Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/11/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Focal Chorus 706

Focal Chorus 706

Τα Chorus 706 αντικατέστησαν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκαν από το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς το οποίο περιλαμβάνει τα Esoteric P70/D70 σε ρόλο πηγής και το ζευγάρι Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500 στον ρόλο των ενισχυτών. Η τοποθέτηση των ηχείων δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, αν και για λόγους που αναφέρονται στο κείμενο της εργαστηριακής εκτίμησης θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ύψος, ώστε ο ακροατής να βρίσκεται στον ακουστικό άξονα, ή -έστω- ελάχιστα πάνω από αυτόν. Η τοποθέτηση του bass reflex στην μπάφλα του ηχείου θα διευκολύνει όσους επιχειρήσουν να τοποθετήσουν το Chorus 706 σε κάποιο ράφι καθώς θα τους επιτρέψει να το πλησιάσουν αρκετά κοντά στο πίσω όριο.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί το μικρό Focal είναι αυτή ενός ηχείου με καλές δυνατότητες σε θέματα δυναμικών, το οποίο είναι σε θέση να δημιουργήσει μια πολύ διαυγή, καλά καθορισμένη και με σαφή αίσθηση του βάθους στερεοφωνική εικόνα. Το Chorus 706 εξαφανίζεται πολύ εύκολα από τον χώρο και, με δεδομένη μια καλή ηχογράφηση, ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση της σκηνής, με καλή οριζόντια ανάλυση και καλή αίσθηση των χώρων. Η ιδιότητα αυτή, συνδυάζεται ιδανικά με την δυνατότητα του ηχείου να δημιουργήσει απόλυτα ικανοποιητικές στάθμες σε έναν μικρό ή μέτριο χώρο, χωρίς ακουστά προβλήματα συμπίεσης, διατηρώντας την ακρίβειά του, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρκούντως ακριβές και ξεκούραστο, απόλυτα ικανό να περάσει τα μακροδυναμικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, αρετές που δημιουργούν μια αίσθηση ρεαλισμού και άνεσης.

Focal Chorus 706 Focal Chorus 706

Η κατώτερη περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων είναι παρούσα ως πληροφορία και μπορεί να γεμίσει τον χώρο ενώ είναι σαφές ότι η Focal έχει επιτύχει μια καλή ισορροπία σε θέματα όγκου και ελέγχου. Το Chorus 706 δεν μπορεί να γίνει πραγματικά επιβλητικό, καθώς είναι ένα μικρό σε όγκο ηχείο, αλλά δεν θυσιάζει την λεπτομέρεια και τον παλμό στο βωμό μιας ανούσιας προσπάθειας να πείσει για το αντίθετο, επιλογή που δεν μπορεί παρά να επικροτήσει κανείς. Η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων εμφανίζεται ήπια και ευχάριστα εμφατική, υπογραμμίζοντας, όσο χρειάζεται την παρουσία του ηχείου στον χώρο και συνεισφέροντας σε μια καλή αναπαραγωγή των ρυθμικών μερών. Ο ακροατής έχει την αίσθηση της ροής και ίσως μιας κάποιας αυστηρότητας η οποία, πάντως, δεν δυσαρεστεί και δεν κρύβει λεπτομέρειες, αντιθέτως, τονίζει το περιεχόμενο και την παρουσία των οργάνων της περιοχής χωρίς να εισάγει ούτε υποψία απώλειας ελέγχου.
Η μεσαία περιοχή είναι, ίσως, το πιο ισχυρό χαρτί του ηχείου στην προσπάθειά του να κερδίσει τον ακροατή. Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι το Chorus 706 είναι ασυνήθιστα (για την κατηγορία τιμής) ακριβές και η έμφαση στην λεπτομέρεια συνδυάζεται ιδανικά με έναν ευχάριστο, φωτεινό χαρακτήρα και μια αίσθηση καλοσχεδιασμένης ισορροπίας. Τα πάντα βρίσκονται “στην θέση τους”, και ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι κάθεται ακριβώς στην σωστή απόσταση από τα τεκταινόμενα, ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακρυά, έχοντας μια διαυγή εικόνα που δεν θαμπώνει ποτέ, ακόμη και σε σύνθετα έργα, με μεγάλο αριθμό οργάνων. Είναι αυτή η διαύγεια, κατά πάσα πιθανότητα, που κάνει το ηχείο ξεκούραστο ακόμη και σε υψηλές στάθμες δημιουργώντας την εντύπωση ότι τα δυναμικά του περιθώρια είναι μεγαλύτερα από αυτά που θα μπορούσε να περιμένει κανείς (στοιχεία που αποτελούν μέρος της εντύπωσης που αποκομίζεις όταν το ακούσεις για πρώτη φορά). Με αυτά τα χαρακτηριστικά ως δεδομένα, δεν είναι περίεργο που η απόδοση της φωνής είναι αναλόγως καλή, τόσο σε θέματα ηχοχρώματος (με σαφή την αίσθηση της ομοιογένειας) όσο και σε θέματα άρθρωσης και αέρα (με καλή απόδοση των μικροδυναμικών), με αποτέλεσμα οι ηχητικές εικόνες που είναι σε θέση να δημιουργήσει το Chorus 706 να είναι ρεαλιστικές και ευχάριστες στην παρακολούθησή τους.

Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, το ηχείο φάνηκε να έχει καλή έκταση, με μια αίσθηση πειθαρχίας σε ότι αφορά τα χρονικά του χαρακτηριστικά, όντας γρήγορο στα μέτωπα και ελάχιστα βιαστικό στις αποσβέσεις σε σχέση με την αναφορά. Το τελικό αποτέλεσμα ακούστηκε ισορροπημένο, χωρίς ίχνη υπερβολικής λαμπρότητας με έναν χαρακτήρα καθόλου επιθετικό, όλα γνωρίσματα ενός συστήματος που ανεβαίνει αρκετά ψηλά (κάτι που το γνωρίζουμε, άλλωστε και από τις μετρήσεις), χωρίς όμως να το φωνάζει σε κάθε ευκαιρία. Αν η Focal έχει επιλέξει, εδώ, να τονίσει κάποιο χαρακτηριστικό, αυτό είναι η ηπιότητα και το ηχείο δεν θα ακουστεί ποτέ τραχύ ή δυσάρεστο, συμπεριφερόμενο ευγενικά ακόμη και στην περίπτωση που η ηχογράφηση αποκλίνει προς το σκληρό, έναν χαρακτήρα που δεν τον περιμένεις -διαισθητικά τουλάχιστον- από έναν μεταλλικό θόλο ο οποίος πάντως, στην συγκεκριμένη περίπτωση ακούγεται πλήρως... τιθασευμένος!

Τελικώς...

... με το “706” να βρίσκεται στην αγορά εδώ και πολλά χρόνια, και την τέταρτη κατά σειρά έκδοσή του από το 2013, είναι προφανές το ότι η Focal είχε όλο το χρόνο να βελτιώσει το μικρό της ηχείο στα σημεία και να ενσωματώσει σε αυτό μέρος από την τεχνογνωσία της. Το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν παύει να είναι μια ευχάριστη έκπληξη: Ένα ηχείο με καλοσχεδιασμένη ηχητική ταυτότητα, ακριβές και ευχάριστο στο άκουσμα, με εξαιρετική για την κατηγορία τιμής μεσαία περιοχή που μπορεί να υποστηρίξει άνετα ένα ποιοτικό σύστημα σε έναν μικρό χώρο, το Chorus 706 είναι μια πολύ καλή πρόταση, που ξεχωρίζει. Αν ψάχνετε για ένα σοβαρό ηχείο βάσης, ακούστε το οπωσδήποτε.