτι των μετρήσεων οι διαφορές μεταξύ των δύο αυτών επιλογών στην συγκεκριμένη συσκευή φάνηκε να είναι εξαιρετικά μικρές (στα όρια του σφάλματος μέτρησης) και η χρησιμότητά τους μάλλον περιορισμένη. Η εντύπωση αυτή διατηρήθηκε και κατά τις συγκριτικές ακροάσεις (μπορείτε, άλλωστε, να έχετε μια άποψη ακούγοντας τα αντίστοιχα αρχεία που παρατίθενται στο τέλος του κειμένου). Ως εκ τούτου, οι ακροάσεις έγιναν στο σύνολό τους στη θέση “Sharp”.

Από την πρώτη στιγμή της διαδικασίας, ο MX-DAC αποδείχθηκε ένας εντυπωσιακός σε συμπεριφορά μετατροπέας, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν την κατηγορία τιμής στην οποία κινείται. Ο ακροατής αντιλαμβάνεται αμέσως ότι βρίσκεται απέναντι από μια συσκευή με έμφαση στην ακρίβεια και την ουδετερότητα, χαρακτηριστικά τα οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκφράζονται μέσα από μια ιδιαίτερα σαφή, αναλυτική και με πολύ καλό βάθος εικόνα με εξαιρετικά ανάγλυφη αίσθηση της μίξης. Σε σχέση με τον μετατροπέα αναφοράς, το soundstage φάνηκε να εστιάζεται λίγο πιο πίσω και να έχει λίγο πιο μικρό πλάτος, χωρίς ωστόσο να γίνεται σε καμία περίπτωση ασαφές ή “στενό”. Ο αέρας μεταξύ των οργάνων και των ομάδων, οι λεπτομέρειες στην περιγραφή της ακουστικής του χώρου και η αίσθηση της ζωντάνιας και της παρουσίας των ηχητικών πηγών είναι από τις καλύτερες που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό και σίγουρα η καλύτερη για DAC με τιμή κάτω από τα €1000. Η αίσθηση αυτή υπάρχει ασφαλώς στην συμβατική ανάλυση, αλλά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε ακρόαση αρχείων υψηλής ανάλυσης, πιθανώς επειδή υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για να αναδειχθούν. Ο ακροατής, πραγματικά, δεν πλήττει ποτέ: Αν έχει απέναντί του μια μικρή ορχήστρα με μεμονωμένα όργανα θα πάρει μια πολύ σαφή, σχεδόν απτή, περιγραφή της σκηνής και των επιλογών του μηχανικού ήχου. Αν προτιμά τα μεγάλα συμφωνικά έργα, ο μετατροπέας έχει τη δυνατότητα να περάσει προς τα ηχεία μια επιβλητική εικόνα όπου η κίνηση και οι οργανικές ομάδες περιγράφονται με καθαρές γραμμές και η αίσθηση της κλίμακας των μεγεθών και της απόστασης είναι εξαιρετική.

Musical Fidelity MX-DAC Musical Fidelity MX-DAC

Η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων διαθέτει καλό όγκο, εξαιρετικό έλεγχο χωρίς ίχνη υπερβολής ή έμφασης (ίσως μάλιστα για πολλούς να είναι μάλλον αυστηρή) και γενικά συμβάλλει στον χαρακτήρα ακρίβειας που έχει ο μετατροπέας. Ο παλμός, η δύναμη περιγραφής και η κλίμακα μεγέθους των οργάνων της περιοχής αποδόθηκαν πολύ σωστά, γέμισαν, κατά περίπτωση, τον χώρο με επιβλητικό τρόπο, τα ρυθμικά μέρη είχαν καλή ταχύτητα και σώμα και οι λεπτομέρειες ήταν παρούσες σε κάθε περίπτωση. Ο MX-DAC είναι ένας μετατροπέας που θα αποδώσει πολύ καλά τα μικροδυναμικά και θα δημιουργήσει μια ρεαλιστική αίσθηση χαμηλά.
Ο ισορροπημένος, καθόλου υπερβολικός και λεπτομερής χαρακτήρας που περιγράφεται πιο πάνω, προεκτείνεται και προς την μεσαία περιοχή η οποία είναι παρούσα, αναλυτική με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των ηχοχρωμάτων της φωνής και δεν γίνεται ποτέ κουραστική ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Ο MX-DAC φαίνεται να είναι φτιαγμένος για μακρόχρονες ακροάσεις και σπάνια θα πιάσει κανείς τον εαυτό του να μειώνει την στάθμη επειδή το αποτέλεσμα γίνεται σκληρό ή τραχύ, αντιθέτως η συσκευή φαίνεται απολύτως ικανή να ακολουθήσει το μακροδυναμικό προφίλ του κομματιού, περιγράφοντας με χαρακτηριστική άνεση την δυναμική αντίθεση (πιθανώς, εδώ παίζει το ρόλο του ο πολύ χαμηλός θόρυβος του κυκλώματος και τα περιθώρια στάθμης που φαίνεται να έχει το αναλογικό στάδιο).

Η πολύ καλή απόδοση του μετατροπέα σε θέματα soundstage συνδυάζεται ιδανικά με μια αναλόγως καλή απόδοση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, αποτέλεσμα, πιθανώς, του upsampling που φαίνεται ότι πραγματοποιεί σε όλα τα σήματα αλλά και της εκτεταμένης απόκρισης που διαθέτει η συσκευή. Η αίσθηση που αποκομίζεις εδώ είναι ότι έχεις να κάνεις με μια ήπια και ευγενική (αλλά σε καμία περίπτωση ευφωνική) συμπεριφορά η οποία συνδυάζει την πολύ καλή έκταση με την διαφάνεια και την επαρκή ταχύτητα. Σε σχέση με τον μετατροπέα αναφοράς, ο MX-DAC ακούστηκε ελάχιστα πιο αργός στα μέτωπα, λίγο βιαστικός στις αποσβέσεις και με πολύ καλό σώμα, χαρακτηριστικά τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα η παρουσία του να είναι ευχάριστη και ισορροπημένα φωτεινή χωρίς να έχει αυτή την υπερβολικά “ζεστή” αίσθηση που θα συγχωρήσει μια μέτρια παραγωγή κάνοντάς την να ακουστεί κοντινή και ευχάριστη (χωρίς να είναι, στην πραγματικότητα).

Τελικώς...

... στην περίπτωση του MX-DAC, η Musical Fidelity φαίνεται ότι βρήκε και εφάρμοσε μια μαγική συνταγή. Μαγική, τρόπος του λέγειν δηλαδή, καθώς τα συστατικά της είναι εμφανή σε όποιον δει από κοντά την συγκεκριμένη συσκευή. Σε αυτήν, μια σύγχρονη, ορθολογική σχεδίαση συνδυάστηκε με ποιοτική (με έμφαση στα σημεία που πρέπει) υλοποίηση και το αποτέλεσμα είναι ένα DAC με ιδιαίτερα καλή ηχητική συμπεριφορά που ξεχωρίζει στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Συστήνεται ανεπιφύλακτα και θα πρέπει να το ακούσετε οπωσδήποτε!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Musical Fidelity MX-DAC, 16bit/44.1kHz, "Sharp" Filter, USB Input
  2. Musical Fidelity MX-DAC, 16bit/44.1kHz, "Slow" Filter, USB Input
  3. Musical Fidelity MX-DAC, 24bit/96kHz, "Sharp", USB Input
  4. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70