Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/06/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

AUDIO SERVER/RENDERER

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Η διαδικασία της ακουστικής αξιολόγησης περιέλαβε την αντικατάσταση του media player που χρησιμοποιείται σε σταθερή βάση (Netbook με Windows 10 το οποίο τρέχει, κατά περίπτωση, είτε το foobar2000 είτε το MusiChi Client/Server -στην δεύτερη περίπτωση υπάρχει και ένα δεύτερο laptop που τρέχει το κομμάτι του server) και πραγματοποιεί ενσύρματο streaming αρχείων από ένα NAS. Το υπόλοιπο σύστημα αναφοράς παρέμεινε το ίδιο (dCS Puccini U-Clock, Teac Esoteric D70, Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500 και ATC SCM-50PSL). Ένα μεγάλο μέρος των ακροάσεων έγινε με δύο εναλλακτικούς USB DAC, αυτόν που περιλαμβάνει το CD Player Planck της Audionet και έναν γενικής/εργαστηριακής χρήσης ΟΕΜ, o οποίος βασίζεται σε λύση της XMOS για την διαχείριση του σήματος από την θύρα USB και σε μετατροπέα d/a της Cirrus, με στόχο να αξιολογήσουμε αν υπάρχει συσχετισμός των όποιων ακουστικών διαφορών με το επίπεδο και το είδος της συσκευής που ακολουθεί το σύστημα της MusiChi.

Η εγκατάσταση του σέρβερ δεν κρύβει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα σωστά εγκατεστημένο και σε λειτουργία οικιακό δίκτυο. Στην δική μας περίπτωση, όπου όλες οι συνδέσεις ήταν ενσύρματες, όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Το μόνο που χρειάστηκε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε το υλικό προς ακρόαση στον εσωτερικό δίσκο, να ενεργοποιήσουμε το ΜusiChi Client και να δημιουργήσουμε την αντίστοιχη βιβλιοθήκη. Αν και, προφανώς, η τοπική αποθήκευση των τρακ είναι η απλούστερη λύση, το σύστημα μπορεί, φυσικά να “δει” υλικό και σε εξωτερικά μέσα. Ο χειρισμός της μουσικής συλλογής και οι δυνατότητες που προσφέρει το λογισμικό της MusiChi είναι τα καλύτερα που έχουμε δει μέχρι σήμερα (από πλευράς δυνατοτήτων) και μια αρκετά καλή εικόνα μπορείτε να πάρετε διαβάζοντας την σχετική δοκιμή. Ο σέρβερ διαθέτει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει αναπαραγωγή απευθείας από την μνήμη, την οποία και διατηρήσαμε ενεργοποιημένη σε όλη την διάρκεια της δοκιμής.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01 MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας το σύστημα με το SRV-01 στην θέση του player είναι ότι οι διαφορές οι οποίες εισάγονται είναι σημαντικές και ότι η βελτίωση είναι απτή και σε πολλά σημεία της συνολικής ηχητικής συμπεριφοράς. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένεις τέτοιου είδους επίδραση, από ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί στο πεδίο των δεδομένων, αλλά η αίσθηση από το σύστημα αναφοράς βελτιώθηκε τόσο στο φάσμα (ειδικά στην περιοχή των πολύ χαμηλών και χαμηλών συχνοτήτων) όσο και στην στερεοφωνική εικόνα. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, να παρατηρήσει κανείς το γεγονός ότι ο τρόπος που επέδρασε η αλλαγή της πηγής ήταν παρόμοιος, ανεξαρτήτως του DAC που την ακολουθεί (χρησιμοποιήσαμε δύο κορυφαίες συσκευές και μια χαμηλής κατηγορίας τιμής, όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή αυτής της ενότητας). Και οι τρεις μετατροπείς βελτιώθηκαν σημαντικά και το γεγονός ότι τόσο ο Planck όσο και το ζευγάρι U-Clock/D70 φάνηκε να έχουν τέτοια περιθώρια, είναι, ασφαλώς αξιοσημείωτο.

Στις λεπτομέρειες, τώρα, ίσως η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή διαφορά που ακούσαμε ήταν στην περιοχή των πολύ χαμηλών και των χαμηλών συχνοτήτων. Εδώ, το σύστημα φάνηκε να αποκτά περισσότερο σώμα, όγκο και καλύτερο έλεγχο, να αποκτά μεγαλύτερη άνεση στην περιγραφή του παλμού και των λεπτομερειών της περιοχής και το συνολικό άκουσμα να είναι πιο δεμένο, σαφές και παρόν. Το αποτέλεσμα με το συμβατικό front-end ήταν ούτως ή άλλως εντυπωσιακό σε αυτή την περιοχή, αλλά το SRV-01 του έδωσε μια μικρή, αλλά εμφανή ώθηση προς ένα ανώτερο επίπεδο. Τα όργανα της περιοχής απέκτησαν σαφέστερη παρουσία και το σύστημα φάνηκε να αποκτά περισσότερες δυνατότητες περιγραφής των αντίστοιχων λεπτομερειών, με τα ρυθμικά μέρη να αποδίδονται αβίαστα και με αίσθηση ροής, γεμάτα και, όσο πρέπει, γρήγορα.
Η μεσαία περιοχή αποδόθηκε με εξαιρετική λεπτομέρεια και διατήρησε την πολύ καλή και ισορροπημένη αίσθηση εγγύτητας που έχω συνηθίσει από το σύστημα αναφοράς. Η συνολική περιοχή ακούστηκε πλήρης, εξαιρετικά φωτεινή και διαυγής, με πολύ έντονη την παρουσία των στοιχείων της ηχογράφησης στον χώρο. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αναλυτικό και ταυτόχρονα ξεκούραστο, μεταφέροντας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα όλες τις μικρολεπτομέρειες που -συνήθως- κάνουν την διαφορά μεταξύ ενός πολύ καλού και ενός εξαιρετικού ακούσματος. Η στερεοφωνική εικόνα διατήρησε όλα τα στοιχεία του συστήματος αναφοράς και εμφανίστηκε βελτιωμένη σε θέματα εστιασμού των μεμονωμένων πηγών, περιγραφής της κίνησης, του βάθους της σκηνής και του αέρα της ηχογράφησης. Έργα με φωνή, ακούστηκαν ιδιαίτερα φυσικά, με άψογη κλίμακα μεγέθους και εξαιρετική απόδοση του ηχοχρώματος και της άρθρωσης.
Ψηλά, το σύστημα αναφοράς διατήρησε την πολύ καλή αίσθηση έκτασης και την ταχύτητά του, παραμένοντας ταυτόχρονα ξεκούραστο, με εξαιρετικές δυνατότητες περιγραφής της λεπτομέρειας και παραδειγματική ισορροπία. Η βελτίωση που είδαμε εδώ, επικεντρώθηκε στην απόδοση του αρμονικού πλούτου, με το σύστημα να εμφανίζει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ομοιογένειας, η οποία έκανε το συνολικό άκουσμα εντυπωσιακό.

Τελικώς...

...κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όσων αναζητούν μια ολοκληρωμένη λύση αναπαραγωγής αρχείων σε πολύ υψηλό επίπεδο, το MusiChi SRV-01/PSU-MC-01 συνδυάζει ιδανικά ένα κορυφαίο λογισμικό διαχείρισης και αναπαραγωγής μουσικών συλλογών με ένα εξαντλητικά βελτιστοποιημένο και προσεγμένο στα κρίσιμα σημεία του hardware. Το αποτέλεσμα είναι πειστικό στο επίπεδο της αντικειμενικής αξιολόγησης, αποδίδοντας μετρήσιμα αποτελέσματα και εξαιρετικό στο επίπεδο της ηχητικής ποιότητας, αποκαλύπτοντας περιθώρια βελτίωσης του συστήματος αναφοράς που αγνοούσαμε ότι υπάρχουν και, χωρίς αμφιβολία, ανοίγει νέους ορίζοντες στον χώρο των ψηφιακών πηγών υψηλής πιστότητας! Μπράβο!

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. MusiChi SRV-01/PSU-MC-01 | Generic USB DAC (XMOS/Cirrus Logic).
  2. Notebook | Windows 10 | foobar2000 | NAS (Ethernet).