Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/04/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Octave Audio V 80SE

Octave Audio V 80SE

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, ο V 80SE αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς ATC SCM-50PSL. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το WiiM Pro σε συνδυασμό με τον DAC D-70 της Teac Esoteric.
Η συσκευή που παραλάβαμε για την δοκιμή χρησιμοποιούσε τις KT150 της Tung-Sol. H KT150 είναι μια σύγχρονη πέντοδος δέσμης (Beam Pentode) ειδικά σχεδιασμένη με το μυαλό στις εφαρμογές audio και η ισχυρότερη διαθέσιμη αυτή την στιγμή (από την άποψη των ανοδικών απωλειών που μπορεί να φτάσουν τα 70W). Το δείγμα συνοδεύτηκε, επίσης, από το εξωτερικό φίλτρο Super Black Box, το οποίο και χρησιμοποιήσαμε σε όλα την διαδικασία της αξιολόγησης. Ο ενισχυτής έχει ένα σύστημα soft-start το οποίο καθυστερεί την σύνδεση των ηχείων, μέχρι να ζεσταθούν οι λυχνίες εξόδου και να σταθεροποιηθεί το κύκλωμα και ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει τον ρυθμό Ecomode, υπό τον οποίο, ο ενισχυτής απενεργοποιείται μετά από αδράνεια 10 λεπτών και ενεργοποιείται αυτόματα όταν δεχτεί σήμα στην είσοδο (θέλει, βεβαίως, περίπου ένα λεπτό για να αρχίσει να λειτουργεί). Ένας διακόπτης στο πίσω μέρος δίνει την επιλογή λειτουργίας μόνο του ενισχυτή ακουστικών, την ταυτόχρονη λειτουργία του σταδίου εξόδου και του ενισχυτή ακουστικών και απενεργοποιεί τον ενισχυτή ακουστικών, αν δεν χρειάζεται.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίσαμε ακούγοντας τον V80 SE ήταν η ίδια με αυτή του Phono Module της Octave, δηλαδή η πλήρης απουσία θορύβου. Το σύστημα ήταν εξαιρετικά σιωπηλό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχεις μια εξαιρετική αίσθηση των δυναμικών, της μεταφοράς της δυναμικής αντίθεσης των κομματιών και την άψογη περιγραφή των μακροδυναμικών τους (δηλαδή του δυναμικού τους προφίλ). Η συμπεριφορά αυτή συνδυάζεται με τις, ομολογουμένως, πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης. Μιλάμε για έναν λαμπάτο με ισχύ πάνω από τα 100W (μετρημένα 94), κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό ηχείων με μέτρια/τυπική ευαισθησία σε έναν μικρό/μεσαίο χώρο, χωρίς να δείχνει ότι πιέζεται. Αν το παρακάνεις (που θα το παρακάνεις επειδή, αργά ή γρήγορα τα δυναμικά του ενισχυτή θα σε παρασύρουν), η συμπεριφορά είναι η γνωστή, πολιτισμένη, των λαμπάτων σταδίων που στρογγυλεύουν και συμπιέζουν προοδευτικά, τόσο-όσο χρειάζεται για να καταλάβεις ότι έχεις ξεφύγει από τα όρια...

Octave Audio V 80SE Octave Audio V 80SE

Ο λαμπάτος χαρακτήρας, υπάρχει, αλλά οι Γερμανοί δεν έχουν επιτρέψει υπερβολές. Η μεσαία περιοχή ακούγεται ελάχιστα πίσω και με ήπια αισθητική, χωρίς όμως να γίνεται αδρή ή να επιβάλλεται στο τελικό αποτέλεσμα. Ο ήχος είναι ξεκούραστος αλλά όχι επιτηδευμένα “ρυθμισμένος” και, με βάση την προσωπική εμπειρία, θα ικανοποιήσει τόσο τους φίλους της καλής λάμπας όσο και τους... ανυποψίαστους που δεν έχουν την σχετική εμπειρία.
Ο καλός χαρακτήρας, χωρίς κανένα ίχνος σκληρότητας, διατηρείται και στις υψηλές συχνότητες (δείγμα ότι έχουμε να κάνουμε με ποιοτικούς μετασχηματιστές εξόδου και μια συσκευή με μεγάλο εύρος. Πήραμε πολύ καλή λεπτομέρεια και ταχύτητα και εξαιρετικό αρμονικό πλούτο με ισορροπία σε θέματα αίσθησης θερμότητας και χωρίς υπερβολές.
Χαμηλά, ο ενισχυτής κατεβαίνει άνετα στο κατώτερο όριο, με πολύ καλό όγκο, γεμίζει των χώρο με άνεση και διαθέτει έλεγχο και ρυθμό αποδίδει, δηλαδή, το ρυθμικό μέρος με τρόπο που το απολαμβάνεις, χωρίς να επιβάλλεται. Αυτή η πολύ καλή συμπεριφορά (όπως και ο χαμηλός θόρυβος) θα μπορούσε να αποδοθεί, τουλάχιστον εν μέρει, στο εξωτερικό φίλτρο Super Black Box που συνόδευε τη συσκευή.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο θέμα της στερεοφωνικής εικόνας. Η ποιότητα κατασκευής φαίνεται εδώ και το αποτέλεσμα είναι ένα sound stage λίγο “πίσω”, μια ιδιότητα που δημιουργεί μια αίσθηση φυσικότητας, με πολύ καλή περιγραφή του αέρα μεταξύ των ηχητικών αντικειμένων και πολύ περιγραφή της κίνησης. Το γεγονός ότι υπάρχουν βατ, επιτρέπει στον V80 SE να αποδώσει με ρεαλισμό μεγάλες ορχήστρες, οπότε η εικόνα αποθεώνει το μέγεθος και την ακουστική ενέργεια μιας καλής τέτοιας ηχογράφησης και ο πολύ χαμηλός θόρυβος αφήνει τα ολιγομελή σχήματα να αναπνεύσουν και να προβληθούν στον χώρο με τρόπο που, ανάλογα με την ποιότητα της παραγωγής, συγκλονίζει.

Τελικώς...

... δεν μας διαφεύγει, φυσικά, το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια μηχανή της οποίας η αγορά απαιτεί 12 χιλιάρικα, κινείται στο κορυφαίο επίπεδο, επομένως δεν αφορά πολλούς. Ωστόσο, η πολύ υψηλή κατηγορία δημιουργεί και υποχρεώσεις: Μια σχεδίαση τέτοιου επιπέδου οφείλει να δείχνει έναν δρόμο και να είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που -ελπίζει κάποιος- ότι είναι ορθολογική. Σε αυτό το επίπεδο αξιολόγησης, ο V80 SE είναι πραγματικά κορυφαίος: Αποτελεσματικός, πλήρης σε θέματα δυνατοτήτων και συνδεσιμότητας, απλός στις ρυθμίσεις των λυχνιών και ευέλικτος ως προς τον τύπο που θα χρησιμοποιήσει, ακούγεται, στην μεγάλη έκδοση που δοκιμάσαμε, υπέροχα. Τα έχει όλα και μπορούμε να τον θεωρήσουμε ως μια συσκευή αναφοράς!