Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/06/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΡΑΔΙΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/DAC

Cambridge Audio AXR100

Cambridge Audio AXR100

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης ο AXR100 αντικατέστησε τους ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL). Ως πηγή, χρησιμοποιήθηκε το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70 συνδεδεμένο σε μια από τις αναλογικές εισόδους, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήσαμε μόνο το P70 (ρυθμισμένο για upsampling 2x) μέσω της ομοαξονικής ψηφιακής εισόδου, ώστε να αξιολογήσουμε και τον ενσωματωμένο DAC. Ο ραδιοφωνικός δέκτης μας κράτησε, επίσης, παρέα για αρκετές ώρες σε περισσότερο... ανεπίσημες ακροάσεις.
Η αρχική εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει προβλήματα. Είναι μια συσκευή εύχρηστη χωρίς σημαντικές ιδιοτροπίες. Η οθόνη είναι ευανάγνωστη από μεγάλη απόσταση και το τηλεχειριστήριο προσφέρει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες. Οι ανάγκες ψύξης φαίνεται να είναι συμβατικές και, αν και η εταιρία δεν αναφέρει τίποτε ιδιαίτερο, υποθέτει κανείς ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή απόσταση μεταξύ της πίσω πλευράς και οποιασδήποτε κάθετης επιφάνειας, ώστε να εξασφαλίζεται λογική ροή αέρα, όταν λειτουργεί ο ανεμιστήρας.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας τον AXR100 είναι αυτή ενός γρήγορου, ζωντανού και με καλές δυνατότητες οδήγησης ενισχυτή. Αν και τα SCM-50 είναι αναίσθητα, κατάφερε να δημιουργήσει σοβαρές στάθμες σε έναν μέτριο χώρο, χωρίς να εμφανίσει δείγματα συμπίεσης και χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας του, δείγμα ότι μπορεί να καλύψει έναν τυπικό, μεσαίου μεγέθους οικιακό χώρο με ηχεία, επίσης, τυπικής ευαισθησίας. Η χρήση του σε περιβάλλον ψηφιακής ισοστάθμισης αποκάλυψε ότι διαθέτει αρκετά περιθώρια ισχύος και καλό έλεγχο των ηχείων, ειδικά στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων. Το συνολικό άκουσμα ήταν ξεκούραστο, ευχάριστο, με πολύ θετική αίσθηση ως προς την παρουσία στον χώρο και την απόδοση των λεπτομερειών.

Cambridge Audio AXR100 Cambridge Audio AXR100

Πολύ χαμηλά, ο AXR100 φάνηκε να έχει αρκετά περιθώρια ισχύος, ακούστηκε λίγο πιο αυστηρός και συγκρατημένος σε σχέση με την αναφορά, αλλά απέδωσε άνετα τον παλμό, τις λεπτομέρειες και την επιβλητική αίσθηση που συχνά έχουν μουσικά έργα με σημαντικό (συνήθως ηλεκτρονικό) περιεχόμενο στην περιοχή. Γενικώς, οι χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν πολύ ικανοποιητικά, με καλή ταχύτητα, σωστή κλίμακα μεγεθών και ισορροπημένο όγκο, με αποτέλεσμα ο ακροατής να έχει την εντύπωση ότι ακούει έναν πολύ μεγαλύτερο ενισχυτή. Ασφαλώς, ο AXR100 έχει τα όριά του, αλλά, στα χέρια μας και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, έδειξε ότι αυτά είναι υπέρ-επαρκή για την κατηγορία τιμής του. Ο ενισχυτής ακούστηκε γρήγορος, με καλό όγκο και έλεγχο στα ρυθμικά μέρη και φάνηκε να έχει έναν ευχάριστο, ζωντανό χαρακτήρα που κάνει το συνολικό άκουσμα ελκυστικό.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με καλή φωτεινότητα, ακούστηκε μαλακή και ευχάριστη, ίσως λίγο laid-back σε σχέση με την αναφορά, αλλά με καλές λεπτομέρειες και ανάγλυφη αίσθηση. Το σύστημα αναφοράς, με τον Cambridge Audio στην θέση του ενισχυτή ακούστηκε ξεκούραστο αλλά όχι αδρό στις περιγραφές του, ακόμη και όταν έχει να κάνει με σύνθετα έργα που έχουν σημαντική ενέργεια στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ θετική αίσθηση διαύγειας και η εντύπωση ότι ο ενισχυτής θα συγχωρήσει μια κάπως σκληρή παραγωγή, χωρίς να αφήνει σοβαρά ίχνη “ταυτότητας”.
Η στερεοφωνική εικόνα που πήραμε είχε μεγάλες διαστάσεις και ήταν λίγο πιο ασαφής σε σχέση με την αναφορά όσον αφορά στα όρια του πλάτους. Ο εστιασμός μεμονωμένων ηχητικών αντικειμένων ήταν πολύ καλός, με την περιγραφή της κίνησης, τον αέρα και την αίσθηση του χώρου να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, ο ενισχυτής φάνηκε ότι δεν μείωσε καθόλου τις πολύ υψηλές δυνατότητες των Esoteric στον τομέα αυτό, κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στην καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών και στον χαμηλό θόρυβο.
Στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, ο ενισχυτής φάνηκε να έχει καλή έκταση, να είναι γρήγορος και ισορροπημένα φωτεινός, με καλό αρμονικό πλούτο που δεν ρέπει προς το ευφωνικό ή το υπερβολικά “ζεστό”. Η περιοχή αποδόθηκε με καλή λεπτομέρεια και αίσθηση ομοιογένειας, χωρίς το παραμικρό ίχνος μεταλλικής αίσθησης ή τραχύτητας, βάζοντας την τελική σφραγίδα σε έναν πολύ ισορροπημένο, μετρημένο θα μπορούσε να πει κανείς, χαρακτήρα.

Η αντικατάσταση του Esoteric D70 με τον DAC του AXR100, άφησε ανέπαφες τις βασικές αξίες του ενισχυτή όπως περιγράφηκαν πιο πάνω, αλλά είχε μια επίδραση στον τρόπο που αποδόθηκαν οι λεπτομέρειες (στην περίπτωση της αναλογικής εισόδου ήταν περισσότερο ανάγλυφες και παρούσες στον χώρο) ενώ και η απόδοση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων απέκτησε μια πιο έντονη παρουσία, χωρίς, πάντως, να κουράζει ή να δυσαρεστεί. Έχοντας επίγνωση ότι η σύγκριση είναι ανεδαφική (το D70, παρά την ηλικία του, είναι μια συσκευή πολύ ανώτερου επιπέδου) δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε στον ολοκληρωμένο της Cambridge ότι τα πήγε πολύ καλά σε αυτήν, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μια ρεαλιστική λύση σε όποιον αναζητεί έναν οικονομικό ενισχυτή ικανό να διαχειριστεί σήματα με τρόπο που θα σέβεται την μουσική.
Ο ραδιοφωνικός δέκτης είναι εύχρηστος (προσφέροντας δυνατότητα αυτόματης και χειροκίνητης σάρωσης της μπάντας) και, στην περιοχή που έγινε η δοκιμή (βόρεια προάστια Αθηνών) η λήψη του ήταν πολύ καλή με την κεραία που περιείχε η συσκευασία (μια πολύ βασική εκδοχή), με μικρά ποσοστά θορύβου. Το αποτέλεσμα ήταν καλή στερεοφωνική εικόνα (στο μέτρο που το επέτρεπε το πρόγραμμα) και καλή μεταφορά της άρθρωσης των εκφωνητών και της αισθητικής του booth κάθε σταθμού.

Τελικώς...

... χωρίς να καταφύγει σε υπερβολικές επιλογές και λύσεις, η Cambridge Audio καταφέρνει με τον ARX100 να συνθέσει μια σύγχρονη, σε δυνατότητες και ηχητική ταυτότητα, εκδοχή του ραδιοενισχυτή: Με υπερ-επαρκείς δυνατότητες οδήγησης, ευελιξία στις συνδέσεις και πραγματικά υψηλής ποιότητας, φιλικό στον ακροατή, ήχο, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή σε μια αντιστοίχως πολύ καλή τιμή για τα προσφερόμενα.