Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/12/2016

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Audiovector SR 3 Signature

Audiovector SR 3 Signature

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης το SR 3 Signature αντικατέστησε τα συνήθη ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line). Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κανείς είναι τα ηχεία να στραφούν προς τον ακροατή. Επίσης, λόγω της χρήσης της οπίσθιας ακτινοβολίας του τουίτερ, ίσως είναι απαραίτητος ένας πειραματισμός σε σχέση με την απόσταση από το πίσω όριο. Στην περίπτωση της δοκιμής, δεν είδαμε, πάντως, κάποια άξια λόγου διαφοροποίηση (σημειώστε ότι το ηχείο δεν είναι δίπολο και οι στάθμες από τις οπές είναι χαμηλές).
H πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το SR 3 Signature είναι αυτή ενός ηχείου που είναι σε θέση να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα φυσική εικόνα στον χώρο. Και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο όρος “εικόνα” δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην στερεοφωνική εικόνα, η οποία έχει καλή λεπτομέρεια, κρατά κάποια απόσταση από τον ακροατή και περιγράφει με ιδιαίτερη επιτυχία τους χώρους και την αίσθηση της ηχογράφησης, αλλά στην συνολική αίσθηση που έχεις: Το SR 3 είναι δυναμικό και επιβάλλεται στον χώρο όταν χρειάζεται αλλά, ταυτόχρονα, είναι ευχάριστο, μαλακό και ακούγεται αβίαστο και ξεκούραστο, δημιουργώντας την εντύπωση ότι απουσιάζει από την συνολική εξίσωση του συστήματος, μια συμπεριφορά που μόνο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί.

Η περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αποδόθηκε χωρίς ίχνη έμφασης και υπερβολές, με καλή ανάλυση και έλεγχο, κερδίζοντας εύκολα τις εντυπώσεις και γεμίζοντας τον χώρο όταν η ηχογράφηση το επέβαλλε. Το SR 3 Signature φάνηκε να έχει σημαντικά δυναμικά περιθώρια και αποδείχθηκε δύσκολο να οδηγηθεί στα όριά του, ακόμη και με την χρήση ισοσταθμιστή ακουστικής χώρου. Εν προκειμένω, η Audiovector δικαιώθηκε πλήρως για τις επιλογές της, τόσο στις διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα μεγάφωνα που χρησιμοποιεί όσο και στον σχεδιασμό του bass reflex το οποίο δεν ακούστηκε ποτέ. Η περιοχή των χαμηλών ακούστηκε γρήγορη, καθαρή και γεμάτη, με καλή αίσθηση της κλίμακας και της ισορροπίας ως προς το υπόλοιπο φάσμα. Το ηχείο περιγράφει με άνεση και ακρίβεια τα όργανα της περιοχής με τα ρυθμικά μέρη να ακούγονται σβέλτα, γεμάτα και χωρίς ίχνη περιττής έμφασης. Η Audiovector έχει κάνει καλά τους υπολογισμούς της: Το ηχείο δεν θα κουράσει ποτέ, έχει το περιθώριο να αποδώσει υψηλές στάθμες και η συμπίεση αρχίζει να γίνεται αισθητή σε πολύ υψηλές στάθμες, έξω από τα συνήθη όρια μιας λογικής χρήσης. Η συμπεριφορά αυτή του προσδίδει ιδιαίτερα καλές δυνατότητες στην απόδοση των μακροδυναμικών και, στην πράξη, το ηχείο ακούγεται μεγαλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα (και δεν είναι και μικρό, ούτε σε διαστάσεις ούτε με κριτήριο την διάμετρο των μεγαφώνων του).

Audiovector SR 3 Signature Audiovector SR 3 Signature

H μεσαία περιοχή είναι ένα από τα ισχυρότερα ατού του SR 3 Signature, ίσως ένας από τους βασικούς λόγους που του αρμόζουν οι χαρακτηρισμοί “φυσικό” και “αβίαστο”. Διατηρώντας σημαντικές δυνατότητες ως προς την μεταφορά, στον χώρο, των λεπτομερειών που περιλαμβάνονται στην ηχογράφηση, βρίσκεται λίγο “πίσω”, κρατώντας τον ακροατή σε κάποια απόσταση, μια ιδιότητα που φαίνεται ότι επιτείνει την αίσθηση της άνεσης και της ξεκούραστης συμπεριφοράς, όντας ένα ηχείο που δεν θα προσπαθήσει να επιβάλλει τίποτε, αφήνοντας τα πάντα στην φυσιολογική τους ροή. Εδώ, φαίνεται να υπάρχει μια σαφής επιλογή, από την πλευρά της Audiovector, καθώς το ηχείο ακούγεται υπολογισμένα μαλακό και ήπιο. Οι φωνές περιγράφονται με ακρίβεια, πολύ καλά ηχοχρώματα και άρθρωση και η απόδοση της χορωδίας είναι, ενίοτε, καθηλωτική.
Ψηλά, το SR 3 Signature ακούστηκε ισορροπημένο και φωτεινό, με μια ελάχιστη απόκλιση προς την μαλακή πλευρά, μια συμπεριφορά που θα πριμοδοτήσει (διάβαζε: συγχωρήσει) μια σκληρή ηχογράφηση. Η Audiovector, πάντως, δεν το παρακάνει: Από τον απαιτητικό δεν θα λείψει η λεπτομέρεια, η καλή ατάκα και τα σωστά χρονικά χαρακτηριστικά της απόσβεσης και το ηχείο περιγράφει άψογα τα μικροδυναμικά χωρίς να κρύβει ή να στρογγυλεύει τίποτε. Η περιγραφή του αρμονικού πλούτου είναι καλή και το ηχείο ακούγεται διαφανές και εκτεταμένο.

Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το SR 3 Signature, τέλος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ιδέα του SEC (η ύπαρξη, δηλαδή, μιας δευτερεύουσας, έστω ασθενούς, ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων στον χώρο) πιθανόν να ενεργοποιεί κάποια αρνητικά αντανακλαστικά στους ακραιφνείς audiophiles που δεν βλέπουν, πιθανώς, με καλό μάτι τέτοιους αυτοσχεδιασμούς εις βάρος της, κατά Blumlein, στερεοφωνικής ορθότητας. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, η Audiovector φαίνεται να γνωρίζει τα όρια και να τα σέβεται: Ότι και αν προσθέτει η προσέγγισή της, δεν ακούγεται ως “πρόσθετο” ή ξεχωριστό και η εικόνα που δημιουργεί το SR 3 Signature είναι πολύ καλά καθορισμένη στον χώρο, με καλή αίσθηση του βάθους και σαφή εστιασμό των μεμονωμένων ακουστικών αντικειμένων. H περιγραφή της κίνησης και του αέρα στις ηχογραφήσεις μεγάλης ορχήστρας και η ρεαλιστική παρουσία των σολίστ στον χώρο κινήθηκαν σε κορυφαία επίπεδα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσε κανείς να αποδώσει στην προσέγγιση των Δανών είναι, πιθανώς, η σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά του ηχείου σε σήματα εκτός φάσης (τα οποία τοποθετεί άνετα και με σαφήνεια εκτός του συμβατικού sound stage) και ο συνολικός εστιασμός της μίξης πίσω από τον οριζόντιο άξονα που συνδέει τα δύο ηχεία, αμφότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να θεωρηθούν θετικά.

Τελικώς...

... ισορροπημένο, με ευχάριστο χαρακτήρα αλλά χωρίς να θυσιάζει την λεπτομέρεια και την ακρίβεια υπέρ της “άποψης”, το SR 3 Signature φαίνεται να είναι ένα ηχείο που έχει προκύψει από προσεκτικό σχεδιασμό: Απευθύνεται στον απαιτητικό ακροατή που αναζητά την ακρίβεια, αλλά θα κάνει κάθε μουσικόφιλο να νοιώσει άνετα με την φιλική προς το πρόγραμμα συμπεριφορά του, αφήνοντας -πανέξυπνα- υποσχέσεις για ακόμη καλύτερη απόδοση αν αναβαθμιστεί (η επόμενη έκδοση, η SR 3 Avantgarde έχει το τουίτερ AMT της εταιρίας, που φθάνει τα 50kHz, μη πείτε ότι σας αφήνει αδιάφορους η ιδέα...). Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα πλήρες, από κάθε άποψη, ηχείο, καλοκατασκευασμένο και κατάλληλο για κάθε είδος μουσικής, το οποίο αξίζει και με το παραπάνω να ακούσει κανείς από κοντά!