Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/09/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής/DAC/Streamer - Τελικός Ενισχυτής

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σκεφτώ έναν καλό λόγο για να σχεδιάσεις ένα σασί που να χωράει σε ένα κλασικό βιομηχανικό ρακ (19 ιντσών) και να καταλαμβάνει το ελάχιστο δυνατό ύψος (1U), όταν η συσκευή σου ανήκει στην κατηγορία του οικιακού audio. Από την άλλη, πάλι, τόσο ο DDP-2, όσο και o DPA-2 είναι πραγματικά κομψές κατασκευές, χαμηλών τόνων και αν αναλογιστείς ότι ο τελικός μπορεί να αποδώσει 2x325W/4Ω αρχίζεις να εντυπωσιάζεσαι. Ούτε ψύκτρες, ούτε ανεμιστήρες, ούτε τίποτε. Εννοείται, ότι υπάρχει καλός λόγος γιαυτό: Το στάδιο ισχύος είναι διακοπτικό (τάξης D) και υλοποιείται με αρθρώματα της Hypex, ενώ και το τροφοδοτικό είναι, επίσης, διακοπτικό. Βεβαίως, η Elac έχει βάλει και την δική της πινελιά: Το διακοπτικό τροφοδοτικό είναι μόνο για τα Hypex. Το υπόλοιπο κύκλωμα του τελικού, υλοποιημένο με διακριτά FET και χωρίς πυκνωτές στο δρόμο του σήματος (όντας τοπολογία ελεγχόμενη από DC-servo) τροφοδοτείται από ένα κλασικό γραμμικό τροφοδοτικό. Το στάδιο ισχύος μπορεί να γεφυρωθεί και ως μονομπλόκ, οπότε ο DPA-2 αποδίδει 625W/8Ω και ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει balanced ή single ended εισόδους και να επιλέξει το συνολικό κέρδος, ώστε να προσαρμόσει τον ενισχυτή στον προενισχυτή που προηγείται.

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Η εμφάνιση των δύο Elac θα φανεί αρκετά συντηρητική σε ορισμένους αλλά και οι δύο συσκευές είναι καλοσχεδιασμένες και εύχρηστες. Το μικρό ύψος των σασί, βοηθά στην εύκολη τοποθέτηση.

Αυτός ο προενισχυτής είναι πολύ πιθανόν να είναι ο DDP-2. Η Elac έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διευκολύνει μια τέτοια επιλογή, καθώς η συσκευή που έχει παρουσιάσει περιλαμβάνει όλα όσα μπορεί να ζητήσει κανείς, σήμερα, από έναν προενισχυτή. Αυτό το “όλα” δεν είναι τόσο ποσοτικό όσο ποιοτικό, σχετίζεται δηλαδή με την ίδια την αρχιτεκτονική της συσκευής. Ο DDP-2 περιλαμβάνει, εκτός του συμβατικού προενισχυτή, ένα streamer και έναν μετατροπέα d/a. Το συνολικό πακέτο των εισόδων περιλαμβάνει τρεις αναλογικές (μια balanced και δύο single ended), πέντε συμβατικές ψηφιακές εισόδους (2 ομοαξονικές, 2 οπτικές και μια AES/EBU), δύο εισόδους Ι2S και μια θύρα USB (type B/Client).

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Το user interface του DDP-2 είναι ιδιαίτερα σαφές. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του και έξοδο ακουστικών η οποία ενεργοποιείται κατ΄επιλογήν.

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Ο τελικός προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονομπλόκ.

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τρεις συνολικά εξόδους, μια single ended με σταθερή στάθμη εξόδου και δύο εξόδους προενισχυτή, single ended και balanced. Από το πακέτο απουσιάζει μια είσοδος phono, αλλά η Elac διαθέτει στην ίδια σειρά, τον PPA-2 για να καλύψει αυτή την ανάγκη.
Σε ό,τι αφορά την δικτύωση, υπάρχει η δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης μέσω Ethernet, δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης με το router μέσω WiFi και δυνατότητα ad hoc δικτύωσης μέσω Bluetooth. Ο προενισχυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Roon endpoint (αυτό προϋποθέτει να υπάρχει κάπου στο δίκτυο Roon server, οποίος θα μπορούσε να είναι κάποια συσκευή της σειράς Discovery της Elac) και, προσφέρει δυνατότητες σύνδεσης με Spotify Connect και Airplay.

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Η πρόσβαση στο μενού γίνεται με απλό τρόπο. Η μονόχρωμη οθόνη είναι αρκετά ευανάγνωστη ακόμη και από μέση απόσταση.

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Ο προενισχυτής περιλαμβάνει ένα πλήρες πακέτο αναλογικών και ψηφιακών εισόδων. Ο τελικός μπορεί να συνδεθεί είτε μέσω single ended, είτε μέσω balanced γραμμής.

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δυνατότητα επιλογής ψηφιακών φίλτρων και πλήρη έλεγχο στο upsampling που προσφέρει ο μετατροπέας, με ξεχωριστή επιλογή μήκους λέξης (από 16 έως 32-bit) και sample rate που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 384kHz, ανάλογα με το σήμα στην είσοδο. Ο έλεγχος της συσκευής γίνεται μέσω ενός ευανάγνωστου (παρά το μικρό μέγεθος της μονόχρωμης οθόνης OLED) μενού.
Ο μετατροπέας d/a είναι χτισμένος γύρω από 2 τσιπ της Asahi Kasei (ΑΚ4493EQ), κάθε ένα από τα οποία λειτουργεί σε balanced συνδεσμολογία. Ο προενισχυτής βασίζεται σε κύκλωμα με διακριτούς ημιαγωγούς (FET/DC-servo, όπως και ο τελικός ενισχυτής) και χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική τροφοδοσίας με τον τελικό, με ένα διακοπτικό τροφοδοτικό να καλύπτει τις ανάγκες των ψηφιακών κυκλωμάτων και ένα γραμμικό τα αναλογικά μέρη της συσκευής. Το ρυθμιστικό στάθμης είναι ψηφιακά ελεγχόμενο (αλλά λειτουργεί στο αναλογικό πεδίο) και βασίζεται σε ολοκληρωμένο της σειράς Muses της JRC. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του και μια έξοδο ακουστικών (TRS, 6.35mm).

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Το στάδιο εξόδου του προενισχυτή, όπου φαίνονται τα δύο Muses 72320 που χρησιμοποιούνται για την ρύθμιση της στάθμης (κάτω, ελαφρώς δεξιά).

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Ο μετατροπέας d/a που ενσωματώνει ο DDP-2. Διακρίνονται ο επεξεργαστής της Analog Devices (επάνω αριστερά), το CPLD της Xilinx, τα δύο DAC της AKM (επάνω δεξιά) καθώς επίσης και το ψηφιακό interface (κάτω αριστερά). Οι ψηφιακές είσοδοι είναι γαλβανικώς απομονωμένες.

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

Τα αρθρώματα ισχύος της Hypex...

Elac Alchemy DDP-2/DPA-2

… και το στάδιο εισόδου του τελικού ενισχυτή.