Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 31/03/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ DESKTOP AUDIO

Definitive Technology Incline

Definitive Technology Incline

Αν η αισθητική άποψη του Incline είχε σαν στόχο να θυμίζει... “Definitive”, τότε το αποτέλεσμα είναι άκρως επιτυχημένο. Το ηχείο διατηρεί την γνωστή “μαύρη” γραμμή, με το χαρακτηριστικό περιμετρικό υφασμάτινο κάλυμμα των περισσότερων μοντέλων της εταιρίας με μοναδικό στοιχείο αντίθεσης την μεταλλική, από αλουμίνιο, βάση του η οποία, πάντως, το κρατά ιδιαίτερα σταθερά στη θέση του. Τοποθετημένα εκατέρωθεν μιας οθόνης, τα Incline δεν θα τραβήξουν καθόλου την προσοχή του ανυποψίαστου και, ίσως, το μοναδικό στοιχείο που τα διαφοροποιεί είναι η προφανής κλίση τους. Η κλίση αυτή, 9.5° με βάση αυτά που αναφέρει η εταιρία, είναι μια επιλογή που εξασφαλίζει καλύτερη ακτινοβολία προς τον ακροατή, μια παράμετρος που έχει ιδιαίτερη σημασία στα συστήματα desktop επειδή ο τελευταίος βρίσκεται, συνήθως, πολύ κοντά στα ηχεία.

Definitive Technology Incline

Τα Incline διατηρούν την γνωστή αισθητική της Definitive με την υφασμάτινη επένδυση σε μαύρο χρώμα. Χάρις στην χαμηλών τόνων φυσική τους παρουσία, θα ταιριάξουν καλά σε κάθε περιβάλλον.

H αρχιτεκτονική του συστήματος είναι η -συνήθης για το είδος- master/slave, όπου το δεξί ηχείο περιλαμβάνει τις εισόδους και τον επεξεργαστή και συνδέεται με το αριστερό μέσω ενός ειδικού καλωδίου. Τα Incline είναι ηχεία δύο δρόμων/δύο μεγαφώνων, με το φάσμα να μοιράζεται μεταξύ ενός τουίτερ μεταξωτού θόλου 3/4 της ίντσας και ενός μιντ/γούφερ τεσσάρων ιντσών, με τους κλάδους να οδηγούνται από ξεχωριστούς ενισχυτές ισχύος 20W ανά κλάδο, ανά ηχείο (το σύστημα, δηλαδή, έχει τέσσερις συνολικά ενισχυτές ισχύος). Τα στάδια εξόδου είναι διακοπτικά τοπολογίας HD. Η συγκεκριμένη τοπολογία (η οποία χρησιμοποιείται και σε άλλα προϊόντα της εταιρίας) βασίζεται στη δυνατότητα του ενισχυτή να παρακολουθεί το σήμα εισόδου και να μεταβάλλει την τάση τροφοδοσίας ανάλογα με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες που αυτό δημιουργεί. Η προσέγγιση αυτή εξασφαλίζει καλές επιδόσεις σε θέματα δυναμικής ισχύος και αποδοτική (και κρύα) λειτουργία. Ο διαχωρισμός συχνοτήτων γίνεται ψηφιακά και περιλαμβάνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός ακόμη δρόμου, χαμηλών συχνοτήτων, για την οδήγηση ενός εξωτερικού, ενεργού υπογούφερ. Η Definitive έχει επιλέξει μια αρκετά υψηλή συχνότητα cross για την γραμμή του sub (400Hz) σε μια προσπάθεια να επιτρέψει στον χρήστη να ρυθμίσει την περιοχή λειτουργίας του τελευταίου με βάση τις δυνατότητές του. Η φόρτιση του μεγαφώνου χαμηλών συχνοτήτων γίνεται μέσω ενός επίπεδου παθητικού ακτινοβολητή τεσσάρων ιντσών, μέθοδος η οποία είναι ιδιαίτερα προσφιλής στην Definitive. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ηχεία της, ο τελευταίος βρίσκεται τοποθετημένος στην μπάφλα και όχι στο πλευρικό τοίχωμα, πιθανώς επειδή το περιβάλλον ενός γραφείου, συχνά επιβάλλει να υπάρχουν αντικείμενα πολύ κοντά στα ηχεία, αλλά και επειδή το βάθος του ηχείου είναι μικρό για φιλοξενήσει μια μονάδα με τέτοια διάμετρο.

Πέρα από τα μεγάφωνα που είναι τοποθετημένα στην μπάφλα, το Incline διαθέτει ένα ακόμη, πλήρους φάσματος, με διάμετρο 2 ιντσών, τοποθετημένο στην πίσω πλευρά. Η οδήγησή του είναι συμφασική με αυτήν των κυρίως μεγαφώνων, επομένως τα χαρακτηριστικά του ηχείου είναι αυτά ενός αμφίπολου (bipole) και όχι ενός δίπολου. H Definitive αναφέρει ότι η επιλογή αυτή εξασφαλίζει “ευρύτερη εικόνα” και “περισσότερο ζωντανό ήχο”.
Η οδήγηση των τελικών ενισχυτών γίνεται μέσω ενός ψηφιακού επεξεργαστή (ο οποίος σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά έχει δυνατότητα επεξεργασίας στα 56bit). Ο επεξεργαστής αυτός πραγματοποιεί εκτός του διαχωρισμού των δρόμων και κάποιας μορφή ισοστάθμιση για την οποία η εταιρία δεν δίνει λεπτομέρειες και στην οποία ο χρήστης δεν μπορεί να επέμβει ούτε να την θέσει εκτός λειτουργίας. Οι μετρήσεις έδειξαν, όπως θα δούμε, ότι η ισοστάθμιση αυτή αφορά τόσο το voicing του ηχείου χαμηλά όσο και την απόκρισή του συνολικά.

Definitive Technology Incline

Η βάση του ηχείου είναι από αλουμίνιο. Στο δεξί ηχείο υπάρχει ο διακόπτης on/off και το ρυθμιστικό στάθμης.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις εισόδους. Από αυτές, η μια είναι μια θύρα USB για σύνδεση με τον υπολογιστή, η οποία μπορεί να υποστηρίξει streams μέχρι 24bit/48kHz (μια κάπως συντηρητική επιλογή, κατά την άποψή μου, δεδομένης της πορείας της αγοράς). Υπάρχει ακόμη μια αναλογική είσοδος, με την μορφή mini jack 3.5mm και μια ψηφιακή, οπτική είσοδος (Toslink). Το Incline δεν διαθέτει επιλογέα εισόδου αλλά ένα αυτόματο σύστημα ιεράρχησης τους. Αν ο χρήστης τοποθετήσει μια αναλογική πηγή στο mini jack, για παράδειγμα, το ηχείο “γυρίζει” εκεί. Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι για να ενεργοποιηθεί το USB θα πρέπει να αφαιρέσεις την αναλογική πηγή. Η ρύθμιση της στάθμης μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε μέσω ενός ρυθμιστικού στην πλευρά του δεξιού ηχείου (οπότε η αντίστοιχη ρύθμιση μέσω του υπολογιστή δεν λειτουργεί) είτε μέσω του υπολογιστή (οπότε τίθεται εκτός λειτουργίας το ρυθμιστικό του ηχείου). Η επιλογή του τρόπου (mode) λειτουργίας γίνεται από τον χρήστη με μια απλή διαδικασία. Το Incline προσφέρει επίσης μια έξοδο για sub (η οποία επιλέγεται αυτόματα και λειτουργεί όπως περιγράφεται στην αρχή της σελίδας αυτής) καθώς και μια ακόμη θύρα USB η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Definitive Technology Incline

Το πλέον οφθαλμοφανές χαρακτηριστικό του Incline είναι η κλίση του (το όνομα προφανώς δεν είναι τυχαίο...). Η εταιρία αναφέρει ότι αυτή είναι στις 9.5°, τιμή που έχει επιλεγεί με βάση την βελτιστοποίηση της ακτινοβολίας του ηχείου προς τον ακροατή.