Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/06/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

AUDIO SERVER/RENDERER

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Το σύστημα της MusiChi καταλαμβάνει δύο ίδια σε διαστάσεις και ιδιαίτερα απλά σε σχεδίαση σασί. Στο πρώτο (SRV-01), βρίσκεται ο ίδιος ο σέρβερ, ενώ στο δεύτερο (PSU-MC-01) έχει τοποθετηθεί το τροφοδοτικό και το USB conditioner (λεπτομέρειες για αυτό, παρακάτω). Το όλο πακέτο είναι ακραία απλό ως προς την φυσική του παρουσία: Το μόνο που μπορεί να κάνει ο χρήστης από την πρόσοψη είναι να το ενεργοποιήσει μέσω ενός απλού πιεστικού διακόπτη, ο οποίος συνοδεύεται από ένα μικρό ενδεικτικό LED. Υπάρχει ένας ακόμη “γενικός” διακόπτης στην πίσω πλευρά του τροφοδοτικού, και αυτό είναι όλο.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Το σύστημα της MusiChi είναι μια ιδιαίτερα λιτή κατασκευή μοιρασμένη σε δύο σασί, από τα οποία το ένα περιλαμβάνει τον σέρβερ και το άλλο το τροφοδοτικό και το USB conditioner.

Αναλόγως απλά είναι τα πράγματα και στο πίσω μέρος των συσκευών. Ο σέρβερ περιλαμβάνει, στην ουσία, τις κλασικές συνδέσεις που προσφέρει η μητρική ενός υπολογιστή (θύρες για περιφερειακά, έξοδο για μόνιτορ, αναλογική είσοδο και έξοδο ήχου), από τις οποίες -κατά την κανονική λειτουργία του SRV-01 δεν χρησιμοποιείται καμία. Αυτό που χρησιμοποιείται είναι η θύρα ενσύρματης σύνδεσης (Ethernet) για την σύνδεση στο οικιακό δίκτυο και οι θύρες USB, όπου μπορούν να τοποθετηθούν μέσα αποθήκευσης. Μια από αυτές χρησιμοποιείται ως έξοδος για το audio stream. Η πίσω πλευρά του σέρβερ περιλαμβάνει και την υποδοχή σύνδεσης του τροφοδοτικού. Το ίδιο το τροφοδοτικό, διαθέτει την αντίστοιχη έξοδο (για τη σύνδεση του σέρβερ) καθώς επίσης και ένα ζεύγος θυρών USB, μία τύπου “A” και μια τύπου “Β” οι οποίες χρησιμοποιούνται ως έξοδος και ως είσοδος του USB conditioner αντιστοίχως). Ο τρόπος σύνδεσης των δύο συσκευών είναι προφανής: Η έξοδος (USB “A”) του σέρβερ οδηγείται στην είσοδο (USB “B”) του τροφοδοτικού και η έξοδος (USB “A”) του τροφοδοτικού στον USB DAC του συστήματος. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει το USB conditioner, αφού -αν δεν το επιθυμεί, μπορεί, απλώς να συνδέσει απευθείας την έξοδο του σέρβερ στον USB DAC.

Το εσωτερικό των δύο συσκευών έχει, εννοείται, μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στο σασί του σέρβερ φιλοξενείται μια μητρική Mini-ITX της ASRock, με τον διπύρηνο επεξεργαστή J1800 της Intel, και 8GB μνήμης. Η επιλογή του φορμά Mini-ITX γίνεται για προφανείς λόγους: Πρώτον λόγω διαστάσεων (170x170mm, είναι ιδανική για “στενά” σασί), δεύτερον λόγω χαμηλής κατανάλωσης (το σύστημα καταναλώνει 18W σε πλήρη λειτουργία και μόλις 500mW σε αναμονή) και, τρίτον, επειδή μπορεί να υποστηρίξει λειτουργία χωρίς την ανάγκη ψύξης με ανεμιστήρες (πρόκειται για μια αρχιτεκτονική η οποία είναι συμπαθής, γενικώς, από τους κατασκευαστές υπολογιστών για χρήση σε οπτικοακουστικά συστήματα). Η μητρική “τρέχει” λειτουργικό Windows, σε μια εγκατάσταση η οποία έχει βελτιστοποιηθεί από την MusiChi με κριτήριο την υψηλότερη δυνατή απόδοση σε υπηρεσίες audio playback. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι έχουν απενεργοποιηθεί όλες οι άλλες υπηρεσίες και το λογισμικό που δεν σχετίζονται με τις συγκεκριμένες ανάγκες και το αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, γίνεται σαφές από την εκκίνηση του συστήματος: Ο χρόνος που απαιτείται για το boot του SRV-01 είναι συγκρίσιμος με αυτόν μιας κανονικής συσκευής ήχου.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να πατήσει τον διακόπτη στην πρόσοψη του SRV-01. Το boot είναι εξαιρετικά γρήγορο και όλα τα υπόλοιπα... έπονται!

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Η πίσω πλευρά θυμίζει -δικαιολογημένα- έναν συμβατικό επιτραπέζιο υπολογιστή. Τα μόνα στοιχεία που διαφοροποιούν την συνολική εικόνα είναι τα βύσματα σύνδεσης του εξωτερικού τροφοδοτικού με τον σέρβερ καθώς και οι δύο θύρες USB (τύπου “Α”, αριστερά και τύπου “Β”, δεξιά) που αντιστοιχούν στην είσοδο και την έξοδο του 3R Master Time της Ideon Audio.

Επειδή η βελτιστοποίηση του λειτουργικού έχει -κατά την MusiChi- μεγάλη σημασία για την τελική απόδοση του συστήματος, κάθε SRV-01 στήνεται με βάση τις ανάγκες του τελικού χρήστη στο οποίο θα παραδοθεί. Για παράδειγμα, ο τελευταίος μπορεί να θέλει να έχει την δυνατότητα της ασύρματης σύνδεσης με το δίκτυο (στην συσκευή της δοκιμής υπήρχε η δυνατότητα μόνο ενσύρματης σύνδεσης) ή να επιθυμεί κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή για το playback. Αυτά λαμβάνονται υπόψιν από την MusiChi. Στην “επίσημη” μορφή του, πάντως, ο σέρβερ τρέχει την ειδική έκδοση του λογισμικού της MusiChi, (MusiChi Client/Server). Αυτή είναι πανομοιότυπη σε δυνατότητες και γενική δομή με αυτήν της τρέχουσας stand-alone έκδοσης, αλλά διαφοροποιείται ως προς το ότι διαχωρίζει το user interface και τις διαχειριστικές λειτουργίες από τις λειτουργίες της αναπαραγωγής του αρχείου. Οι τελευταίες έχουν ανατεθεί στον MusiChi Server ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον SRV-01, ενώ οι πρώτες μπορούν να τρέξουν ως client εφαρμογή σε οποιαδήποτε πλατφόρμα η οποία διαθέτει κάποια τρέχουσα έκδοση των Windows (τάμπλετ, επιτραπέζιο υπολογιστή ή laptop) και συνδέεται στο ίδιο δίκτυο. Η σύνδεση μπορεί να γίνει είτε μέσω της κλασικής αρχιτεκτονικής Ethernet του οικιακού δικτύου είτε και άμεσα (peer-to-peer Εthernet). Ο διαχωρισμός αυτός επιτρέπει στον υπολογιστή που είναι επιφορτισμένος με το playback να λειτουργεί κάτω από μικρότερο φορτίο και, εννοείται, επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει το σύστημά του από οπουδήποτε. Ως μέσο αποθήκευσης, ο SRV-01 χρησιμοποιεί έναν δίσκο στερεάς κατάστασης (SSD), ο οποίος, στην τυπική εκδοχή του συστήματος, έχει χωρητικότητα 128GB αλλά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει διαφορετική χωρητικότητα, ανάλογα με τις ανάγκες του. Η τροφοδοσία της μητρικής είναι εξωτερική (από το PSU-MC-01) αλλά έχουν γίνει και τοπικές επεμβάσεις με την προσθήκη ενός τροφοδοτικού ειδικά για τον σκληρό δίσκο και ενός πρόσθετου φίλτρου.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Αυτό είναι το σύνολο των συνδέσεων που απαιτεί το σύστημα της MusiChi. Ο σέρβερ (δεξιά) συνδέεται με το δίκτυο (κίτρινο καλώδιο) και με το USB Conditioner (μαύρο καλώδιο) καθώς επίσης και με το τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό δέχεται το σήμα μέσω USB και οδηγεί, με ένα δεύτερο καλώδιο τον USB DAC.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Το σασί του σέρβερ περιλαμβάνει την μητρική της ASRock και τον σκληρό δίσκο στερεάς κατάστασης. Δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο σύστημα ψύξης, εκτός της ψύκτρας του ίδιου του επεξεργαστή.

Το SRV-01 υποστηρίζει (όπως θα περίμενε κανείς) όλα τα δημοφιλή φορμά αρχείων, περιλαμβανόμενων των WAV, FLAC, WMA, MP3 και DSF, και μπορεί να διαχειριστεί stream με sample rates από 16-bit/44.1kHz μέχρι 32-bit/384kHz (PCM) και από 2.8ΜΗz μέχρι 5.6MHz (DSD64-DSD128). Η σύνδεσή του με πόρους του οικιακού δικτύου γίνεται μέσω UPnP ενώ, επίσης, υποστηρίζει online streaming από υπηρεσίες όπως το Spotify, το Tidal και το Qobuz.
Ενώ το σασί του SRV-01 φιλοξενεί την υπολογιστική πλατφόρμα και τις επεμβάσεις της MusChi στο επίπεδο του λογισμικού (του λειτουργικού συστήματος και του playback), το δεύτερο σασί, PSU-MC-01, φιλοξενεί τις επεμβάσεις της στο επίπεδο του hardware. Εδώ, καταρχήν, έχουμε το κεντρικό τροφοδοτικό της συσκευής το οποίο είναι γραμμικό και βασίζεται σε έναν custom δακτυλιοειδή μετασχηματιστή με δύο δευτερεύοντα και ηλεκτροστατική θωράκιση. Το πρώτο δευτερεύον χρησιμοποιείται για την την τροφοδοσία της μητρικής, μέσω ενός κυκλώματος σταθεροποίησης πολύ χαμηλού θορύβου, ενώ το δεύτερο οδηγεί απευθείας το κύκλωμα του USB Conditioner. Εδώ, χρησιμοποιείται η OEM έκδοση του 3R Master Time της ελληνικής Ideon Audio. Το συγκεκριμένο κύκλωμα είναι κορυφαία λύση της εταιρίας, βασίζεται σε ταλαντωτές πολύ υψηλής ακρίβειας και τροφοδοτικά πολύ χαμηλού θορύβου ώστε να πραγματοποιήσει reclocking του σήματος που οδεύει προς τον USB DAC, δημιουργώντας -στην πράξη- μια νέα έκδοσή του stream, με ελαχιστοποιημένο jitter και άλλους θορύβους.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Το σασί του τροφοδοτικού περιλαμβάνει τον μετασχηματιστή, το κύκλωμα σταθεροποίησης και το κύκλωμα του 3R Master Time, το οποίο τροφοδοτείται από ξεχωριστό δευτερεύον.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Ο σκληρός δίσκος με το ξεχωριστό τροφοδοτικό και το φίλτρο.

MusiChi SRV-01/PSU-MC-01

Αυτό είναι το 3R Master Time της Ideon Audio, η κορυφαία λύση της ελληνικής εταιρίας για το re-clocking/re-generation του USB stream.