Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/12/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Technics SU-R1000

Technics SU-R1000

Η ακουστική αξιολόγηση του SU-R1000 περιέλαβε ακροάσεις μέσω των αναλογικών εισόδων line, μέσω της εισόδου phono και μέσω της θύρας USB ώστε να αποκτήσουμε μια σφαιρική άποψη για όλες τις δυνατότητές του. Εννοείται ότι κάναμε διαρκείς συγκρίσεις μεταξύ κανονικής λειτουργίας και σε ρυθμό αντιστάθμισης μέσω LAPC και ότι χρησιμοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο προενισχυτής phono, δηλαδή το crosstalk canceling και το optimizer. Για τον σκοπό αυτό, ο ενισχυτής αντικατέστησε όλα τα ενισχυτικά αναφοράς (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500 και Rotel RHQ-10 “Michi”) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70 (μέσω της εισόδου line), ένας υπολογιστής Win10/foobar2000 σε ρόλο host και το Linn Sondek LP12/Ittok/Karma σε ρόλο αναλογικής πηγής.
Η εγκατάσταση της συσκευής θα απαιτήσει αρκετό χώρο καθώς μιλάμε για ένα μεγάλο και βαρύ σασί, αλλά δεν κρύβει άλλες δυσκολίες. Ο υπολογιστής είδε αμέσως την θύρα USB και αναγνώρισε τον ενισχυτή χωρίς πρόβλημα και η διαδικασία μέτρησης του συστήματος ενισχυτής/ηχεία για την δημιουργία του φίλτρου LAPC είναι, επίσης απλή. Το “κάτι παραπάνω” χρειάζεται το optimizer της εισόδου phono, αφού θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ειδικός δίσκος της Technics. Όταν ο ενισχυτής μπει στο σχετικό mode, η οθόνη περιγράφει με ακρίβεια τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο χρήστης. Απαιτεί μερικά λεπτά, αλλά είναι μια διαδικασία εύκολη που δεν θα προβληματίσει.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ο SU-R1000 στον χώρο ακρόασης είναι αυτή ενός δυνατού ενισχυτή, με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης αλλά, κυρίως, μιας συσκευής που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική διαφάνεια, δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών της ηχογράφησης και των μικροδυναμικών. Το άκουσμα με τον μεγάλο Technics στο σύστημα δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από τους ενισχυτές αναφοράς, θα έλεγα μάλιστα ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν -σε αρκετές περιπτώσεις, πιο ανάγλυφο και απτό, φυσικό και επιβλητικό, όλα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου ενισχυτή.

Technics SU-R1000 Technics SU-R1000

Πολύ χαμηλά, το σύστημα φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση και καλές περιγραφές του όγκου και του παλμού, με την σαφήνεια και τον έλεγχο να βελτιώνονται σημαντικά με την ενεργοποίηση του LAPC (πιο αναλυτικά για αυτό, σε επόμενη παράγραφο). Το άκουσμα ήταν επιβλητικό όταν το απαιτούσε η ηχογράφηση με τον ενισχυτή να επιβάλλεται άνετα στον χώρο, χωρίς να δείχνει ίχνη κόπωσης.
Η πολύ καλή συμπεριφορά στο κάτω όριο, επεκτείνεται και στην περιοχή των χαμηλών και των ανώτερων χαμηλών, με τον ενισχυτή να περιγράφει άψογα το σκάφος των μεγάλων εγχόρδων, να τηρεί την σωστή κλίμακα μεγεθών και να μην εμφανίζει την παραμικρή τάση έμφασης (πρακτική απόδειξη του καλού συντελεστή απόσβεσης). Γενικώς, η περιοχή φάνηκε να έχει ενέργεια και ταχύτητα, μια μεστή, πειστική παρουσία. Αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την απόδοση των ρυθμικών μερών, τα οποία ακούστηκαν όσο πρέπει γρήγορα, με καλό έλεγχο και σώμα, δημιουργώντας μια εξαιρετική αίσθηση ροής, η οποία δίνει έναν ζωντανό χαρακτήρα στην όλη απόδοση και σε κερδίζει αμέσως.
Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ισορροπημένα φωτεινή, με μια έντονη αίσθηση σαφήνειας -πειθαρχίας θα έλεγα- και πολύ καλή απόδοση της λεπτομέρειας και του layering. Ο ενισχυτής δεν κρατά τον ακροατή σε απόσταση, αλλά δεν θα τον καταπιέσει ποτέ και δεν θα γίνει κουραστικός ακόμη και σε έργα με πολυπληθείς ορχήστρες και σημαντική ενέργεια στην περιοχή.
Η αίσθηση της απτής λεπτομέρειας, της -σχεδόν πραγματικής- παρουσίας στον χώρο είναι βασικό συστατικό της στερεοφωνική εικόνας που δημιουργεί ο SU-R1000 και είναι από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσεις. Η σκηνή ορίζεται σαφώς, τα ηχητικά αντικείμενα τοποθετούνται με ακρίβεια και η αίσθηση του αέρα μεταξύ τους είναι εμφανής, η κίνηση περιγράφεται άψογα και η αίσθηση του βάθους της σκηνής πολύ καλή.
Ψηλά, η αίσθηση που δημιουργεί ο ενισχυτής είναι αυτή ενός μαλακού, ήπιου χαρακτήρα που κάνει το άκουσμα φιλικό στα αυτί και ξεκούραστο, χωρίς να φαίνεται ότι στερεί τον ακροατή από την έκταση ή την ταχύτητα. Το αποτέλεσμα σε κερδίζει εύκολα και χαρακτηρίζεται από καλή απόδοση του αρμονικού πλούτου με τα ηχοχρώματα να αποδίδονται με ακρίβεια χωρίς υπερβολική θέρμη ή τάσεις προς το ευφωνικό.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν την βασική ταυτότητα του ενισχυτή όταν αυτός χρησιμοποιείται από τις αναλογικές εισόδους. Πραγματοποιώντας streaming μέσω USB, το αποτέλεσμα φάνηκε να βελτιώνεται στα σημεία με κύριες εστίες διαφορών την στερεοφωνική εικόνα η οποία γίνεται πιο τρισδιάστατη και με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες εστιασμού, τις πολύ χαμηλές συχνότητες που κερδίζουν σε όγκο και την περιοχή των υψηλών συχνοτήτων η οποία ακούστηκε περισσότερο εκτεταμένη, πλούσια και ακριβής. Συνολικά, με ψηφιακά σήματα, ο ενισχυτής κερδίζει σε παρουσία και σαφήνεια.
Βέβαια, οι σημαντικές διαφορές εμφανίζονται με την ενεργοποίηση του LAPC, το οποίο δείχνει να λειτουργεί με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο και αρκετά εντοπισμένα. Ειδικότερα, με την αντιστάθμιση των ηχείων, είδαμε βελτιώσεις κυρίως στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, με καλύτερο έλεγχο και σαφέστερες περιγραφές, στην περιοχή των υψηλών/πολύ υψηλών συχνοτήτων, όπου πήραμε καλύτερη ισορροπία, καλύτερη περιγραφή του αέρα και των μεταλλικών κρουστών, ειδικά σε θέματα απόσβεσης, καλύτερη περιγραφή του αρμονικού πλούτου αλλά και στην στερεοφωνική εικόνα η οποία κέρδισε (λίγο) σε πλάτος και σαφήνεια. Προφανώς οι διαφορές εξαρτώνται και από το ηχείο και ανάλογα με την συμπεριφορά του τελευταίου, αυτές μπορεί να είναι μεγαλύτερης ή μικρότερες.
Το Phono του SU-R1000 θα ήταν πολύ καλό ακόμη και “σκέτο”, δηλαδή χωρίς το optimizer και το crosstalk canceler. Έχει αρκετά χαμηλό θόρυβο στην ρύθμιση για κεφαλή κινητού πηνίου, και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ομοιογενές, με αίσθηση πληρότητας, πολύ καλή απόδοση της λεπτομέρειας και καλή στερεοφωνική εικόνα. Είναι σαφές ότι μπορεί να υποστηρίξει μια αναλογική πηγή υψηλών απαιτήσεων και να εξασφαλίσει τις σωστές συνθήκες για να αποδώσει αυτή, το μέγιστο. Το “κάτι παραπάνω” σε όλα αυτά το δίνουν τα δύο εργαλεία της Technics. Το crosstalk canceler έδεσε την εικόνα και της προσέδωσε μεγαλύτερη σαφήνεια και σταθερότητα ενώ το optimizer (στην συγκεκριμένη περίπτωση) είχε μικρότερη (αλλά, πάντως, αισθητή) επίδραση, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι δεμένο, με καλύτερη περιγραφή του αναγλύφου και παρουσία στο χώρο.

Τελικώς...

... χωρίς την παραμικρή τάση υπερβολής, ο SU-R1000 είναι ο πλέον ενδιαφέρων (και κατά πάσα πιθανότητα επιδραστικός) ολοκληρωμένος ενισχυτής που έχουμε δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια (για κάτι ανάλογο, το μυαλό μας πάει δέκα χρόνια πίσω, εδώ). Δεν είναι μόνο ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή κατασκευή, υψηλής αισθητικής και με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το γεγονός ότι σπανίως συναντάς τόσες ενδιαφέρουσες ιδέες, ταυτόχρονα, μέσα σε ένα σασί. Οι άνθρωποι της Technics κάνουν μια ασυνήθιστη επίδειξη τόλμης (εκτός της επίδειξης τεχνολογικών δυνατοτήτων) και δικαιώνονται πλήρως, διότι το αποτέλεσμα είναι εμφανές: Ο SU-R1000 ξεχωρίζει με την απόδοσή του και θέτει ένα επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Θα περιμένουμε με αγωνία τους επιγόνους!