Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/04/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/Bluetooth Streamer

iFi ZEN DAC/Blue

iFi ZEN DAC/Blue

Αν δεν έχετε πειστεί, ήδη από τον εισαγωγή, οι φωτογραφίες θα πρέπει να σας πείσουν: Τα δύο ZEN είναι πράγματι εντελώς διαφορετικά σε εμφάνιση από όλες τις υπόλοιπες συσκευές της iFi και μόνο ο λογότυπος της εταιρίας (στο σασί του DAC και στο κέντρο της πρόσοψης του Blue) επιβεβαιώνει ότι πρόκειται, πράγματι, για συσκευές της.
Οι Βρετανοί έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες να δημιουργήσουν την αίσθηση μιας ποιοτικής συσκευής και τα έχουν καταφέρει, τόσο με το φινίρισμα και το χωρίς γωνίες προφίλ, όσο και με την διαμόρφωση της πρόσοψης. Εδώ, στην περίπτωση του DAC, περιλαμβάνονται τα απαραίτητα, δηλαδή το ρυθμιστικό στάθμης, δύο έξοδοι για σύνδεση ακουστικών (single ended TRS 6,35mm και balanced TRRRS Pentaconn/4,4mm) καθώς και δύο διακόπτες, από τους οποίους ο ένας ενεργοποιεί το (αναλογικό) κύκλωμα ενίσχυσης των χαμηλών συχνοτήτων (TrueBass) και ο δεύτερος επιλέγει μεταξύ χαμηλής και υψηλής ευαισθησίας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα είδη ακουστικών, με τα ευαίσθητα in-ear να μην έχουν προβλήματα υψηλού θορύβου (Power Match). Το Blue είναι σαφώς πιο απλό ως προς το user interface, περιλαμβάνοντας έναν διακόπτη για το pairing και δύο φωτεινές ενδείξεις των οποίων το χρώμα αλλάζει, μια για το πρωτόκολλο Bluetooth που χρησιμοποιείται και μια για το sample rate.

iFi ZEN DAC/Blue

Η σειρά ZEN διαφοροποιείται σημαντικά από την κλασική αισθητική της iFi. Το φινίρισμα του σασί είναι προσεγμένο και η κατασκευή του, χωρίς γωνίες, θα τραβήξει αμέσως την προσοχή. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τόσο single enede, όσο και balanced εξόδους για την σύνδεση των ακουστικών.

iFi ZEN DAC/Blue

Ο ZEN Blue είναι ακόμη πιο ενδιαφέρων, ως παρουσία, με τον φωτιζόμενο λογότυπο και ένα ακόμη ενδεικτικό να αλλάζουν χρώμα, ανάλογα με τον codec και το sample rate αντιστοίχως. Ο μοναδικός διακόπτης στην πρόσοψη είναι αυτός που ενεργοποιεί την διαδικασία του pairing.

Οι δυνατότητες σύνδεσης του DAC περιλαμβάνουν μια θύρα USB (v3.0, συμβατή, εννοείται, με v2.0) στον ρόλο της ψηφιακής εισόδου και δύο αναλογικές εξόδους, μια single ended (RCA) και μια balanced (TRRRS 4,4mm). Με δεδομένο ότι η έξοδος όλων των ολοκληρωμένων μετατροπής d/a είναι balanced, η προσπάθεια της iFi να διατηρήσει το σήμα στην πρωταρχική του μορφή, για όσους θα ήθελαν να το οδηγήσουν έτσι σε τελικούς ενισχυτές, ενεργά ηχεία και ακουστικά, είναι αξιέπαινη και ένα σημείο διαφοροποίησης σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η επιλογή του βύσματος (έναντι των συμβατικών XLR) ήταν μάλλον μονόδρομος τόσο για λόγους οικονομίας κλίμακας όσο και για λόγους οικονομίας χώρου. Η ίδια -κατανοητή- λογική, προφανώς, δεν επέτρεψε και την τοποθέτηση μιας ψηφιακής εισόδου που θα έκανε την συσκευή περισσότερο ευέλικτη (και θα επέτρεπε την σύνδεση με το Blue). Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει, μέσω ενός μικρού διακόπτη, για το αν ο DAC θα λειτουργεί ως προενισχυτής (με δυνατότητα ρύθμισης στάθμης) ή καθαρόαιμος μετατροπέας d/a (με παράκαμψη του ρυθμιστικού). Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται απευθείας από τον δίαυλο USB, αλλά υπάρχει υποδοχή για εξωτερικό τροφοδοτικό. Η iFi προσφέρει ένα φροντισμένο εξωτερικό πακ, το iPower, για το οποίο αναφέρει ότι προσφέρει σημαντικά χαμηλότερο θόρυβο και είναι, πιθανώς, μια ενδιαφέρουσα αναβάθμιση.

iFi ZEN DAC/Blue

Ένα πολύ διακριτικό φωτιστικό, πίσω από το ρυθμιστικό στάθμης του ZEN DAC, ενημερώνει τον χρήστη για το φορμά και το sample rate, αλλάζοντας χρώματα. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του επιλογέα ευαισθησίας (Power Match) και αναλογικό φίλτρο για την ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων (TrueBass).

iFi ZEN DAC/Blue

O μοναδικός διακόπτης στην πρόσοψη του ZEN Blue είναι αυτός για το pairing της συσκευής. Η συσκευή μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι επτά πηγές, ώστε να συνδέεται άμεσα.

To Blue διαθέτει ένα ζεύγος ψηφιακών εξόδων, ομοαξονική (RCA) και οπτική (Toslink), ώστε να μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε συμβατικό DAC καθώς και single ended και balanced αναλογικές εξόδους (RCA και TRRRS Pentaconn/4,4mm αντιστοίχως) ώστε να μπορεί να συνδεθεί με προενισχυτή/ολοκληρωμένο ενισχυτή, ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη και τις δυνατότητες του συστήματος. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι, και στην περίπτωση του Blue, εφαρμόζεται το δόγμα της εταιρίας περί της διατήρησης της balanced μορφής του αναλογικού σήματος. Ζωηρώς αμφιβάλλω αν υπάρχει στην αγορά άλλο “σκέτο” Bluetooth streamer με balanced εξόδους.

Το εσωτερικό του DAC κρύβει μια λιτή αλλά προσεγμένη (ειδικά για την κατηγορία τιμής) κατασκευή. Η διαχείριση των σημάτων μέσω της θύρας USB γίνεται από μια λύση της XMOS, η οποία, ωστόσο, έχει δεχτεί αλλαγές από την iFi (και μπορεί να αναβαθμιστεί ως προς το firmware για να τρέξει και άλλα φίλτρα της εταιρίας) και η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό γίνεται από έναν DAC της Texas/Burr Brown. Εν προκειμένω, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική επιλογή της iFi, τον DSD1793, ο οποίος χρησιμοποιείται α λα Thorsten Loesch, δηλαδή σε mode εκτός των συμβατικών προδιαγραφών του τσιπ (24/192 και DSD64), προσφέροντας την δυνατότητα μετατροπής σημάτων με sample rates που φθάνουν τα 24-bit/384kHz/DXD για διαμόρφωση PCM και το DSD256 για διαμόρφωση DSD, στην δεύτερη περίπτωση, μάλιστα, native, χωρίς δηλαδή μετατροπή του DSD σε PCM. Ο Loesch δεν έχει εξηγήσει ποτέ το πώς το καταφέρνει αυτό με λεπτομέρειες, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι το ολοκληρωμένο της Texas Instruments μπορεί να λειτουργήσει και με τρόπους που δεν αναφέρονται επισήμως (η κουβέντα γύρω από το θέμα έχει παρελθόν, από το 2014 και αρκετό ενδιαφέρον. Ψάξτε το λίγο στο Google). Το αναλογικό στάδιο είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, balanced και η τροφοδοσία προσεγμένη.

iFi ZEN DAC/Blue

Ο DAC διαθέτει μόνο μια είσοδο (θύρα USB) και δύο σετ εξόδων, single ended και balanced. Υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του ρυθμιστικού στάθμης. Η συσκευή τροφοδοτείται από τον δίαυλο USB, αλλά υπάρχει και είσοδος για την σύνδεση εξωτερικού τροφοδοτικού.

iFi ZEN DAC/Blue

Ο Blue μπορεί να συνδεθεί με το σύστημα είτε αναλογικά (μέσω του DAC και single ended ή balanced εξόδων) είτε ψηφιακά (μέσω του επεξεργαστή της Qualcomm και ομοαξονικής ή ψηφιακής εξόδου). O χρήστης έχει στην διάθεσή του τον σχετικό επιλογέα.

Το Blue είναι σχεδιασμένο γύρω από την τελευταία λύση της Qualcomm στον χώρο της τεχνολογίας Bluetooth (QCC5100), μια επιλογή που προσφέρει, στην πράξη, όλες τις τελευταίες δυνατότητες (έκδοση 5). Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή υποστηρίζει όλες τις κωδικοποιήσεις από την βασική SBC μέχρι τις aptX HD, LDAC και HWA (τις δύο τελευταίες με αναβαθμίσεις του firmware) και ως εκ τούτου πληροί τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως high resolution Bluetooth, υποστηρίζοντας ροές με ανάλυση 24-bit/96kHz για κωδικοποίηση LDAC και 24-bit/48kHz για κωδικοποίηση aptx HD (με συμπίεση). Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της συγκεκριμένης προσέγγισης, πάντως, βρίσκεται στο γεγονός ότι το ολοκληρωμένο της Qualcomm χρησιμοποιείται μόνο για την ασύρματη λήψη και την αποκωδικοποίηση. Από το σημείο αυτό και μετά, οι επιλογές ανήκουν στην iFi και περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο μετατροπής d/a της ESS (ES9023P) καθώς και ένα balanced αναλογικό στάδιο εξόδου (σε λογική παρόμοια με αυτήν του DAC).

iFi ZEN DAC/Blue

Ο DAC είναι χτισμένος γύρω από το DSD1793 της Burr Brown και μια λύση της XMOS για την διαχείριση της θύρας USB. Εν προκειμένω, ο Thorsten Loesch έχει κάνει τα μαγικά του...

iFi ZEN DAC/Blue

Ο Blue βασίζεται σε έναν επεξεργαστή της Qualcomm, αλλά μόνο για την λήψη/αποκωδικοποίηση του σήματος. Η μετατροπή σε αναλογικό σήμα γίνεται μέσω ενός dac της ESS και το αναλογικό στάδιο ανήκει, επίσης, στην iFi.