Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/07/2011

flag
english
abstract

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Avid Diva II SP/SME 309/Denon DL-110

Thumbnail

Οι κλασικές μετρήσεις με τις οποίες ξεκινάμε την εργαστηριακή εκτίμηση κάθε αναλογικού συστήματος έδειξαν πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα μικρορύθμισης των στροφών. “Από το κουτί”, το Diva II SP επέδειξε έναν μάλλον... βιαστικό χαρακτήρα με μια απόκλιση από τον ιδανικό ρυθμό περιστροφής η οποία άγγιξε το +3% (2.95%). Αυτό διορθώθηκε άνετα σε μια τιμή που είναι πραγματικά πολύ χαμηλή (0.026%) με την βοήθεια του εξωτερικού τροφοδοτικού. Με αυτή τη ρύθμιση, οι τιμές του Wow & Flutter κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα καθώς είδαμε 0.042% (IEC) και 0.031% (NAΒ). Με βάση αυτά, το Diva II SP φαίνεται να ξεκινά από μια πολύ καλή βάση.
Η ανάλυση πολύ χαμηλών συχνοτήτων του rumble αποκαλύπτει ένα σύστημα αρκετά ήσυχο, το οποίο έχει κάποιες καλές δυνατότητες απόσβεσης των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (κάτω από 10Hz) παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει ανάρτηση. Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται έντονοι συντονισμοί γύρω από τα 10Hz και η συχνότητα συντονισμού του συστήματα βραχίονας-κεφαλή μόλις φαίνεται κοντά στα 15Hz. Ο θόρυβος από τον κινητήρα και το έδρανο (στην περιοχή 20-30Hz) είναι ικανοποιητικά χαμηλός ενώ το hum (50Hz) κινείται στα τυπικά επίπεδα, λίγο πάνω από τα -60db). Τα προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης του συστήματος (με θεμελιώδη 3.15kHz) είναι αρκετά και ο λοβός που πήραμε έχει μεγάλο σχετικά πλάτος.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Προϊόντα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 3.15kHz/-20dB.

Το διάγραμμα της απόκρισης συχνότητας του συστήματος είναι ομαλό με μικρές σε πλάτος αποκλίσεις οι οποίες δεν ξεπερνούν το +/- 1dB με αποτέλεσμα το σύστημα να βρίσκεται μέσα στα όρια των 3dB μέσα στο φάσμα. Ψηλά, εμφανίζεται μια ήπια αποκοπή πάνω από τα 15kHz αλλά αυτό που τραβά την προσοχή είναι μια απόκλιση (λίγο πάνω από 1dB στην χειρότερη περίπτωση) μεταξύ των δύο καναλιών. H αναγνωστικότητα του Avid κινήθηκε σε καλά επίπεδα με την στάθμη των αρμονικών να πέφτει κάτω από τα -60dB από την τρίτη αρμονική ενώ η θεμελιώδης διαθέτει ορατούς λοβούς ενδοδιαμόρφωσης με στάθμες στα -45dB και κοντά στα -60dB.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/0dB

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Εκεί που το Diva II SP δείχνει πραγματικά τα δόντια του είναι στην συμπεριφορά του σε θέματα ακουστικής ανάδρασης. Στο σχετικό διάγραμμα φαίνεται, καταρχήν το χαμηλό επίπεδο θορύβου σε ηρεμία (το σύνολο του φάσματος βρίσκεται κάτω από τα -80dB) αλλά το σημαντικότερο είναι ότι κάτω από συνθήκες έντονης έκθεσης σε θόρυβο το σύστημα συμπεριφέρεται αρκετά ομαλά και κρατά του κραδασμούς σε χαμηλό επίπεδο. Το αντίστοιχο διάγραμμα δείχνει μια ευαισθησία γύρω από την συχνότητα συντονισμού του βραχίονα με την κεφαλή (κάτι αναμενόμενο, στα 15Hz) και τρεις ήπιες εξάρσεις περίπου στα 40, 70 και 100Hz. Σε καμία περίπτωση η στάθμη δεν ξεπερνά τα -60dB ενώ πάνω από τα 100Hz η συμπεριφορά γίνεται ακόμη καλύτερη. Τέλος, η κρουστική απόκριση του συστήματος “βραχίονας-κεφαλή” είναι από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει μέχρι σήμερα. Εμφανίζει ιδιαίτερα ομαλή μεταβατική συμπεριφορά με σχεδόν ιδανική απόσβεση υποδηλώνοντας άψογο ταίριασμα της κεφαλή με το βραχίονα. Με βάση την συγκεκριμένη μέτρηση, η συχνότητα συντονισμού βρίσκεται στα 15.6Hz (λίγο πάνω από το θεωρητικώς υπολογισμένο 14.9Hz, με βάση τις μάζες και την ενδοτικότητα).

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dB SPL(A) σε απόσταση 0.5m (κόκκινη καμπύλη)

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 20mS/div.