Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/05/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Η ποιότητα περιστροφής που προσφέρει το Planar 2 είναι πολύ καλή για την κατηγορία τιμής του. Το Wow & Flutter που μετρήσαμε ήταν 0.065% (ζυγισμένο, IEC) και 0.042 (ζυγισμένο, NAB), ενώ η απόκλιση από την ιδανική ταχύτητα (drift) υπολογίστηκε στο +0.178%
. Η ανάλυση του w & f στο πεδίο του χρόνου δείχνει ότι επικρατεί μια συχνότητα ιδιαίτερα χαμηλή, με τις υπόλοιπες, υψηλότερες, συχνότητες να είναι υπαρκτές, μεν αλλά με μικρό πλάτος.
Η ανάλυση στο πεδίο της συχνότητας επιβεβαιώνει την παραπάνω παρατήρηση, καθώς φαίνεται ότι το φάσμα έχει μια ιδιαίτερα ισχυρή συγκέντρωση γύρω από το 1Hz περίπου (0.92Hz για την ακρίβεια), ενώ άλλες ορατές (αλλά σε πολύ χαμηλές στάθμες) συνιστώσες εντοπίζονται στα 2.7Hz, στα 4Hz, στα 5.3Hz, στα 6.4Ηz, στα 7.6Hz και στα 12.4Hz. Με βάση κάποιους προσεγγιστικούς υπολογισμούς, η συχνότητα των 0.92Hz μπορεί, πιθανώς, να οφείλεται στο υποπλατό ενώ η συχνότητα των 12.4Hz στην τροχαλία του κινητήρα.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση wow & flutter (συχνότητα σε συνάρτηση με τον χρόνο, παράθυρο 2.5S), αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Ανάλυση wow & flutter στο πεδίο της συχνότητας, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η ανάλυση του Rumble περιλαμβάνει τρεις εμφανείς συνιστώσες κάτω από τα 20Hz με την πρώτη να συμπίπτει με τα 12Ηz που είδαμε και στο φάσμα του w & f και τις άλλες δύο να βρίσκονται στα 15.6Hz και στα 18.7Hz. Η συνιστώσα στα 26.4Hz θα μπορούσε να αποδοθεί στον κινητήρα. Το σύνολο των ευρημάτων βρίσκεται κάτω από τα -40Br (με αναφορά σήμα 315Ηz/-6dB) και, συνολικά, το φάσμα πέφτει κάτω από τα -50dBr πάνω από τα 20Hz, επίδοση που θα πρέπει να θεωρηθεί ως πολύ καλή για την κατηγορία τιμής. Επιπροσθέτως, το σύστημα φαίνεται ότι μαζεύει ελάχιστο θόρυβο από το δίκτυο, καθώς η αιχμή στα 50Hz βρίσκεται κοντά στα -70dBr.
Το φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης εξ αιτίας του rumble είναι αρκετά καθαρό, με ορατές συνιστώσες οι οποίες οφείλονται στις πηγές θορύβου που έχουμε ήδη αναφέρει (και εντοπίσει στις μετρήσεις του w & f και του rumble, χωρίς άλλα προβλήματα. Ο γενικός θόρυβος, περιλαμβανόμενου και του θορύβου τροφοδοσίας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων (rumble). Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης από το rumble, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η απόκριση συχνότητας του συστήματος είναι αξιοσημείωτα καλή και λαμβανομένου υπόψιν του κόστους της κεφαλής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραδειγματική, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ισορροπία των καναλιών, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του 1dB, ενώ και ως προς την έκταση, δύσκολα θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς κριτική για την Carbon.
H αναγνωστικότητα του συστήματος με τις ρυθμίσεις που προτείνει η εταιρία (δύναμη ανάγνωσης 2gr) φάνηκε, επίσης, πολύ καλή. Ιχνηλατώντας στερεοφωνικό σήμα 1kHz/0dB (με στάθμη αναφοράς το 1kHz, 10cm/s), το φάσμα περιλαμβάνει μια ισχυρή δεύτερη αρμονική (περί τα -42dBr) και μια τρίτη αρμονική λίγο πάνω από τα -60dBr ενώ οι υπόλοιπες αρμονικές βρίσκονται πολύ κάτω από τα -70dBr και πάνω από την έκτη, χάνονται στον συνολικό θόρυβο.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/0dB.

Όπως θα περίμενε κανείς, η λιτή κατασκευή του Planar 2 δεν προσφέρει μεγάλες δυνατότητες απομόνωσης από τους κραδασμούς. Το σχετικό διάγραμμα δείχνει ότι η πλέον ευαίσθητη περιοχή βρίσκεται μεταξύ 35Hz και 80Hz (με τους κραδασμούς να αυξάνονται περί τα 20dB σε περιβάλλον με θόρυβο υψηλής στάθμης), ενώ μια μικρή διέγερση (κάτω από τα -70dBr) είναι ορατή και γύρω από το 1kHz. Τα ευρήματα αυτά, δείχνουν ότι απαιτείται κάποια προσοχή στην τοποθέτηση του πλατό, ώστε αυτό να βρίσκεται μακρυά από πηγές θορύβου, μια συμβουλή η οποία είναι, πάντως, συνήθης, ούτως ή άλλως, για συστήματα που δεν έχουν κάποιο σύνθετο σύστημα απόσβεσης κραδασμών.
Τέλος, η μεταβατική απόκριση δείχνει ένα σύστημα με σχετικώς αργή απόσβεση και υψηλή συχνότητα συντονισμού (από το διάγραμμα προκύπτει μια τιμή κοντά στα 14Hz). Ωστόσο, η αξιοπιστία της μέτρησης είναι αμφίβολη και ο λόγος μπορεί να εντοπιστεί στην ιδιαίτερα ορατή ασυνέχεια της απόκρισης η οποία παρατηρείται μετά από τον πρώτο κύκλο της ταλάντωσης. Ανακαλύψαμε ότι αυτή οφείλεται -κατά πάσα πιθανότητα- στο αυτόματο σύστημα ρύθμισης της δύναμης αντιολίσθησης, το οποίο δεν μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας (όπως προβλέπει η μεθοδολογία της συγκεκριμένης μέτρησης) με αποτέλεσμα να μετακινεί την κεφαλή οριζοντίως και να αλλοιώνει το διάγραμμα. Ατυχώς, η Rega δεν δίνει την ενδοτικότητα της Carbon, οπότε δεν στάθηκε δυνατός ούτε ο θεωρητικός υπολογισμός της συχνότητας συντονισμού.

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dBSPL(A) σε απόσταση 1m (κόκκινη καμπύλη), αναπαραγωγή silent groove.

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 50mS/div.