Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/04/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Octave Audio V 80SE

Octave Audio V 80SE

Ο V 80SE δείχνει να ακολουθεί αυτό που θα λέγαμε “πεπατημένη”. Διαθέτει ένα τελικό στάδιο push-pull, πολωμένο σε τάξη ΑΒ, το οποίο μπορεί υποστηρίξει αρκετές από τις καθιερωμένες πεντόδους ισχύος που μπορεί να βρει κάποιος στην αγορά, από τις EL34 και KT77, μέχρι τις ΚΤ88, ΚΤ120 και KT150. Οι οδηγήτριες του σταδίου εξόδου είναι μια διπλοτρίοδος 12AU7 ανά κανάλι και το στάδιο εισόδου υλοποιείται από μια διπλοτρίοδο 12ΑΤ7, μοιρασμένη στα δύο κανάλια. Οι ποιότητα των παθητικών υλικών είναι κορυφαία και οι μετασχηματιστές εξόδου παράγονται από την ίδια την Octave. Η ισχύς του ενισχυτή εξαρτάται, φυσικά, από τις λυχνίες εξόδου που χρησιμοποιούνται αλλά στην βαρύτερη εκδοχή του, με τις KT150, αυτήν που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε, ο V80 SE μπορεί να φτάσει τα 120Wrms ανά κανάλι σε φορτίο 4Ω. Το γεγονός ότι η εταιρία δίνει την ισχύ στα 4Ω, ίσως υποδηλώνει ότι οι μετασχηματιστές εξόδου έχουν βελτιστοποιηθεί γύρω από αυτή την τιμή, καθώς δεν υπάρχουν taps. Επιλογή, η οποία αν έχει γίνει, είναι προσγειωμένη στην πραγματικότητα, Σπανίως συναντούμε πραγματικά 8ωμα ηχεία...

Octave Audio V 80SE

Η κλασική εμφάνιση των Octave, εν προκειμένω του V 80SE ισορροπεί ανάμεσα στο ποιοτικό και το ήπιων τόνων. Υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται, το σασί αποπνέει σοβαρότητα, χωρίς υπερβολές και οι διαστάσεις και το βάρος είναι λογικά.

Το στάδιο εξόδου υποστηρίζεται από ένα ιδιαιτέρως εύχρηστο σύστημα πόλωσης των λυχνιών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμη και ο άπειρος χρήστης. Μια σειρά LED με χρωματική κωδικοποίηση, ξεχωριστή για κάθε λυχνία και το αντίστοιχο τρίμερ στην πρόσοψη επιτρέπουν, όχι μόνο την μικρομετρική ρύθμιση για ένα συγκεκριμένο σετ λυχνιών, αλλά και την αρχική ρύθμιση, αν κάποιος αρέσκεται στους πειραματισμούς. Το καλογραμμένο εγχειρίδιο εξηγεί ιδιαίτερα αναλυτικά (και με απλό τρόπο) πώς μπορείς να το κάνεις. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες!

Octave Audio V 80SE

Ο κλωβός είναι καλοσχεδιασμένος και παρέχει καλή προστασία από τις καυτές λυχνίες εξόδου. Υπάρχουν, βεβαίως, ζωηρές αμφιβολίες για το αν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ...

Octave Audio V 80SE

Ο απλός, περιστροφικός επιλογέας εισόδου συνδυάζεται με έναν διακόπτη tape/source ο οποίος ενεργοποιεί και το direct mode, ώστε να ενσωματώνεται ο ενισχυτής σε πολυκαναλικά συστήματα.

Το σασί βασίζεται σε δύο ξεχωριστές δομές, μια εσωτερική, από χάλυβα, για να υποστηρίξει τα βαριά εξαρτήματα και μια εξωτερική από αλουμίνιο. Η αισθητική του είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει από την Octave και βλέπετε στις φωτογραφίες. Απλή και λιτή, βασίζεται σε μια σειρά LED για τις διάφορες ενδείξεις (επιλογής εισόδου, ρυθμών λειτουργίας και για την πόλωση, όπως ήδη εξηγήθηκε) και ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν επιλογέα εισόδου και ένα ρυθμιστικό στάθμης στα δύο άκρα της πρόσοψης. Εδώ, πάντως, σταματούν τα “κλασικά” και αρχίζουν οι ενδιαφέρουσες προσθήκες. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του επιλογέα Tape/Source (ο οποίος αντιστοιχεί στο βρόχο εγγραφής που προσφέρει η συσκευή και επιτρέπει το monitoring αν έχεις τρικέφαλο μηχάνημα), με μία ακόμη επιλογή, Front Channel που ενεργοποιεί την είσοδο Bypass ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο ενισχυτής στην οδήγηση των κυρίως καναλιών ενός πολυκαναλικού συστήματος. Ένας δεύτερος, μικρός σε διάμετρο, επιλογέας επιτρέπει στον ενισχυτή να λειτουργήσει ως διαχωρισμένος προ/τελικός και να ενσωματώσει (μέσω του αντίστοιχου βρόχου στο πίσω μέρος) εξωτερικό επεξεργαστή (συμβατικό ή ψηφιακό ισοσταθμιστή). Μέσω του διακόπτη αυτού ενεργοποιείται και η διαδικασία ρύθμισης της πόλωσης.

Octave Audio V 80SE

Καλοσχεδιασμένο και απλό στην χρήση σύστημα ελέγχου/ρύθμισης της πόλωσης. Το εγχειρίδιο χρήσης αναφέρει πόσα LED και πώς πρέπει να ανάβουν, όταν το ρεύμα είναι σωστό.

Octave Audio V 80SE

Το ρυθμιστικό στάθμης και ο διακόπτης που ελέγχει την λειτουργία του ενισχυτή. Σε linear mode, ο ενισχυτής λειτουργεί ως ολοκληρωμένος, σε External mode ο προενισχυτής και ο τελικός διαχωρίζονται (εσωτερικά) ενώ το Bias εμφανίζει τα ρυθμιστικά του ρεύματος πόλωσης των λυχνιών.

Ο V 80SE περιλαμβάνει τέσσερις εισόδους στάθμης line/single ended και μία είσοδο balanced/XLR. Από τις single ended η μια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως είσοδος phono MM ή phono MC αν εγκατασταθεί στο εσωτερικό το κατάλληλο άρθρωμα. Επίσης, το πακέτο συνδεσιμότητας περιλαμβάνει -όπως ήδη αναφέρθηκε- ένα βρόχο επεξεργαστή (Master In/Master Out), με έξοδο προενισχυτή και είσοδο τελικού, με δρομολόγηση που γίνεται εσωτερικά, ένα βρόχο ταινίας (Tape Play/Tape Rec) έξοδο προενισχυτή για οδήγηση υπογούφερ (χωρίς φίλτρο) και είσοδο Bypass. Οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων είναι εξαιρετικής ποιότητας της Druseidt. Την πίσω πλευρά συμπληρώνει η έξοδος ακουστικών (TRS 6.35mm), σε μια θέση με την οποία δεν συμφωνούμε πολύ, φυσικά. Από την άλλη, ο ενισχυτής διαθέτει ξεχωριστό στάδιο ισχύος για τα ακουστικά, με ημιαγωγούς, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μοντέλα με ονομαστική αντίσταση από τα 30Ω μέχρι τα 2kΩ. Ο χρήστης θα βρει ακόμη το ειδικό βύσμα σύνδεσης του εξωτερικού φίλτρου Black Box, το οποίο αυξάνει την χωρητικότητα της εξομάλυνσης του τροφοδοτικού, με επιπτώσεις στην στάθμη του θορύβου όσο και στην απόδοση του ενισχυτή στα μεταβατικά. Ένας διακόπτης με δύο θέσεις, Low και High, χρησιμοποιείται ανάλογα με τις λυχνίες εξόδου με την πρώτη να αφορά στις λυχνίες μέχρι την ΚΤ88 και την δεύτερη τις KT120/ΚΤ150.
Η συσκευή συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα ποιοτικό τηλεχειριστήριο, με εξαιρετική αίσθηση, μόνο για την ρύθμιση της στάθμης, όμως, καθώς και από κλωβό για την προστασία από τις λυχνίες και την θερμότητα που εκπέμπουν.

Octave Audio V 80SE

Πλήρες πακέτο εισόδων και εξόδων, με δυνατότητα προενισχυτή Phono (προαιρετικώς) και πολύ καλούς ακροδέκτες για την σύνδεση των ηχείων. Δεξιά φαίνεται η υποδοχή σύνδεσης του εξωτερικού φίλτρου Black Box.

Octave Audio V 80SE

Υπάρχει διακόπτης για την επιλογή του τρόπου λειτουργίας της εξόδου των ακουστικών καθώς και διακόπτης ενεργοποίησης του Ecomode.