Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/05/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Για τις ανάγκες της ακουστικής αξιολόγησης το Planar 2 αντικατέστησε το πλατό αναφοράς (Linn Sondek LP12/Linn Ittok/Linn Karma) και ανέλαβε χρέη αναλογικής πηγής με το υπόλοιπο σύστημα να είναι αυτό που χρησιμοποιείται παγίως στις δοκιμές του avmentor (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500 και ATC SCM-50PSL). Ως προενισχυτής phono χρησιμοποιήθηκε ο RHQ-10 “Michi” της Rotel, ρυθμισμένος αναλόγως.
Η αρχική εγκατάσταση του Planar 2 δεν φαίνεται να κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία καθώς ακόμη και οι ρυθμίσεις είναι περιορισμένες. Το μόνο που απαιτείται είναι η επιλογή της δύναμης ανάγνωσης η οποία γίνεται με πολύ απλό τρόπο. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξει ο χρήστης είναι η θέση του πλατό σε σχέση με διάφορες πηγές θορύβου (για λόγους που αναλύονται στην σελίδα των μετρήσεων). Η επιλογή ενός ρακ με ειδικό ράφι ή κάποιας επιφάνειας με μεγάλη αδράνεια είναι αρκετή για τον σκοπό αυτό. Κατά τα άλλα, το Planar 2 αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύχρηστο και ο κινητήρας προσφέρει αρκετή ροπή για γρήγορη εκκίνηση και για να χρησιμοποιεί κανείς το καθαριστικό της αρεσκείας του χωρίς προβλήματα.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το πλατό της Rega είναι αυτή της ισορροπίας, της άνεσης στην περιγραφή των λεπτομερειών και ενός ομοιογενούς ακουστικού αποτελέσματος που δεν θα κουράσει ποτέ. Στην πραγματικότητα, το Planar 2 μας εξέπληξε ευχάριστα, με δεδομένη την κατηγορία τιμής του, όντας φωτεινό, ικανό να μεταφέρει την δυναμική αντίθεση ορισμένων απαιτητικών χαράξεων και ταυτόχρονα φιλικό στα αυτί, ένα πραγματικό, all-around, μουσικό εργαλείο.

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Σε ότι αφορά το φάσμα, ένα από τα πρώτα πράγματα που αξιολογεί κανείς θετικά είναι η καλή έκταση χαμηλά με ήπιες τάσεις υπερελέγχου, οι οποίες δίνουν μια καλή αίσθηση διαύγειας και σταθερότητας. Δίσκοι με σημαντικό περιεχόμενο σε χαμηλές συχνότητες, τόσο από ηλεκτρονικό όσο και από ακουστικά όργανα, ακούγονται πλήρεις, με σωστή δόση επιβλητικού χαρακτήρα απέχοντας ίσως από αυτό που έχω συνηθίσει από το πλατό αναφοράς αλλά χωρίς να δημιουργείται ποτέ η εντύπωση ότι λείπει κάτι το ουσιαστικό. Αντιθέτως, αυτό του οποίου η απουσία είναι σαφής είναι οι μηχανικοί θόρυβοι. Δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς αν οι πολύ χαμηλές ανοχές που “διαφημίζει” η Rega για τον νέο βραχίονα της παίζουν το ρόλο τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Planar 2 μας φάνηκε ιδιαίτερα δεμένο, εξαιρετικά σκοτεινό στο υπόβαθρο και μας πρόσφερε εξαιρετικές εντυπώσεις από δύσκολους δίσκους, οι οποίοι φέρνουν, συνήθως, στην επιφάνεια τις μηχανικές ατέλειες ενός πλατό, ενίοτε με ενοχλητικό τρόπο. Αυτές οι ιδιότητες προσφέρουν καλή απόδοση στα μακροδυναμικά και την εντύπωση ότι η κεφαλή μπορεί να ανασύρει πολλές λεπτομέρειες από το αυλάκι. Το Planar 2 ακούστηκε δεμένο, γρήγορο, με πολύ καλή αίσθηση του ρυθμού και σώμα που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή.
Στην απουσία μηχανικών θορύβων και ανοχών, γενικώς, μπορεί ίσως να αποδοθεί η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα η οποία, επίσης, αποτέλεσε ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του Planar 2. Η σκηνή φάνηκε να είναι ιδιαίτερα σαφής ως προς το πλάτος, με καλό βάθος, καλή περιγραφή των μεμονωμένων οργάνων και καλή περιγραφή της κίνησης. Το σύστημα αισθάνεται άνετα τόσο με μικρά οργανικά σύνολα όσο και με μεγάλες ορχήστρες τις οποίες μπορεί να αποδώσει με χαρακτηριστική άνεση. Με αυτά ως δεδομένα, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι τόσο το πλατό όσο και ο βραχίονας συνθέτουν μια πλατφόρμα η οποία “σηκώνει” μια σαφώς ακριβότερη, υψηλότερων επιδόσεων, κεφαλή, επομένως, το Planar 2 δεν είναι απλώς μια φθηνή λύση, είναι ένα πραγματικό εισαγωγικό πλατό που προσφέρει μια διέξοδο αναβάθμισης, πιθανώς σημαντικής.

Η μεσαία περιοχή ακούστηκε φωτεινή, με ισορροπημένη αίσθηση εγγύτητας καλή λεπτομέρεια και προσφέρει την εντύπωση της καλής ισορροπίας. Το άκουσμα είναι μεν κοντινό και αναλυτικό αλλά δεν θα καταπιέσει ποτέ τον ακροατή και οι καλές δυνατότητες τράκινγκ που φαίνεται να υπάρχουν, κάνουν το τελικό αποτέλεσμα όσο πρέπει φωτεινό και ξεκούραστο, ακόμη και σε περάσματα με έντονη ενέργεια.
Ψηλά, το σύστημα ακούστηκε με καλή έκταση, καθόλου τραχύ ή δυσάρεστο, λίγο αργό σε σχέση με αυτό που έχω συνηθίσει, στην αναπαραγωγή των μετώπων, αλλά με καλό σώμα και αποσβέσεις. Ο αρμονικός πλούτος αποδόθηκε σωστά, ίσως με μια δόση περιορισμού πολύ ψηλά, αλλά καλή αίσθηση θερμότητας, χωρίς το τελικό αποτέλεσμα να γίνεται επιδεικτικά ευφωνικό. H Carbon αποδείχθηκε μια καλή κεφαλή, με αρκετές αρετές, σίγουρα μια σωστή επιλογή για να ξεκινήσει κανείς.

Τελικώς...

... οι ομοιότητες του νέου Planar 2 με το ιστορικό μοντέλο της Rega που έκανε την εμφάνισή του πριν από τέσσερις και-κάτι-παραπάνω δεκαετίες είναι, αποκλειστικά, επιφανειακές. Ο κατασκευαστής από την Βρετανία δεν βελτίωσε, απλώς, ένα παλιό μοντέλο, δημιούργησε μια νέα αναλογική πηγή, έχοντας ίσως τον ίδιο στόχο (την κατηγορία των εισαγωγικών πλατό), αλλά αναδιατυπώνοντας τα ζητούμενα και χαράζοντας νέες κατευθυντήριες γραμμές, γνωρίζοντας ότι αυτό που ήταν καλό το 1976, σήμερα ίσως να γινόταν δεκτό με απροκάλυπτη συγκατάβαση, καθώς τόσο οι απαιτήσεις όσο και οι δυνατότητες έχουν αλλάξει σημαντικά. Το αποτέλεσμα ήταν, για να είμαστε ειλικρινείς, πάνω από τις προσδοκίες μας. Το Planar 2 θέτει το επίπεδο αναφοράς στην κατηγορία κάτω από τα €600,- και είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θέλετε να κάνετε τα πρώτα βήματα στην περιπέτεια που λέγεται “βινύλιο”.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Rega Planar 2/RB220/Carbon, Rotel RHQ10 "Michi".
  2. Πηγή Αναφοράς: Linn Sondek LP12/Ittok/Karma, Rotel RHQ10 "Michi.