Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/09/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής/DAC/Streamer - Τελικός Ενισχυτής

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης, το ζευγάρι DDP-2/DPA-2 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ATC SCM-50PSL. Οι πηγές ήταν αυτές που χρησιμοποιούμε σε μόνιμη βάση (Teac Esoteric P70/D70 σε μια από τις αναλογικές εισόδους και Foobar 2k/dCS Puccini U-Clock σε μια από τις ομοαξονικές.
Η εγκατάσταση των δύο συσκευών δεν κρύβει προβλήματα και είναι ευκολότερη από τον μέσο όρο, τόσο λόγω του μικρού τους ύψος όσο και επειδή ο τελικός ενισχυτής δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις ψύξης. Η αίσθηση κατά τον χειρισμό ήταν πολύ καλή και το μενού του DDP-2 προφανές.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το ζευγάρι της Elac είναι ότι βρίσκεται απέναντι από ένα ενισχυτικό με σημαντικά περιθώρια οδήγησης, πολύ καλή ουδετερότητα και χαμηλό θόρυβο, ο οποίος ευνοεί την απόδοση των μακροδυναμικών και, συνολικά, οδηγεί σε ένα ξεκούραστο αλλά -ταυτόχρονα- επιβλητικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τον DPA-2, στην πραγματικότητα, έχουμε πάψει εδώ και αρκετό καιρό να μένουμε έκπληκτοι με τις δυνατότητες των διακοπτικών ενισχυτών σε σχέση με το μέγεθός τους, έχοντας αφομοιώσει το γεγονός ότι διαθέτουν πολύ υψηλούς συντελεστές απόδοσης. Αλλά, και πάλι, ο DPA-2 με το ύψος των 40 και κάτι χιλιοστών δεν περνάει απαρατήρητος σε θέματα οδήγησης. Στον χώρο ακρόασης το ζευγάρι της Elac φάνηκε πραγματικά ανεξάντλητο σε θέματα ισχύος, κοντράροντας στα ίσα τον τελικό αναφοράς και προσφέροντας υψηλές στάθμες χωρίς ίχνη συμπίεσης, τραχύτητας ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δείχνει ότι λειτουργεί κοντά στα όριά του. Επομένως, αν ψάχνετε κάτι ισχυρό, η πρόταση της γερμανικής εταιρίας είναι ιδιαιτέρως ελκυστική.
Αλλά και πέραν της ωμής δύναμης, τα Elac φάνηκαν ιδιαίτερα φροντισμένα σε θέματα ηχητικής συμπεριφοράς. Το τελικό αποτέλεσμα που πήρα ήταν πραγματικά ουδέτερο και ομοιογενές (ίσως ελάχιστα πιο λαμπρό σε σχέση με το σύστημα αναφοράς) με πολύ καλές δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών, φυσική, ανάγλυφη στερεοφωνική εικόνα και πολύ καλή αίσθηση του αέρα στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων.

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2 Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Χαμηλά, το ζευγάρι φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση και, σε συνδυασμό με τις υψηλές στάθμες που άκοπα προσφέρει ο τελικός, δημιούργησε μια πολύ επιβλητική παρουσία συνολικά. Το σύστημα διατήρησε τα πολύ καλά δυναμικά του περιθώρια, με τις λεπτομέρειες να προβάλλονται σε ένα ιδιαίτερα ήσυχο υπόβαθρο και τα μακροδυναμικά να μην περιορίζονται, σε καμία περίπτωση, με τρόπο άξιο λόγου.
Συνολικά, το σύστημα ακούστηκε γρήγορο, ευχάριστο, ρυθμικό, γενικά ζωντανό και ικανό να γεμίσει μεγάλους χώρους (αρκεί, εννοείται, να συνεργάζονται και τα ηχεία). Σε μικρούς και μεσαίους χώρους δεν υπάρχει πρόβλημα οδήγησης ακόμη και αναίσθητων ηχείων με χαμηλή ελάχιστη αντίσταση.

Τελικώς...

...η επιλογή της Elac να δώσει μια πολύ χαμηλών τόνων εμφάνιση στα δύο Alchemy δεν πρέπει να παραπλανήσει κανέναν. Παρά την “μικρή” τους εμφάνιση, είναι δύο συσκευές με πολύ σοβαρές δυνατότητες, οι οποίες υποστηρίζονται από μια αντίστοιχη λογική αρχιτεκτονική που δεν αφήνει εκτός εξίσωσης τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν, ώστε να βρεθούμε απέναντι από μια πραγματικά audiophile πρόταση. Με δεδομένα τις επιδόσεις και τα προσφερόμενα, η συνολική τιμή του συστήματος κρίνεται λογική, επομένως έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή αγορά.