Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/05/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

NETWORK PLAYER/STREAMER/CD PLAYER/TUNER

Advance Acoustic X-Uni

Advance Acoustic X-Uni

Με δεδομένη την πολύπλευρη φύση του X-Uni, η διαδικασία αξιολόγησης περιέλαβε περισσότερες της μιας φάσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των ακροάσεων έγινε με την συσκευή σε ρόλο network player μέσω της ασύρματης σύνδεσης WiFi, ενώ, ξεχωριστά, αξιολογήθηκε η λήψη και το streaming ραδιοφωνικών σταθμών καθώς επίσης και το CD player. Το X-Uni συνδέθηκε σε μια από τις εισόδους line του προενισχυτή αναφοράς (Melos Plus Series Line) και αντικατέστησε το συνηθισμένο setup που χρησιμοποιώ για το streaming (υπολογιστή Win7 με foobar2000, dCS Puccini U-Clock σε ρόλο USB/SPDIF converter και το Teac Esoteric D-70 σε ρόλο DAC). Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Parasound HCA-3500/ATC SCM-50PSL).

Το αρχικό στήσιμο της συσκευής δεν κρύβει προβλήματα και το X-Uni είδε αμέσως και συνδέθηκε με το ασύρματο δίκτυο. Η πρόσβαση με το NAS εξασφαλίζεται “στα χαρτιά” μέσω του Windows Media Player που τρέχει ως server σε έναν υπολογιστή του δικτύου, αλλά στην πράξη, το Advance μπορεί να δει κάθε media player ρυθμισμένο ως server. Στην περίπτωση της δοκιμής, προτίμησα το Media Monkey το οποίο είναι πολύ πιο φιλικό από την εκδοχή WMP. Μέσω του μενού του, το X-Uni μπορεί να δει και κάθε playlist που έχει δημιουργηθεί στο media player που λειτουργεί ως server. Η χρήση του συστήματος με τον τρόπο αυτό ήταν απροβλημάτιστη. Το σύνολο των ακροάσεων (και επομένως οι σχετικές εντυπώσεις) έγιναν με τα ρυθμιστικά τόνου στο “flat” (όπως ίσως διαβάσατε στη σελίδα των μετρήσεων, αυτό απαιτεί επέμβαση από την πλευρά του χρήστη. Το Normal Mode, στη δική μας συσκευή εισήγαγε μικρές αλλά ακουστές ενισχύσεις στην περιοχή των χαμηλών και των υψηλών συχνοτήτων). Μια από τις θετικές πλευρές, ως προς την χρηστικότητα, του X-Uni είναι η ταχύτητά του. Η αρχική πρόσβαση στα αρχεία είναι γρήγορη ακόμη και αν η συλλογή ξεπερνά κατά πολύ τα 10.000 τρακς και η κίνηση στο μενού άμεση και με θετική αίσθηση.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας την συσκευή της Advance Acoustic είναι αυτή της διαύγειας και της καλής/θετικής παρουσίας στον χώρο. Το player αποδίδει ευχάριστα την περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων με καλό όγκο και λεπτομέρεια, ακούγεται επιβλητικό και ευχάριστο χωρίς να υπερβάλει και με καλές δυνατότητες σε θέματα λεπτομερειών. Τα ρυθμικά μέρη είναι παρόντα με επαρκή ταχύτητα και γεμίζουν τον χώρο άνετα, προσελκύοντας την προσοχή του ακροατή ο οποίος θα παρασυρθεί εύκολα “μέσα” στη σύνθεση.

Advance Acoustic X-Uni Advance Acoustic X-Uni

Η μεσαία περιοχή διαθέτει καλή αίσθηση ανάλυσης και φωνές με σωστή άρθρωση και φυσική παρουσία στον χώρο τόσο ως προς τις διαστάσεις όσο και ως προς την κίνηση (των σολίστ και των ομάδων της χορωδίας). Ο ακροατής έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται κοντά στα τεκταινόμενα επί της σκηνής και το σύστημα διατήρησε τις ικανότητές του να μεταφέρει τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης παρά το γεγονός ότι η εικόνα που σχηματίζει το X-Uni φάνηκε λίγο πιο στενή σε σχέση με την πηγή αναφοράς (η οποία βασίζεται, βεβαίως, σε έναν DAC πολύ υψηλότερου επιπέδου). Το player ικανοποίησε πλήρως τόσο σε θέματα βάθους και περιγραφής του χώρου όσο και στον τρόπο με τον οποίο μετέφερε τον αέρα μεταξύ των οργάνων κατά την αναπαραγωγή έργων από μικρές ορχήστρες με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πειστικό και ευχάριστο.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων το X-Uni δημιούργησε την αίσθηση της καλής έκτασης και της διαφάνειας, με καλή απόδοση του αρμονικού πλούτου και φωτεινή, ευχάριστη απόδοση. Το αποτέλεσμα, εδώ, ακούστηκε γρήγορο στα μέτωπα, με καλό σώμα αλλά λίγο πιο γρήγορες αποσβέσεις, αποκλίνοντας ελάχιστα προς το στεγνό χωρίς να γίνεται δυσάρεστο ή σκληρό, ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Η καλή ταχύτητα στα μέτωπα εξασφάλισε καλά μικροδυναμικά ενώ ο χαμηλός θόρυβος της συσκευής είναι, κατά πάσα πιθανότητα, η βασική αιτία για την καλή απόδοσή της σε θέματα δυναμικής αντίθεσης.

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, το CD player του X-Uni απέχει πολύ από το να είναι μια απλή προσθήκη “για τα μάτια του κόσμου”. Αντιθέτως, φάνηκε να διαθέτει σοβαρές δυνατότητες στην απόδοση των λεπτομερειών και των δυναμικών είχε πολύ καλή έκταση ψηλά και, γενικώς κινήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο για την κατηγορία τιμής της συσκευής (άλλωστε η Advance έχει θετική παράδοση στο θέμα των CD players).
O ραδιοφωνικός δέκτης FM, επίσης, ικανοποίησε πλήρως. Αν και η περιοχή της δοκιμής δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε θέματα λήψης, του αρκεί μια απλή εσωτερική κεραία και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα καλό, χωρίς θόρυβο και με καλή μεταφορά των λεπτομερειών στην άρθρωση της φωνής του κάθε παραγωγού και των ακουστικών χαρακτηριστικών της κάθε εκπομπής και του κάθε σταθμού. Όσον αφορά στο streaming διαδικτυακών ραδιοφωνικών σταθμών σε επίπεδο λειτουργικότητας, η συσκευή κινείται σε υψηλό επίπεδο, όπως υπαγορεύει η λύση (της Frontier Silicon) που χρησιμοποιείται. Η λίστα των σταθμών είναι ανεξάντλητη (τουλάχιστον μέχρι να προσανατολιστείς) ενώ ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί τις λίστες με τους αγαπημένους του σταθμούς ή να προσθέσει σταθμούς που ο δέκτης δεν περιλαμβάνει μέσω του ειδικού portal της Frontier Silicon όπου μπορεί να κάνει δωρεάν registration και να οργανώσει τις προτιμήσεις του, απλώς χρησιμοποιώντας τον ειδικό κωδικό που είναι χαρακτηριστικός του κάθε δέκτη. Το streaming των σταθμών που γνωρίζουμε ήταν απροβλημάτιστο και χωρίς διακοπές.

Τελικώς...

... το X-Uni είναι μια καλοφτιαγμένη και εύχρηστη συσκευή που επιτρέπει στον χρήστη να διαχειριστεί μια μεγάλη ποικιλία από μέσα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και χωρίς την ανάγκη να μάθει δύσκολους χειρισμούς. Λειτουργεί ακριβώς όπως περιμένεις να λειτουργήσει, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και έχει καλή ηχητική απόδοση που θα ικανοποιήσει ακόμη και τον απαιτητικό φίλο του ήχου, με μοναδική εξαίρεση την απουσία δυνατότητας αναπαραγωγής αρχείων υψηλής ανάλυσης μέσω streaming. Αν ψάχνετε μια all-around συσκευή, το X-Uni είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση που αξίζει να σκεφτείτε σοβαρά.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Advance Acoustic X-Uni, 16bit/44.1kHz Streaming (Media Monkey as server)
  2. Πηγή αναφοράς (dCS Puccini u-Clock/Teac Esoteric D-70