Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/03/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ DESKTOP AUDIO

Definitive Technology Incline

Definitive Technology Incline

Το Incline αντικατέστησε τα ηχεία που χρησιμοποιώ σε τακτική βάση για την υποστήριξη ήχου στον βασικό μου επιτραπέζιο υπολογιστή (Roister iQ) και συνδέθηκαν με αυτόν μέσω της θύρας USB. Η εγκατάσταση απαίτησε ελάχιστο χρόνο και έγινε χωρίς προβλήματα, καθώς ο υπολογιστής τα “είδε” αμέσως. Το μεγαλύτερο μέρος της δοκιμής έγινε στο mode που επιτρέπει την ρύθμιση της στάθμης από το ίδιο το ηχείο. Συνολικά, ακόμη και για έναν άπειρο χρήστη, η εγκατάσταση δεν θα απαιτήσει περισσότερο από μερικά λεπτά. Από πλευράς εργονομίας, οι εντυπώσεις που δημιουργεί το Incline είναι θετικές. Έχει μικρό ίχνος και απαιτεί σχετικώς περιορισμένο χώρο στην επιφάνεια ενός γραφείου και η αισθητική του είναι αρκούντως χαμηλών τόνων. Θα ταιριάξει εύκολα με οτιδήποτε υπάρχει γύρω του και δεν θα ενοχλήσει ποτέ. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται εύκολα και ο διακόπτης έχει καλή αίσθηση.
Αυτό που θα τραβήξει την προσοχή του χρήστη αμέσως, στην περίπτωση του Incline είναι η πραγματικά τρισδιάστατη στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει. Αν και η απόσταση των ηχείων σε ένα συμβατικό setup είναι μικρή και στην περίπτωση της δοκιμής αρκετά μικρότερη του ενός μέτρου, οι πληροφορίες του χώρου, της θέσης και της κίνησης των ηχητικών αντικειμένων αποδόθηκαν εξαιρετικά. Ο ακροατής γίνεται αποδέκτης μιας πολύ ρεαλιστικής εικόνας της μείξης με πολύ καλό βάθος (παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη μιας οθόνης μεταξύ των δύο ηχείων δεν βοηθά, οπτικά, για προφανείς λόγους) και λεπτομέρεια. Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αν ο χαρακτήρας αμφίπολου που έχει το ηχείο βοηθά, αλλά στην περίπτωση του συγκεκριμένου setup τα όρια του χώρου βρίσκονται αρκετά μακρυά από τα ηχεία, επομένως δεν υπήρχαν “κοντινές” ανακλάσεις που θα μείωναν την ακρίβεια στον εστιασμό. Αντιθέτως, ίσως το αμφίπολο να είναι η αιτία που το Incline ακούγεται αρκετά μεγαλύτερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, καθώς το πεδίο αντήχησης είναι πιο πλούσιο και η διέγερση του χώρου εντονότερη.

Definitive Technology Incline Definitive Technology Incline

Η πολύ καλή εικόνα και η αίσθηση του μεγέθους συνοδεύονται από μια, επίσης πολύ καλή, απόδοση χαμηλά. Έχοντας δώσει μερικά πολύ καλά παραδείγματα όσον αφορά το voicing των ηχείων της χαμηλά (ανάμεσά τους και αυτό), η Definitive Technology φαίνεται ότι κατάφερε να περάσει μέρος από το dna της και στο μικρό Incline. Ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση του σώματος και του όγκου χωρίς να του λείπει κάτι σε υποκειμενικό επίπεδο. Η επέμβαση στην απόκριση χαμηλά (η οποία φαίνεται να αποτελεί κάτι που έχει δουλέψει η Definitive προσεκτικά, ρίξτε μια ματιά στην απόκριση του ηχείου που αναφέρεται στο link λίγο πιο πάνω) έχει σημαντικά αποτελέσματα στην απόδοση του ρυθμικού μέρους, η οποία κινήθηκε σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο, με καλό σώμα/όγκο και αίσθηση ταχύτητας. Τα ακούσματα είναι αρκούντως επιβλητικά και πλήρη, το ηχείο μπορεί να δημιουργήσει υψηλές στάθμες (σε θέσεις ακρόασης όπως υπαγορεύονται από μια εφαρμογή desktop audio) και, σε αυτές τις συνθήκες, απαιτεί αρκετή προσπάθεια για να φτάσει στα όριά του. Με βάση αυτά η εταιρία δικαιώνεται για τον ισχυρισμό της ότι το Incline δεν απαιτεί υπογούφερ και η αλήθεια είναι ότι η μια και κάτι οκτάβα που αυτό θα προσθέσει (από τα 20Hz μέχρι λίγο πάνω από τα 60Hz, ίσως) πιθανώς δεν αξίζει την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η σωστή τοποθέτηση ενός sub, εκτός και αν οι απαιτήσεις σε πολύ χαμηλές συχνότητες είναι μεγάλες (για παράδειγμα το ηχείο χρησιμοποιείται, κυρίως, σε περιβάλλον προβολής κινηματογραφικών ταινιών). Με βάση την εμπειρία από το ηχείο αναφοράς (το οποίο χρησιμοποιεί μια συμβατική σχεδίαση bass reflex και μιντ/γούφερ 130mm) τείνω να θεωρήσω ότι η προσέγγιση της Definitive με την υποβοήθηση μέσω DSP είναι αισθητά καλύτερη.
Η πολύ καλή συμπεριφορά στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων θέτει, είναι η αλήθεια, τον πήχη αρκετά ψηλά. Και πράγματι, η απόδοση του Incline στο υπόλοιπο φάσμα κινήθηκε ανάλογα καλά. Αναλυτικό και πλήρες στην μεσαία περιοχή, περιγράφει με λεπτομέρεια του περιεχόμενο της ηχογράφησης, αποκλίνοντας ελάχιστα προς την μαλακή πλευρά, όσο χρειάζεται για να μην κουράζει ακόμη και σε σχετικώς υψηλές στάθμες, ενώ μπορεί να περάσει στο περιβάλλον στοιχεία που κάνουν το άκουσμα επιβλητικό, ιδιαίτερα σε έργα με ορχήστρες και χορωδίες με μεγάλο μέγεθος. Φυσικά, με απόσταση ηχείων στην περιοχή του ενός μέτρου, δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς ό,τι μπορεί να δώσει ένα μεγάλο ηχείο σε ένα μεγάλο σύστημα. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί πολύ εύκολα να απορροφήσει τον ακροατή και να τον βάλει μέσα στην σύνθεση.
Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων αποδόθηκε με καλή αίσθηση διαύγειας και φωτεινότητας. Το ηχείο ακούστηκε γρήγορο και ακριβές σε ό,τι αφορά τον χειρισμό μικρολεπτομερειών, με καλή απόσβεση και ελάχιστα περιορισμένο σώμα, με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο και ξεκούραστο προσφέροντας μια αίσθηση ισορροπίας. Η υψηλή ισχύς του συστήματος φαίνεται να εξασφαλίζει σημαντικές δυνατότητες περιγραφής της δυναμικής αντίθεσης και το ηχείο δεν φαίνεται να συμπιέζει αυθαίρετα τη δυναμική περιοχή του προγράμματος. Αυτό, είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κάποιος πιο εύκολα αν χρησιμοποιήσει το Incline σε προβολή ταινιών, όπου η δυναμική περιοχή είναι συχνά μεγάλη (οριζόμενη κυρίως μεταξύ διαλόγων και ειδικών εφέ). Το μικρό Definitive φάνηκε να ανταποκρίνεται μια χαρά και σε αυτόν τον τομέα. Εν κατακλείδι, το Incline συμπεριφέρθηκε καλύτερα, σε όλους τους τομείς, σε σχέση με το ηχείο αναφοράς (το οποίο βεβαίως είναι, πλέον, οκτώ ετών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δομή του).

Τελικώς...

... το Incline είναι ένα εντυπωσιακό ηχείο, στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, για δύο -κυρίως- λόγους. Πρώτον, λόγω της απόδοσής του, η οποία εκπλήσσει σε μια σειρά από σημεία, όπως είναι η στερεοφωνική εικόνα, η παρουσία των χαμηλών και οι δυνατότητες ανάλυσης. Δεύτερον, λόγω της υλοποίησης: Με κάτι λιγότερο από €300,- μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα αυτοενισχυόμενο ηχείο με παθητικούς ακτινοβολητές, χαρακτήρα αμφίπολου και υποστήριξη από DSP, χαρακτηριστικά που δεν βρίσκονται -απλώς- στα χαρτιά αλλά φαίνεται να είναι άρρηκτα δεμένα με την απόδοση και τον χαρακτήρα του. Πρόκειται για με εξαιρετική αγορά που προτείνεται ανεπιφύλακτα!