Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 26/05/2015

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

NETWORK PLAYER/STREAMER/CD PLAYER/TUNER

Advance Acoustic X-Uni

Advance Acoustic X-Uni

Το X-Uni είναι μια συσκευή που ακολουθεί κατά γράμμα την νέα αισθητική των συσκευών της Advance. Αυτό μεταφράζεται σε μια λιτή, κλασική γραμμή στο σασί, με μερικές ενδιαφέρουσες και χαρακτηριστικές λεπτομέρειες, όπως είναι το φινίρισμα της πρόσοψης (έντονα ανακλαστικό μαύρο) και το “αυλάκι” που την διαχωρίζει από το υπόλοιπο σασί.
O μηχανισμός ανάγνωσης των οπτικών δίσκων (τύπου σχισμής, της Sanyo) είναι κεντρικά τοποθετημένος και υποστηρίζεται από τα βασικά πλήκτρα χειρισμού, ενώ το βασικό user interface της συσκευής είναι μια έγχρωμη οθόνη αφής. H οργάνωση του μενού της συσκευής είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και ο χρήστης θα αισθανθεί άνετα με την περιήγηση σε αυτό, από τα πρώτα λεπτά, χωρίς την ανάγκη να καταφύγει στο (αρκετά καλογραμμένο) εγχειρίδιο χρήσης παρά μόνο για τις πιο σύνθετες ρυθμίσεις. Αν και η οθόνη είναι μικρή (με τα σημερινά δεδομένα) είναι ευκρινής για χρήση από κοντά και δεν φαίνεται να δημιουργεί δυσκολίες. Για τον χρήστη που κάθεται σε μεγάλη απόσταση, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι εύκολα αν και τα βασικά δεδομένα (που αφορούν στο τρέχον μουσικό κομμάτι, κλπ) διακρίνονται από αρκετά μακρυά.

Advance Acoustic X-Uni

Λιτό και με προσεγμένη αισθητική, το X-Uni βασίζεται στο τελευταίο redesign της Advance Acoustic και φαίνεται καλοκατασκευασμένο.

Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, υπάρχουν -σχεδόν- τα πάντα. Ο χρήστης έχει στη διάθεση του θύρες USB και Ethernet, συμβατικές ψηφιακές εισόδους S/PDIF (ομοαξονική και οπτική), δύο αναλογικές εισόδους, αναλογική έξοδο με δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης (σε λίγα βήματα) καθώς επίσης και δύο ψηφιακές εξόδους. Το πακέτο συμπληρώνεται από τις δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης (WiFi και Bluetooth/aptX) με τις αντίστοιχες κεραίες και μια συμβατική υποδοχή για καλώδιο κεραίας FM. Στην λίστα αυτών που θα θέλαμε (αλλά δεν βρήκαμε) στο X-Uni, περιλαμβάνονται μία θύρα USB στην πρόσοψη (για πρόχειρη σύνδεση ενός αποθηκευτικού μέσου) και η δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB με PC/Mac. Το τηλεχειριστήριο είναι πλήρες και δίνει άμεση πρόσβαση στην επιλογή της πηγής, στις λειτουργίες του CD player και στην ρύθμιση της στάθμης εξόδου, ενώ προσφέρει και μια εναλλακτική μέθοδο πλοήγησης στο μενού (αν και η χρήση της οθόνης αφής μας φάνηκε πολύ καλύτερη και άμεση).

Advance Acoustic X-Uni

Το transport είναι τύπου σχισμής και είναι τοποθετημένο κεντρικά. Οι διακόπτες χειρισμού έχουν καλή αίσθηση.

Advance Acoustic X-Uni

Η έγχρωμη οθόνη αφής που χρησιμοποιεί του X-Uni είναι ιδιαίτερα εύχρηστη με προφανή και καθαρή οργάνωση μενού. Ο μέσος χρήστης θα αισθανθεί αμέσως άνετα.

Το εσωτερικό του σασί κρύβει μια τυπικά, καλά κατασκευασμένη συσκευή για την κατηγορία τιμής. Σε ότι αφορά το ψηφιακό σήμα, η Advance έχει επιλέξει το κλασικό CS8416 στον ρόλο του interface ενώ ο μετατροπέας D/A της συσκευής είναι ο μικρός (δεκάπινος) CS4344 της Cirrus. Το σήμα από τις αναλογικές εισόδους ψηφιοποιείται από το ζευγάρι PCM1802/CS8406 μια ενδιαφέρουσα επιλογή, η οποία φαίνεται να περιλαμβάνει αρχική ψηφιοποίηση του αναλογικού σήματος στα 24bit/96kHz και στη συνέχεια upsampling στα 24/192. Όσο το σήμα βρίσκεται στο ψηφιακό πεδίο μπορούν να γίνουν ρυθμίσεις στην στάθμη και την τονικότητά του μέσω του αντίστοιχου επεξεργαστή (PT2314 της Princeton Technology). Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου επεξεργαστή είναι προσβάσιμες μέσω του αντίστοιχου μενού, το οποίο προσφέρει μια σειρά από presets καθώς και την δυνατότητα να δημιουργήσει ο ίδιος ο χρήστης την δική του ρύθμιση στις χαμηλές και τις υψηλές συχνότητες, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει και το φίλτρο loudness.

Advance Acoustic X-Uni

Οι δυνατότητες σύνδεσης είναι αυξημένες και ο χρήστης μπορεί να συνδέσει συμβατικές πηγές τόσο ψηφιακά όσο και αναλογικά. Υπάρχει, ακόμη, θύρα USB για μέσα αποθήκευσης καθώς επίσης και ψηφιακή έξοδος για χρήση με εξωτερικό μετατροπέα d/a.

Advance Acoustic X-Uni

Τυπικώς καλή ποιότητα κατασκευής που δεν αφήνει περιθώρια για αρνητική κριτική σε αυτή την κατηγορία τιμής. Ο μηχανισμός ανάγνωσης των δίσκων είναι καλυμμένος. Δεξιά φαίνεται το τροφοδοτικό.

Το ραδιοφωνικό κομμάτι της συσκευής (δηλαδή η λήψη/αποδιαμόρφωση FM και DAB και το streaming των διαδικτυακών σταθμών) καθώς επίσης και αυτό του user interface βασίζεται σε ένα άρθρωμα της Frontier Silicon (Venice 8). Η τροφοδοσία της συσκευής βασίζεται σε ένα διακοπτικό τροφοδοτικό.

Advance Acoustic X-Uni

Εδώ περιλαμβάνονται το ψηφιακό και το αναλογικό στάδιο της συσκευής. Αριστερά φαίνεται ο μετατροπέας a/d, στο κέντρο μπορεί κανείς να διακρίνει το ψηφιακό interface και τον μετατροπέα d/a ενώ δεξιά, φαίνεται ο επεξεργαστής audio.

Advance Acoustic X-Uni

Τμήμα των ηλεκτρονικών του ραδιοφωνικού δέκτη.