Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 05/07/2011

flag
english
abstract

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Avid Diva II SP/SME 309/Denon DL-110

Thumbnail_φωτο

H αισθητική του Diva II SP, όπως και όλων των πλατό της Avid, καθορίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από την αρχιτεκτονική του. Η όλη κατασκευή βασίζεται σε ένα σασί από χυτό αλουμίνιο το οποίο περιλαμβάνει τρεις “ακτίνες” όπου είναι προσαρμοσμένα ισάριθμα σημεία στήριξης και το armboard. Η στήριξη του πλατό γίνεται μέσω ενός συνδυασμού ελαστικών υλικών σε τρεις στρώσεις (ο συνδυασμός αυτός περιλαμβάνει και σορμποθάνη). Στο σημείο τομής των τριών ακτίνων βρίσκεται το έδρανο. Η Avid χρησιμοποιεί στα περισσότερα μοντέλα της ένα είδος εδράνου. Είναι αντεστραμμένου τύπου (με το σφαιρίδιο από ανοξείδωτο χάλυβα στην κορυφή), αυτολιπαινόμενο και με σημείο τριβής κατασκευασμένο από καρβίδιο του Βολφραμίου και σάπφειρο.

Φωτογραφία

To Diva II SP δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το απλό Diva II σε ο,τι αφορά την εμφάνιση. Υπάρχουν όμως σοβαρές διαφορές σε επίπεδο κατασκευής (πλατό από αλουμίνιο αντί mdf) και οδήγησης (διπλός ιμάντας και εξωτερικό ηλεκτρονικά ελεγχόμενο τροφοδοτικό με δυνατότητα μικρορύθμισης των στροφών.)

Το πλατό είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ζυγίζει λίγο πάνω από 6 κιλά και έχει ενσωματωμένο το υποπλατό. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω διπλού ιμάντα και ενός σύγχρονου κινητήρα ελεγχόμενου από εξωτερικό τροφοδοτικό το οποίο η εταιρία ονομάζει DSP Vari-Speed. Το τροφοδοτικό προσφέρει ηλεκτρονική επιλογή του ρυθμού περιστροφής (33/45σαλ) καθώς επίσης και δυνατότητα μικρορύθμισης των στροφών για την μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Ο εξοπλισμός του Diva II SP συμπληρώνεται από ένα καλοκατασκευασμένο clamp (με περικόχλιο) και ένα ματ από φελλό.

Φωτογραφία

Η βάση του πλατό είναι κατασκευασμένη από χυτό αλουμίνιο. Τα σημεία στήριξης απομονώνουν τους κραδασμούς με την χρήση συνδυασμού ελαστικών υλικών. Το πλατό έχει ενσωματωμένο το υποπλατό.

Φωτογραφία

Το έδρανο του Diva II SP είναι αντεστραμμένο. Στην κορυφή του διακρίνεται το σφαιρίδιο από ανοξείδωτο χάλυβα. Η επιφάνεια τριβής είναι διαιρούμενη ώστε να είναι δυνατή η αντικατάστασή της.

O SME 309 ο οποίος συνόδευε το πλατό (και φαίνεται να είναι από τους προτεινόμενους για αυτό από τον ίδιο τον κατασκευαστή) είναι ο μικρότερος της σειράς 300 (σε ότι αφορά το ενεργό μήκος), με στέλεχος μεταβλητής διατομής από μαγνήσιο, αντίβαρο με ενσωματωμένη απόσβεση, αναρτημένο κοντά στο κέντρο βάρους του συστήματος, και ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης με ελατήριο. Η κεφαλή (DL-110) είναι μια εκ των κλασικών της Denon, με υψηλή έξοδο (κατάλληλη για εισόδους MM), ελλειπτική ακίδα και στέλεχος από αλουμίνιο. Η ενεργή μάζα του SME 309 (9.5gr) σε συνδυασμό με τα 4.8gr της κεφαλής και την ενδοτικότητα των 8x10^-6 cm/dyn οδηγούν σε μια συχνότητα συντονισμού κοντά στα 14.9Hz.

Φωτογραφία

Μηχανουργική γλυπτική από την SME. Ο 309 χρησιμοποιεί στέλεχος από μαγνήσιο, την γνωστή βάση για εύκολη ρύθμιση, αντίβαρο τοποθετημένο χαμηλά και ρύθμιση αντισκέιτινγκ με ελατήριο.

Φωτογραφία

Η Denon DL-110 είναι μια κεφαλή κινητού πηνίου υψηλής εξόδου με πολύ καλή φήμη για το κόστος της. Η δοκιμή απέδειξε ότι οι φήμες είναι αληθινές...