Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/10/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Φωτοηλεκτρική Φωνογραφική Κεφαλή

DS Audio E1

DS Audio E1

Ποιά ακριβώς είναι η ιδέα της DS Audio; Στην πράξη, μια κεφαλή DS (και υπάρχουν, αυτή την στιγμή, πέντε μοντέλα μαζί με την ναυαρχίδα Grand Master που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες) αποτελείται από τρία μέρη. Ένα συμβατικό μηχανικό σύστημα ανάγνωσης, δηλαδή μια ακίδα σε στέλεχος που ιχνηλατεί τον δίσκο και μια ανάρτηση που της επιτρέπει να κινείται, ένα σύστημα φωτεινής πηγής βασισμένης σε LED και οπτικού αισθητήρα και ένα σύστημα σκίασης το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο στέλεχος. Η κίνηση της ακίδας και του στελέχους, κινεί το σκίαστρο, το οποίο με την σειρά του διακόπτει προοδευτικά την φωτεινή ροή από την πηγή προς τον αισθητήρα και το αποτέλεσμα είναι ένα αναλογικό σήμα, συνάρτηση της μετατόπισης του στελέχους. Συγκρατείστε, εδώ, δύο πράγματα: Πρώτον ότι μιλάμε για αναλογικό σήμα (οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την οπτική ανάγνωση με ψηφιακά σήματα, αλλά αυτό, στην πραγματικότητα αφορά μόνο του ψηφιακούς οπτικούς δίσκους) και ότι το ηλεκτρικό σήμα είναι συνάρτηση μόνο της μετατόπισης και όχι και της ταχύτητας μετατόπισης.

DS Audio E1

Το κέλυφος της E1 είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και οι γραμμές του είναι πολύ καθαρές, χαρακτηριστικό που διευκολύνει την ρύθμιση της γεωμετρίας.

Με τις διαστάσεις του δίσκου, τις αρχές λειτουργίας των βραχιόνων και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ενός συμβατικού συστήματος βινυλίου να μην έχουν αλλάξει, το βάρος είναι σημαντική υπόθεση και η επιφάνεια σκίασης, αναρτημένη μαζί με το στέλεχος και την ακίδα, πρέπει να είναι πολύ ελαφριά. Εδώ, φαίνεται η εξειδίκευση της DS Audio, η οποία είναι θυγατρική της DSC (ενός κορυφαίου κατασκευαστή οπτικών συστημάτων ο οποίος έχει, μεταξύ άλλων, κατασκευάσει και τα πρώτα οπτικά ποντίκια). H επιφάνεια αυτή έχει πάχος 100μm (δηλαδή, 1/10 του χιλιοστού). Αυτή η απλή, τρόπος του λέγειν, ιδέα, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Πρώτον κάνει το κινούμενο μέρος της κεφαλής πολύ ελαφρύ, απαλλάσσοντας το από οπλισμούς (αν η κεφαλή είναι MM) ή πηνία (αν η κεφαλή είναι MC). Δεύτερον, μηδενίζει την αλληλεπίδραση μαγνητικού πεδίου και στελέχους, η οποία προκαλεί σε όλες τις κεφαλές προβλήματα, αφού η κίνηση μέσα στο μαγνητικό πεδίο δημιουργεί μεν τάση, αλλά το μαγνητικό πεδίο εξασκεί δυνάμεις στο κινούμενο μέρος της κεφαλής, επηρεάζοντάς το. Τρίτον, η συνάρτηση μεταφοράς του συστήματος είναι απλούστερη. Η στάθμη εξόδου των οπτικών κεφαλών δεν μεταβάλλεται σε συνάρτηση με την ταχύτητα κίνησής τους (δηλαδή, τον ρυθμό μεταβολής της μετατόπισης, ή απλά, την συχνότητα), όπως συμβαίνει με τις συμβατικές μαγνητικές κεφαλές. Αυτό σημαίνει ότι η αποέμφαση που χρησιμοποιείται είναι απλούστερη, άρα δημιουργεί μικρότερα προβλήματα.

DS Audio E1

Η ακίδα είναι ελλειπτική και το στέλεχος είναι από αλουμίνιο. Η εταιρία έχει μια πολύ φιλική πολιτική αντικατάστασης της όταν φτάσει στο τέλος της ζωής της.

DS Audio E1

Η κεφαλή φέρει ένα φωτιστικό σώμα από LED. Πέρα από το γεγονός ότι πληροφορεί τον χρήστη ότι το σύστημα λειτουργεί (δηλαδή ότι η κεφαλή τροφοδοτείται σωστά από τον προενισχυτή) δεν βρήκαμε κάποια άλλη χρησιμότητα. Ίσως, μάλιστα, κάτω από ορισμένες συνθήκες να δυσχεραίνει τους χειρισμούς, “τυφλώνοντας” με ανακλάσεις τον χρήστη.

Βεβαίως, αυτή η τελευταία φράση μπορεί να διαβαστεί και αλλιώς: Θα χρειαστείτε έναν ειδικό προενισχυτή για την συγκεκριμένη κεφαλή, η οποία δεν μπορεί να συνεργαστεί με συμβατικά phono. Στην περίπτωση της Ε1, η τιμή της περιλαμβάνει τον προενισχυτή αυτόν και έχει γίνει ήδη γνωστό ότι κάποιες εταιρίες ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων κυκλωμάτων, ανάμεσά τους και η EMM Labs του θρυλικού Ed Meitner, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας. Υπάρχει, όμως και άλλος λόγος που θα χρειαστείτε ειδικό προενισχυτή. Οι κεφαλές της DS Audio είναι, κατά κάποιον τρόπο, “ενεργές”, χρειάζονται δηλαδή τάση τροφοδοσίας για να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά τους, τάση η οποία μεταφέρεται μέσω των καλωδίων “γης” του βραχίονα. Αυτό σημαίνει ότι η καλωδίωση του βραχίονα πρέπει να είναι floating, να μην υπάρχει, δηλαδή, πουθενά σύνδεση των “αρνητικών” καλωδίων (του πράσινου και του μπλε, με βάση την συμβατική κωδικοποίηση), είτε μεταξύ τους, είτε με οποιαδήποτε σημείο αναφοράς 0V του συστήματος.
Το πακέτο που δοκιμάζουμε και περιλαμβάνει την E1, αποτελεί το εισαγωγικό προϊόν στην τεχνολογία της DS, αφού είναι το φθηνότερο και το απλούστερο σε κατασκευή. Περιλαμβάνει την κεφαλή, με στέλεχος από αλουμίνιο και ακίδα με ελλειπτικό προφίλ, καθώς και τον προενισχυτή/ενισχυτή/τροφοδοτικό που απαιτείται για την λειτουργία της.

DS Audio E1

Η Ε1 συνοδεύεται με τον δικό της προενισχυτή phono, καθώς απαιτεί διαφορετική καμπύλη αποέμφασης και τροφοδοσία για να λειτουργήσει.

DS Audio E1

Ο προενισχυτής διαθέτει μια είσοδο και μια έξοδο, καθώς και ενσωματωμένο φίλτρο αποκοπής χαμηλών συχνοτήτων, ελεγχόμενο με έναν διακόπτη.

Η κεφαλή δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετική σε σχέση με τις συμβατικές, με εξαίρεση την ευαισθησία της, η οποία είναι εξαιρετικά υψηλή (φθάνοντας τα 20mV), κάτι που δεν ενδιαφέρει και πολύ, φυσικά, αφού δεν πρόκειται να συνδυαστεί με κάποιο κλασικό phono. Η έξοδος του συστήματος φθάνει τα 500mV/1kHz και ο προενισχυτής διαθέτει φίλτρο χαμηλών συχνοτήτων (50Hz, 6dB/oct) το οποίο, αν το επιλέξει ο χρήστης, συνεργάζεται με την μόνιμη αποκοπή που έχει ο προενισχυτής στα 30Hz, 6dB/oct. Ο ίδιος ο προενισχυτής είναι τοποθετημένος σε ένα καλαίσθητο περίβλημα. Το κύκλωμα υλοποιείται με τελεστικούς ενισχυτές και η DS Audio, ούσα φανατική με τις ιδανικές συνθήκες τροφοδοσίας, χρησιμοποιεί φίλτρο με έξι πυκνωτές των 10.000μF.