Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/01/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος Ενισχυτής

FIM Audio ΤΚ004-D

FIM Audio ΤΚ004-D

Η αλήθεια είναι ότι τα διακοπτικά στάδια ισχύος δεν συστήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον κόσμο του audio υψηλών απαιτήσεων. Η άγνωστη (στην υψηλή πιστότητα) τεχνολογία είχε κρίσιμα σημεία στα οποία συχνά δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή και τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα. Δυσπιστία και απόψεις-στερεότυπα. Αυτά, φυσικά, πριν αρχίσει να ασχολείται σοβαρά ο χώρος με την συγκεκριμένη τεχνολογία και αρχίσουν να κυκλοφορούν μεταξύ μας τα πρώτα ποιοτικά αρθρώματα, σχεδιασμένα με κριτήρια audio υψηλών επιδόσεων. Οι ενισχυτές με ICEPower και Ncore δείχνουν ότι ένας διακοπτικός τελικός μπορεί να ακούγεται πραγματικά καλά.
Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και ο Lars Clausen της NewClassD, ένας Δανός (όχι ιδιαίτερα γνωστός είναι η αλήθεια) ο οποίος, πάντως, ασχολείται με τα διακοπτικά στάδια εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2006. Τα αρθρώματα του Clausen έχουν τα κλασικά χαρακτηριστικά του είδους, δηλαδή ικανότητα για μεγάλη ισχύ και πολύ μεγάλο συντελεστή απόδοσης αλλά έχουν σχεδιαστεί με λογική audiophile και προορίζονται για ανάλογες εφαρμογές.

FIM Audio ΤΚ004-D

Όσοι έχουν δει τον TK003 δεν θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν το σασί. Ο TK004-D είναι μια βαριά κατασκευή με λιτή πρόσοψη και αρκετά ενδιαφέρουσα αισθητική.

Ο TK004-D βασίζεται στο άρθρωμα Singularity 3, το οποίο μπορεί να αποδώσει μέχρι 450/900W σε φορτία 8/4Ω (ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας) και βασίζεται σε ημιαγωγούς SiCFET (Silicon Carbide FET) σε αντίθεση με την τυπική επιλογή που είναι τα εξειδικευμένα για διακοπτικές διατάξεις MOSFET. Επιπροσθέτως, τα στάδια οδήγησης είναι υλοποιημένα με διακριτούς ημιαγωγούς και υλικά ακριβείας, υπάρχει τοπική σταθεροποίηση για αυτά και το τυπωμένο κύκλωμα είναι βελτιστοποιημένο για χαμηλό θόρυβο. Στο κομμάτι του switching, o Clausen χρησιμοποιεί υψηλή συχνότητα (850kHz) και ο βρόχος ανάδρασης υλοποιείται πριν από το φίλτρο εξόδου (ώστε να μην επηρεάζεται το τελευταίο και να μην απαιτούνται μεγάλα πηνία). Το κύκλωμα προστασίας του ενισχυτή επιτρέπει την ασφαλή οδήγηση ηχείων με εμπέδηση της οποίας το μέτρο πέφτει μέχρι τα 2Ω. Το κρίσιμο κομμάτι της τροφοδοσίας περιλαμβάνεται στο πακέτο της NewClassD και ο TK004-D χρησιμοποιεί ένα βαρύ τροφοδοτικό με πυκνωτές 47.000μF και γρήγορες διόδους, σε ένα “συντηρητικό” στήσιμο που επιτρέπει στα αρθρώματα να αποδώσουν 200/400W σε φορτία 8/4Ω

FIM Audio ΤΚ004-D

Ο χρήστης ελέγχει την τροφοδοσία του τελικού σταδίου από αυτόν τον διακόπτη. Αν απαιτείται, μπορεί να χρησιμοποιήσει την συσκευή χωρίς να τροφοδοτείται το τελικό στάδιο.

FIM Audio ΤΚ004-D

Το ρυθμιστικό στάθμης χρησιμοποιείται και ως επιλογέας εισόδου. Έχει πολύ καλή αίσθηση.

Το προενισχυτικό στάδιο του TK004-D δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό του TK003. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κύκλωμα που βασίζεται στο ρυθμιστικό στάθμης CS3310 της Cirrus με εύρος ρύθμισης 127dB και βήμα 0,5dB και μπορεί να προσφέρει κέρδος μέχρι 31,5dB.
Ο TK004-D διαθέτει συνολικά πέντε εισόδους, από τις οποίες οι τρεις είναι στάθμης line και οι δύο phono (ΜΜ και MC) με επιλεγόμενο κέρδος. Το σήμα από τις φωνογραφικές κεφαλές οδηγείται σε ένα phono βασισμένο σε σχέδιο του Douglas Self με τρία τρανζίστορ χαμηλού θορύβου στην είσοδο ΜC και ένα στάδιο προενίσχυσης/αποέμφασης που χρησιμοποιεί ένα 5534. Η αποέμφαση RIAA είναι ενεργή (εφαρμόζεται στο βρόχο ανάδρασης) και στην είσοδο MΜ αντί της κλασικής αντίστασης 47kΩ, χρησιμοποιείται αντίσταση 1MΩ και ένα ενεργό κύκλωμα βασισμένο σε δύο τελεστικούς 5532 το οποίο δίνει στην είσοδο χαρακτηριστικά αντίστασης 47kΩ. H ιδιόμορφη αυτή προσέγγιση (ο Self έχει κάνει μια παραλλαγή ενός κυκλώματος που πρώτος πρότεινε ο Marcel van den Gevel) βασίζεται στην ιδέα ότι το ρεύμα που διαρρέει μια αντίσταση και οφείλεται στον θερμικό θόρυβο (θόρυβο Johnson) είναι χαμηλότερο σε μια αντίσταση 1ΜΩ από αυτόν σε μια αντίσταση 47kΩ. Μέσω διακοπτών, στο πίσω μέρος, μπορεί να επιλεγεί το κέρδος καθώς και το ποιά είσοδος phono είναι ενεργοποιημένη (MM/MC).

Κείμενο

FIM Audio ΤΚ004-D

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εισόδους phono και τρεις εισόδους line, έξοδο προενισχυτή και δύο ζευγάρια ακροδεκτών σύνδεσης ηχείων πολύ καλής ποιότητας.

FIM Audio ΤΚ004-D

Αυτός ο διακόπτης ενεργοποιεί τον προενισχυτή. Όταν βρίσκεται σε θέση Off, είναι δυνατή η χρήση μόνο του τελικού ενισχυτή.

Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έξοδο προενισχυτή για να οδηγήσει άλλο τελικό και η FIΜ, πολύ σωστά, έχει προσθέσει στον ενισχυτή την δυνατότητα ανεξάρτητης ενεργοποίησης του προενισχυτή και τελικού, έτσι ώστε ο δεύτερος να παραμένει ανενεργός, αν ο TK004 χρησιμοποιείται ως προ- αλλά και το αντίστροφο: Με τον προενισχυτή απενεργοποιημένο (ο διακόπτης on-off του προενισχυτή βρίσκεται στο πίσω μέρος) η Line Out μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως είσοδος του τελικού, όπως αναφέρει η εταιρία.
Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται είναι όλα πολύ καλής ποιότητας, επίχρυσα, με τα RCA να προέρχονται από την Neutrik και τους ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων να είναι της WBT. Εξαίρεση, περιέργως, αποτελούν αυτά της εισόδου phono που είναι μάλλον τυπικά, επίχρυσα. Ο ενισχυτής συνοδεύεται από ένα απλό τηλεχειριστήριο, το οποίο επιτρέπει την επιλογή εισόδου, ενεργοποιεί την φίμωση (mute) και ελέγχει την στάθμη.

FIM Audio ΤΚ004-D

Ο TK004-D χρησιμοποιεί έναν προενισχυτή phono βασισμένο σε σχέδιο του Douglas Self το οποίο ελαχιστοποιεί τον θερμικό θόρυβο από την αντίσταση εισόδου.

FIM Audio ΤΚ004-D

Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με το ειδικό ολοκληρωμένο της Cirrus (CS3310).

FIM Audio ΤΚ004-D

Αυτό είναι το διακοπτικό άρθρωμα του Lars Clausen. Ανάλογα με την τροφοδοσία, μπορεί να αποδώσει μέχρι 450W/8Ω και 900W/4Ω, αλλά στην περίπτωση του TK004-D θα είναι “περιορισμένο” στα 200/400W. Εμείς δοκιμάσαμε μια ακόμη πιο μικρή έκδοση, ένα από τα πρωτότυπα της FIM.